Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2015 09 12

Norite padėti pabėgėliams? Pasitreniruokite su Linu

Penktadienį portale 15min.lt publikuota istorija apie du benamius – trisdešimtmetį Liną ir jo keturių mėnesių šuniuką, sulaukė komentarų audros. „Tokios reakcijos nesitikėjau, žmonės skambina, siūlosi aukoti šuniukui maisto, svarsto, kuo galėtų Linui padėti. Šiandien nuo ryto lūžta mano feisbukas, atsirado viltis Liną ištraukti iš gatvės, – džiaugiasi šią istoriją aprašęs ir tęsinį žadantis žurnalo HAPPY365 fotografas Algis Kriščiūnas. – Skaudina tik tokie atsiliepimai, kurie bara, teisia, ieško įrodymų, kodėl turėtume Linui nepadėti.“
Linas ir Reksas
Linas ir Reksas / Algio Kriščiūno/HAPPY365 nuotr.

Štai tada į galvą man ir šovė tokia asociacija.

Iš tiesų, kuo Linas kitoks nei laukiami pabėgėliai?

Linas šiuo momentu visai nuo jų nesiskiria: neturi dokumentų, namų, maisto, artimųjų. Skiriasi gal tik tuo, kad neturi net telefono! – čia jau būtų pati biedniausia pabėgėlio kategorija, iš tokio juoktųsi visas Berlyno stadionas, tapęs pabėgėlių sostine.

Ko trūksta, kad pradėtumėme juo rūpintis? Tik pabėgėlio etiketės? Gal jam reikia nupirkti lėktuvo bilietą į Graikijos Lesbo salą, iš ten jį atgabens iki Vokietijos, Vokietijoje duos pabėgėlio dokumentus ir žiūrėk, gal atsiųs į Lietuvą su mums priklausančiu kiekiu.

Štai tada ir būtų aišku, kaip juo pasirūpinti.

Bet jei nežinome kaip padėti savam, ar žinosime, kaip elgtis su šimtais svetimų?

Komentaruose apie benamio ir jo šuniuko istoriją žmonės rašo matę Liną su įtartina kompanija, tampiantį už virvės savo šunį ir dar blogiau. Visko gali būti. Tai juk nėra romatiškas pasakojimas apie Princo ir Pelenės meilę. Žmogus, kuris augo vaikų namuose ir gyvena gatvėje, tikriausiai nepuoselėja rožynų.

Algio Kriščiūno/HAPPY365 nuotr./Skelbimas apie dingusį Reksą
Algio Kriščiūno/HAPPY365 nuotr./Skelbimas apie dingusį Reksą

Jam svarbiausia – išgyventi.

Ar manote, kad Lietuvą pasieks išskirtinai intelektualūs, talentingi pabėgėliai, su kuriais vakarais vokiškai diskutuosite apie Getės poeziją? Ar tikite, kad bus įleidžiami tik nepriekaištingos reputacijos žmonės švariais drabužiais? Ar tik pabėgėliai medikai, inžinieriai, mokytojai, jogos trenerės? Ar šiaip labai geri jaukūs žmonės, kurie mielai dirbs sodininkais jūsų namuose ir gyvens įrankių namelyje? Ar rūpestingos žindančios mamos, kurios iki gyvenimo galo melsis, kad gautumėt gerą vietą rojuje.

Žmogus, kuris augo vaikų namuose ir gyvena gatvėje, tikriausiai nepuoselėja rožynų

Ne, pabėgėlių bus visokių.

Ir greičiausiai mes nežinosime visų jų biografijų, gal jie vaikystėje patyrė smurtą ir yra agresyvūs. O gal nuo karo baisumų išsivystė psichikos liga. Ar jiems galima patikėti žoliapjovę, kirvį malkoms kapoti?

Jei šiandien pabandytume bent su keliais žmonėmis, kurių būklė be galo panaši į pabėgėlių, būtų lengviau suprasti, kaip veiks pagalbos sistema, kai jų užplūs tūkstančiai. Ir net nekalbančių lietuviškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje