TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 08

Netinka ir skiepai nuo papilomos viruso: vaikai jiems per maži, nes neužsiima seksu?

Einant trečiam mėnesiui, kai pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) gali ne tik 11 metų mergaitės, bet ir berniukai, internete pasirodė įspėjimas, esą ši injekcija pavojinga ir skirta žmonijai naikinti, mat tariamai sukelia nevaisingumą. Skeptikų įsitikinimu, tokio amžiaus vaikų nuo šio užkrato skiepyti nereikia, nes jis dažniausiai perduodamas per lytinius santykius.
Internete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)
Internete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Gąsdina žmonijos naikinimu

„Nori nužudyti mūsų vaikus!!! Žemės „gelbėjimo“ plane, kuriame yra vietos tik vienam milijardui žmonių!“ – prieš kelias dienas pasipiktino viena „Facebook“ vartotoja.

Nors greičiausiai moteris turėjo omeny ir kovą su klimato krize, iš kito įrašo, kuriuo pasidalijo, galima suprasti, kas sukėlė tokią audringą jos reakciją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)

Vos valanda anksčiau kitas „Facebook“ vartotojas paskelbė įrašą apie vaikų skiepijimą nuo ŽPV. Čia akį pirmiausiai patraukia vaiko nuotrauka Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pranešime, kurio ekrano kopija pasidalijo internautas.

„Turite vienuolikos metų mergaitę arba berniuką? O gal turite dar tik dešimties metų? Tai būkite pasiruošę kitiems metams“, – įspėjo jis, reaguodamas į sausio pabaigoje paskelbtą informaciją.

NVSC tuomet informavo, kad nuo vasario 1 d. pasiskiepyti nuo ŽPV galės ne tik 11 metų mergaitės, bet ir berniukai. Iki šiol Lietuvoje pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo ŽPV infekcijos buvo skiepijamos tik vienuolikmetės mergaitės.

„Facebook“ vartotojas pacitavo Europos skiepijimo informacijos portalą, kad ŽPV infekcija paprastai perduodama lytiniu būdu, per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusiu asmeniu. Ji yra dažniausia pasaulyje lytiniu būdu perduodama infekcija.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/iInternete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/iInternete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)

Įrašo autorius patikino neraginantis neskiepyti savo atžalų, bet čia pat pareiškė, neva šios programos esmė – „mažinti žmonijos populiaciją“.

„Kaip jie tą darytų? Manau, kad šie skiepai gali įtakoti vaisingumą, mirtingumą ir kitus gyvybiškai svarbius faktorius žmogaus sveikatai bei ilgaamžiškumui“, – paaiškino jis. Įrašo pabaigoje dar paminėjo „Žemės gelbėjimo planą, kuriame yra vietos tik vienam milijardui žmonių“.

Net prezervatyvai neapsaugo 100 proc.

„Šie skiepai reikalingi visiems vaikams, ir mergaitėms, ir berniukams“, – pabrėžė NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Taip pat skaitykite: Nuo žmogaus papilomos viruso pradedami skiepyti 11-mečiai berniukai

Anot jos, neatsitiktinai kai kurios Europos šalys jau yra įtraukusios berniukų skiepijimą nuo ŽPV infekcijos į nacionalines skiepijimo programas. Valstybės, kur aktyviai skiepijama nuo šios infekcijos, praneša, kad ikivėžinių susirgimų sumažėjo (šiuos skiepus taiko maždaug 60 šalių).

Skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp pirmosios ir antrosios turi praeiti bent 6 mėnesiai. Nemokamai bus galimybė pasiskiepyti dviem vakcinos dozėmis. Skiepai yra rekomendacinio pobūdžio, vyresni nei 11 metų vaikai nebus skiepijami.

Berniukai nuo ŽPV pradėti skiepyti vasarį. Nuo 2016-ųjų Lietuvoje pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo viruso buvo skiepijamos tik 11-metės mergaitės, siekiant sumažinti susirgimų gimdos kaklelio vėžiu.

Kaip portalą 15min informavo Sveikatos apsaugos ministerija, sausį buvo paskiepyti 1 629, vasarį – 1465 vaikai iki 17 m. (tai yra bendri berniukų ir mergaičių duomenys). Kovo statistikos dar nėra.

Ši virusinė infekcija yra dažniausia lytiniu keliu plintanti infekcija, paprastai perduodama lytiniu keliu per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusiu asmeniu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Razmuvienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Razmuvienė

Žinoma daugiau kaip 200 šio viruso tipų, iš kurių apie 40 aptinkama lytinių organų gleivinėje. Kai kurie ŽPV tipai turi onkogeninių – galinčių sukelti vėžį – savybių. Vieni iš jų kelia mažą, kiti – didelę vėžio išsivystymo riziką. Galima užsikrėsti iš karto keliais ŽPV tipais.

„Didelės rizikos ŽPV gali sukelti išangės ir lytinių organų vėžį, tam tikrus galvos ir kaklo vėžinius susirgimus, kurie pasireiškia ir vyrams, ir moterims. Užsikrėtus mažos rizikos ŽPV, gali atsirasti lytinių organų ir išangės karpų“, – paaiškino D.Razmuvienė.

Maždaug 90 proc. infekcijos atvejų per porą metų praeina savaime be jokio gydymo. Tačiau kartais ŽPV lieka organizme ir sukelia lėtinį uždegimą arba kitas sveikatos problemas, kurios neretai priklauso nuo viruso tipo. Ilgainiui užkratas organizme gali sukelti audinių supiktybėjimą ir įvairių organų vėžį.

Siekiant išvengti rizikos užsikrėsti ŽPV, rekomenduojama susilaikyti nuo rizikingo seksualinio elgesio, lytinių santykių metu naudoti prezervatyvus (beje, net jie nėra garantuota apsauga, nes ŽPV gali užkrėsti ir prezervatyvo neapsaugotą aplinkinę odos sritį), kuo mažiau vartoti tabako arba jo visai atsisakyti, gydyti lytiškai plintančias infekcijas.

Tačiau, specialistų teigimu, efektyviausia priemonė yra skiepai, apsaugantys nuo gimdos kaklelio vėžio, kitų stiprių lytinių organų audinių pažeidimų ir karpų. Skiepus tikslingiausia skirti 9-13 metų vaikams ir moterims iki 26 metų, dar nesusidūrusioms su ŽPV (prieš pirmą lytinį kontaktą).

Vaisingumo nesumažina

Ne tik įrašo autorius, bet ir kai kurie jį pakomentavę žmonės stebėjosi, kad nuo ŽPV skiepijami vaikai, nors infekcija plinta per lytinius santykius.

Tai yra vienas iš klaidingų įsitikinimų apie šiuos skiepus. „Kuo anksčiau paskiepysite, tuo geresnis bus imuninis atsakas“, – teigiama Britų medicinos žurnale „The BMJ“, kur Europos ginekologinės onkologijos bendrijos (ESGO) Prevencijos komitetas sklaido kai kuriuos mitus apie skiepus nuo ŽPV.

Tyrimai rodo, kad, skiepijant iki 15 metų, reikia mažiau vakcinos dozių ir susidaro didesnis titras, kitaip sakant, susiformuoja stipresnis imunitetas. Be to, derinant skiepus nuo ŽPV su kitais rekomenduojamais šiame amžiuje, didesnė tikimybė, kad jų nebus išvengta.

123RF.com nuotr./Skiepijama mergina
123RF.com nuotr./Skiepijama mergina

„Galiausiai žinome, kad skiepijimas prieš pradedant lytinį gyvenimą yra veiksmingiausias ir kad amžius, kai pradedami lytiniai santykiai, skiriasi tarp žmonių, šalių ir kultūrų“, – pažymi ESGO Prevencijos komiteto nariai.

Be to, nustatyti ir ne lytiniai užsikrėtimo ŽPV infekcija būdai (užkratą pernešančios medžiagos, bendri drabužiai ir pan.).

„Skiepijimas yra skirtas ilgalaikei apsaugai ir neturėtų būti skiriamas arti galimo užsikrėtimo. Kuo anksčiau skiepijami paaugliai, tuo geriau, pradedant nuo 9 metų amžiaus, – teigiama žurnale. – Niekada negalima paskiepyti per anksti, deja, kartais paskiepyti per vėlai.“

Dar vienas mitas, paminėtas ir komentaruose po įrašu, – kad skiepai nuo ŽPV sutrikdo reprodukcinę sveikatą.

Ekrano nuotr. iš ijgc.bmj.com/Mitai apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)
Ekrano nuotr. iš ijgc.bmj.com/Mitai apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)

Nepatvirtintas ryšys tarp šių vakcinų ir kiaušidžių nepakankamumo. 2018 m. atliktame tyrime dalyvavo 20 tūkst. 11-34 metų amžiaus paauglių ir moterų. Tik viena iš 46 pacienčių, kurioms buvo patvirtintas pirminis kiaušidžių nepakankamumas, buvo paskiepyta. Tokio ryšio neįrodė ir Danijoje surinkti duomenys apie 950 tūkst. moterų ir mergaičių.

Manoma, kad berniukų skiepyti nereikia, nes vyrai neserga gimdos kaklelio vėžiu. Tai – irgi netiesa: ŽPV susijęs su dar mažiausiai penkiais piktybiniais navikais: vulvos, makšties, išangės, varpos ir burnos ertmės.

Nuo lyties nepriklausantis skiepijimas užtikrina geriausią apsaugą visiems asmenims, nepriklausomai nuo jų lyties ir seksualinės orientacijos, pabrėžia medikai.

Remdamiesi mokslinių tyrimų rezultatais, ESGO Prevencijos komiteto nariai dekonstruoja dar keletą mitų apie skiepus nuo ŽPV.

Pavyzdžiui, kad apsaugai nuo ŽPV užtenka PAP tepinėlių ir periodinių patikrinimų arba užsikrėtus susidariusio natūralaus imuniteto, vakcinos yra naujos, todėl nežinomas jų saugumas, veiksmingumas ir ilgalaikis šalutinis poveikis, po pirmųjų lytinių santykių skiepai nebeveikia, skiepijimas nuo ŽPV skatina rizikingą lytinį elgesį ir palaidumą.

Įvairi klaidinanti informacija apie vakcinas nuo ŽPV paneigta ir čia, čia, čia, čia, čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius