Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 19

Nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės reikalauja grąžinti O.Vėbrienę į pareigas ir atstatydinti aplinkos ministrą

Viešosios įstaigos, asociacijos ir miestų bendruomenės reikalauja grąžinti atleistą Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovę Olgą Vėbrienę į pareigas bei aplinkos ministrui Simonui Gentvilui inicijuoti interpeliacijos procedūrą. Pasak jų, O.Vėbrienė yra principinga ir sąžininga pareigūnė, o tai esą svarbiau nei tai, kad ji galbūt neturi darbui reikalingos patirties.
Olga Vėbrienė
Olga Vėbrienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kreipimąsi, adresuotą prezidentui Gitanui Nausėdai, premjerei Ingridai Šimonytei, Vyriausybei, Seimui ir žiniasklaidai, įvairios suinteresuotos pusės išplatino ketvirtadienį.

Smerkia aplinkos ministro sprendimą

Jame reiškiamas kategoriškas nepritarimas aplinkos ministro sprendimui atleisti O.Vėbrienę iš AAD direktorės pareigų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

„Aplinkos ministras S.Gentvilas 2021-04-09 netikėtai ir dėl abejotinos priežasties atleido AAD direktorę O.Vėbrienę, kuriai Generalinė prokuratūra yra suteikusi pranešėjos statusą, iš direktorės pareigų.

Mes, žemiau pasirašiusieji, atstovaujantys suinteresuotai visuomenei ir aktyviai dalyvaujantys bei veikiantys aplinkos apsaugos srityje Lietuvoje, nepriklausomų visuomeninių organizacijų, bendruomenių atstovai, nariai ir nepriklausomi visuomenininkai, kategoriškai nesutinkame, prieštaraujame ir smerkiame šį aplinkos ministro S.Gentvilo abejotiną ir aplinkosaugai žalingą sprendimą“, – rašoma kreipimesi.

Kategoriškai nesutinkame, prieštaraujame ir smerkiame šį aplinkos ministro S.Gentvilo abejotiną ir aplinkosaugai žalingą sprendimą.

Jame kalbama apie trintį, atsiradusią tarp S.Gentvilo ir O.Vėbrienės – esą ministras jai taikė spaudimo priemones.

„Aplinkos ministro S.Gentvilo spaudimas O.Vėbrienei prasidėjo tik gavus ministro įgaliojimus, dėl to jai buvo suteiktas ir pranešėjos statusas pagal Pranešėjų apsaugos įstatymą, tačiau, nepaisant suteikto statuso, ministro elgesys ir komunikacija nesikeitė, nuolat ieškant priežasčių konfliktui dėl O.Vėbrienės sąžiningo ir principingo pareigų vykdymo“, – toliau dėstoma kreipimesi.

Tokios pareigūnės esą laukė metų metus

Atleistai AAD vadovei čia negailima pagyrų:

„O.Vėbrienė įsiklauso ir atsiliepia į visuomenės balsą, jautriai ir atidžiai reaguoja į pranešimus apie aplinkos apsaugos pažeidimus, nedelsdama juos stabdo, pradeda tyrimus ir gina viešąjį interesą.

Tokios pareigūnės laukėme metų metus – ji yra viltis daugeliui Lietuvos bendruomenių, į kurių pagalbos šauksmus dėl ilgamečių aplinkosaugos pažeidimų niekas iki šiol nereagavo – tik dėl jos principingumo ir pasišventimo aplinkos apsaugai sustabdyti įsisenėję ir naujai įvykę svarbūs aplinkosauginiai pažeidimai ir pradėti jų tyrimai, kuriuos iki šiol ignoravo regioniniai departamento skyriai – dėl to ji įgijo besąlyginę pagarbą visuomenės bei sąžiningo verslo tarpe.

O.Vėbrienė yra principinga, sąžininga pareigūnė, pasišventusi aplinkos apsaugai ir jos kontrolei, nesitaikstanti su korupcija, neatstovaujanti nei politiniams, nei verslo interesams, atkakliai ginanti viešąjį interesą ir turinti didelį visuomenės palaikymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Vėbrienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Vėbrienė

Departamento vadovė per savo trumpą darbo laiką padarė neabejotiną proveržį Lietuvos aplinkosaugoje – įgyvendintos antikorupcinės priemonės, atsiradusi išorės komunikacija su visuomene, svarbiausių įvykių sklaida pateikiama „Facebook“ platformoje, vyksta konsultacijų teikimas, todėl ji yra viltis visuomenei, kad aplinkos apsauga ir jos kontrolė Lietuvoje pagaliau turi tvirtą stuburą.“

Mano, kad su O.Vėbriene bandoma susidoroti

Tokių pareigūnų kaip O.Vėbrienė, pasak kreipimosi autorių, labai reikia Lietuvai.

„Tokių pareigūnų, o ypač vadovų kontroliuojančiose institucijose, labai reikia Lietuvai – tik su jais mes galime siekti principingų į valstybės gerovę nukreiptų tikslų, kuomet kompetentingai dirbantys pareigūnai nebus keičiami, kas kartą pasikeitus ministrams ir dėl jų užgaidų“, – dėstoma rašte.

Kreipimosi autorių įsitikinimu, S.Gentvilo sprendimas atleisti O.Vėbrienę iš pareigų – būdas susidoroti.

„Aplinkos ministro S.Gentvilo sprendimas atleisti O.Vėbrienę iš pareigų yra ne kas kitas kaip – politinis susidorojimas su nuo politikos pokyčių nepriklausomu valstybės pareigūnu.

Vertiname tai kaip gėdingą, asmeninį S.Gentvilo konflikto su O.Vėbriene, sprendimo būdą“, – teigia kreipimosi autoriai.

O.Vėbrienė, jų manymu, turi pakankamą patirtį, kad galėtų vadovauti AAD: „Mes esame įsitikinę, jog AAD direktorė O.Vėbrienė turi reikiamą patirtį ir gebėjimus eiti šias pareigas ir pats ministras nusiskundimų dėl darbo kokybės O.Vėbrienei nėra pateikęs.“

Mes esame įsitikinę, jog AAD direktorė O.Vėbrienė turi reikiamą patirtį ir gebėjimus eiti šias pareigas.

Teigia, kad O.Vėbrienė privalo likti vadovauti

„AAD direktorės O.Vėbrienės nušalinimas nuo pareigų šiuo metu padarytų daug didesnę žalą aplinkos apsaugos sistemai, kuri dabar susiduria su didžiulėmis reformomis ir kylančiu darbo krūviu, nei galimą žalą dėl O.Vėbrienės vadovaujamosios patirties trūkumo, ar kitų ministro minimų argumentų.

Šiuo metu AAD vyksta nepaprastai svarbios pertvarkos, pradėti sudėtingi teisminiai procesai dėl aplinkosauginių pažeidimų, todėl principingo ir sąžiningo vadovo dalyvavimas yra tiesiog privalomas“, – nurodo rašto autoriai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aplinkos ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aplinkos ministerija

Jie prašo imtis veiksmų, kad „nepakantūs korupcijai, netoleruojantys pažeidimų, savo pareigų vykdymui pasišventę pareigūnai liktų savo tarnyboje ir dirbtų Lietuvos labui“.

„Tokių kompetentingų vadovų turime nedaug, privalome juos saugoti, ginti, palaikyti ir skatinti“, – priduriama kreipimesi.

Autoriai prašo grąžinti O.Vėbrienę į pareigas, o S.Gentvilą kaltina neetišku elgesiu. Dėl to, pasak jų, ministrui turėtų būti surengta interpeliacija.

„Suinteresuotos visuomenės ir visuomeninių organizacijų vardu, griežtai smerkdami aplinkos ministro S.Gentvilo neetišką elgesį, prašome inicijuoti AAD direktorės O.Vėbrienės grąžinimo į pareigas, aplinkos ministro S.Gentvilo 2021-04-09 įsakymo pripažinimo netekusiu galios procedūras bei kuo skubiau inicijuoti nepasitikėjimą ir interpeliaciją aplinkos ministrui S.Gentvilui dėl galimai neetiško ir aplinkai darančio žalą elgesio“, – dėstoma rašte.

Atleido, nes neturi reikiamos patirties

Aplinkos ministras S.Gentvilas atleido O.Vėbrienę iš AAD vadovės pareigų po to, kai paaiškėjo, jog ji šiam darbui neturėjo reikiamos dvejų metų vadovaujamojo darbo patirties.

Valstybės tarnybos departamento (VTD) duomenimis, pretenduodama į AAD direktoriaus pareigas O.Vėbrienė gyvenimo aprašyme nurodė, jog vienai darbo grupei vadovavo ilgiau, nei ji veikė iš tikrųjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė

Jei šią informaciją VTD būtų žinojęs tada, kai vyko konkursas į AAD vadovo pareigas, O.Vėbrienė į jas nebūtų paskirta, anksčiau 15min nurodė visuomenės informavimo specialistės Lina Biekštaitė.

Ji patikino, kad VTD konkurso organizavimo metu neturėjo abejonių dėl O.Vėbrienės gyvenimo aprašyme pateiktos informacijos teisingumo.

Kodėl teigė, jog vienai darbo grupei vadovavo ilgiau, nei ji veikė iš tikrųjų, O.Vėbrienė 15min nepaaiškino, tik nurodė, jog Aplinkos ministerija iki šiol nesupažindino jos su surinktais duomenimis, kuriais grindžiamas atleidimas.

Ministras tikino, kad O.Vėbrienė – jokia kliūtis

S.Gentvilas patikino, jog O.Vėbrienės atleidimas nėra susijęs nei su jos, nei su jo veikla.

Aš esu įpareigotas po skundo gavimo ir išaiškintos informacijos, ją atleisti.

„Ji nebuvo jokia kliūtis. Ir ne aš ją patraukiau, bet aš esu įpareigotas po skundo gavimo ir išaiškintos informacijos, ją atleisti“, – 15min prieš kurį laiką komentavo ministras.

Trintis tarp jo ir O.Vėbrienės atsirado, kai ši nušalino aplinkosaugininką, per atostogas ministrui pranešusį apie praėjusių metų pabaigoje Būtingės terminale išsiliejusią naftą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Ministras savo ruožtu tvirtino sulaukiantis neproporcingai daug AAD darbuotojų skundų ir pats pradėjo tarnybinį patikrinimą, ar teisėtai nuo pareigų buvo nušalintas minėtas aplinkosaugininkas.

Dėl S.Gentvilo elgesio, kurio nedetalizavo, O.Vėbrienė anksčiau pranešė kreipusis į Generalinę prokuratūrą ir gavusi pranešėjo statusą.

„Valstiečiai“ ruošia interpeliaciją

Sprendimą ją atleisti iš pareigų O.Vėbrienė tikino skųsianti teismui.

Opozicijoje dirbantys „valstiečiai“ S.Gentvilui žada inicijuoti interpeliaciją.

Kreipimąsi, adresuotą valdžios institucijoms bei žiniasklaidai, pasirašė: Klaipėdos krašto bendruomenių asociacijos pirmininkė Rasa Kuzavienė, Labanoro klubo prezidentas Andrejus Gaidamavičius, Sąjūdžio už Lietuvos miškus pirmininkas Gintautas Kniukšta, Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis, Šimonių girios iniciatyvinės grupės atstovė Renata Umbrasienė, Piliečių teisių gynimo asociacijos „Mūsų teisė“ pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė, Anykščių Jurzdiko bendruomenės pirmininkė Irena Vaitkienė, Amalių bendruomenės centro pirmininkas Vidas Pocius, Šimkų kaimo bendruomenės pirmininkė Danguolė Guzenkova, asociacijos „Vokės bendruomenė“ pirmininkė Daiva Sinkuvienė, Trakų raj. savivaldybės visuomeninės želdynų ir želdynų apsaugos ir priežiūros komisijos narė Ona Staniulionienė, Šernų ir Ketvergių kaimų bendruomenės pirmininkė Rasa Kuzavienė, Pilaitės bendruomenės pirmininkė Janina Gadliauskienė, asociacijos „Agnija“ pirmininkė Indrė Skuminienė, „Baltijos griaustinis“ direktorius Ugnius Liogė, Rėkyvos gyvenvietės bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė, susivienijimo Žali.lt koordinatorius Linas Kranauskas, asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė Liudvika Kuzmičiūtė, asociacijos „Išsaugokime Vilniaus medžius“ vadovas Pranas Gudaitis, Alytaus žaliųjų klubo „Griaustinis“ pirmininkas Gintaras Bujakauskas, Kuršių nerijos mylėtojų bendruomenės pirmininkė Aurelija Stancikienė, Plungės žaliųjų draugijos „Saulutė“ pirmininkė Kristina Paulauskaitė, Žvėryno bendruomenės valdybos pirmininkė Danutė Jokubėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius