Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 01 /15:22

Nors A.Zuokas reikalauja, A.Zuokienės „radinių“ Vilniaus savivaldybė grąžinti neskuba

Į Artūro ir Agnės Zuokų skyrybų procesą netikėtai įsitraukusi Vilniaus savivaldybė bent kol kas neketina grąžinti A.Zuokienės kaip bešeimininkio turto jai perduotų radinių – galimai Jono Meko palikimo dalies. Savivaldybė ketina susirasti ekspertą ir įvertinti, ar tarp iš Zuokų namų paimtų daiktų nėra to, kas priklauso Jono Meko vizualiųjų menų centrui. J.Meko fondas savo ruožtu kreipėsi į policiją dėl vagystės.
Agnė Zuokienė
Agnė Zuokienė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Įskundė savivaldybei

Skandalą dėl savo namuose rastų maždaug 100 dėžių su galbūt J.Meko palikimo dalimi sukėlė A.Zuokienė, šiuo metu besiskirianti su A.Zuoku. Ji tikino nusprendusi iš nuomojamo būsto persikraustyti į senuosius šeimos namus vos už kelių žingsnių ir tvarkydama vieną iš kambarių radusi daugybę dėžių.

„Noriu atlaisvinti mūsų šeimos būstą, kuris priklauso mūsų šeimai, dėl to, kad po skyrybų ten planuoju gyventi su savo dukra. Norėjau atlaisvinti kambarį, kuris skirtas mūsų dukrai, kuriai 14 metų, ir darydama tam tikrą tvarką namuose radau kai ką tokio, ko nesitikėjau“, – trečiadienį kalbėjo A.Zuokienė.

VIDEO: A.Zuokienė apie namuose rastą galimai Jono Meko kolekcijos dalį: „Tai tikrai nėra mano šeimos turtas“

Dauguma dėžių nėra atidarytos, tačiau į kai kurias politikė sakė žvilgtelėjusi – ten ji pamatė kasečių su filmais ir kitais daiktais. „Mane džiugina, kad dauguma dėžių neatidarytos, iš kitos pusės labai liūdna, matomai, ten yra tam tikras ar savivaldybės, ar J.Meko fondo, ar valstybės tam tikras turtas, meno turtas. Labai gaila, kad miestiečiai neturėjo progos su tuo susipažinti“, – sakė A.Zuokienė.

Ji teigė kalbėjusi ir su J.Meko centro vadovu G.Sodeika, su M.Mažvydo bibliotekos atstovais, tačiau niekas nieko esą nežino apie šį turtą. Tad apie radinį A.Zuokienė pranešė Vilniaus savivaldybei.

Pati yra tarp fondo steigėjų

Ant dėžių parašyta, kad jų gavėjas yra J.Meko fondas, kuris jau nėra susijęs su Vilniaus savivaldybe. Šis fondas įkurtas 2008 metais, o jo steigiamojo susirinkimo protokolą pasirašė ir VšĮ „Azzara“ tuometinė direktorė A.Zuokienė – „Azzara“ buvo viena iš fondo, kuris 2010 metais tapo viešąja įstaiga, steigėjų kartu su Kristijonu Algirdu Kučinsku.

BNS trečiadienį rašė, kad viešosios įstaigos Jono Meko fondo vadovo Edgaro Stanišausko teigimu, A.Zuokienės sostinės savivaldybei perduoti JAV gyvenusio lietuvių kilmės menininko Jono Meko daiktai priklauso fondui. Jie saugoti Zuokų namuose, nes daugiau nebuvo kur, dabar teisininkai rengia raštą savivaldybei, kad jie būtų grąžinti.

„Neapskaityti tie daiktai turtiškai, tačiau teisininkai šiandien ruošia savivaldybei kreipimąsi, kad parvežtų viską atgal, nes situacija – komiška“, – BNS sakė E.Stanišauskas.

Taip pat kreipėmės į policiją dėl vagystės ir kad būtų atliktas tyrimas, ar savivaldybės atstovai neviršijo įgaliojimų, – sakė E.Stanišauskas.

Ketvirtadienį E.Stanišauskas 15min teigė, kad Jono Meko fondas, kuriam jis vadovauja kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, kad kuo greičiau grąžintų fondui priklausančius ir iš Zuokų namų išvežtus daiktus bei būtų atliktas tarnybinis patikrinimas.

„Taip pat kreipėmės į policiją dėl vagystės ir kad būtų atliktas tyrimas, ar savivaldybės atstovai neviršijo įgaliojimų. Juk jie atvažiavo į privačią erdvę ir išsivežė privačius daiktus, manau, tokius veiksmus galėjo atlikti tik teisėsauga. Nors A.Zuokienė juos ir įleido į kiemą, bet kad privačius, ne jai priklausančius daiktus išsivežė savivaldybė, čia yra keistas veiksmas“, – kalbėjo E.Stanišauskas.

Jis sakė besitikįs, kad Vilniaus savivaldybė sureaguos dar šią savaitę. Jeigu daiktai bus grąžinti ir atsiprašyta, to esą užteks. E.Stanišauskas tvirtino esąs tikras, kad buvo supainioti J.Meko centras ir J.Meko fondas.

Vis dėlto A.Zuokienė nusprendė, kad šios dėžės turi atitekti Vilniaus savivaldybei. Paklausta, galbūt tai yra kerštas vyrui, ji atsakė: „Gink Dieve. Kodėl? Aš atkraustau kambarį dukrai, aš manau, kad tai yra vyro kerštas – tai, kad jis privertė mane su dukra išeiti iš mūsų šeimos namų. Dažniausiai vyrai išeina iš namų, o ne žmonos su vaikais.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Zuokienė savo namuose rado galimai Jono Meko kolekcijos dalį

Pats A.Zuokas trečiadienį 15min sakė, kad jo žmona seniai norėjo šituos daiktus išmesti, tačiau jis neleidęs, tad šiuo atveju pasinaudojo savivaldybės vadovais ir tai padarė jam su dukra išvykus atostogų. Platesnį komentarą jis pateikė feisbuke.

„LT vyksta fluxus performansas. Ir, matau, turiu pareigą paaiškinti. Mielai tai darau, nors ir esu ne Lietuvoje. Vilniaus miesto savivaldybėje ne visi turi minimalų kultūrinį išsilavinimą bei teisines žinias, bet būtent tokie ir tinka fluxus gatvės pokštams. Pirma: R.Šimašius ir AD direktorius (Povilas Poderskis – red. past.) neskiria Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos „Jono Meko vizualinių menų centro“ (JMVMC) nuo privačios VŠĮ „Jono Meko fondas“.

Todėl iš Užupio g. 30 paimtos dėžės, kuriose ne meno kūriniai, o knygos bei žurnalai apie kiną ir jo istoriją priklauso būtent Jono Meko fondui. Kaip ir kiti artefaktai iš Fluxus ministerijų Vilniuje ir Kaune laikotarpio. Todėl, kuo skubiau grąžinkite į vietą, kas ne jums priklauso. Ir saugiai“, – rašė A.Zuokas, kartu pasveikinęs savo žmoną su gimtadieniu – esą jo proga ji surengusi tokį „puikų fluxus performansą“.

Kol kas negrąžins

Vilniaus savivaldybė vis dėlto nenusiteikusi gražinti į vietą, kas ne jiems priklauso, kaip rašė A.Zuokas. P.Poderskis 15min sakė, kad ketinama kreiptis į Nacionalinę dailės galeriją su prašymu skirti ekspertus, galinčius įvertinti dėžių turinį.

Mes savininkui, jeigu toks atsirastų, turtą tikrai atiduotume, – sakė P.Poderskis.

„Taip pat reikėtų peržiūrėti 2015 metų J.Meko vizualinių menų centro audito išvadas, patikrinti, kas buvo tame inventoriniame sąraše ir palyginti, ar nėra taip, kad vakar iš Zuokų namų paėmėme tų dalykų, kurie ten surašyti“, – teigė P.Poderskis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Jis patikslino, kad Jono Meko centro direktorius Gintaras Sodeika nėra atleistas iš pareigų, kaip trečiadienį paskelbė Vilniaus miesto savivaldybė, o tik nušalintas, kol bus atliktas tyrimas.

G. Sodeika BNS sakė ketvirtadienį informuotas, jog yra nušalintas mėnesiui, „kol vyks tyrimas, ar esu kaltas“. Dėl savivaldybės pareiškimų, kad yra atleistas, jis sako svarstantis reikalauti savivaldybės atsiprašymo teisiniu keliu.

„Vakarykštis pranešimas spaudai apie mano atleidimą buvo gana netikėtas, nes paprastai, ar vadovas, ar kitas darbuotojas spaudos pranešimu neatleidžiamas iš darbo, yra įspėjimas, nurodoma priežastis, dėl ko tai daroma. Manau, kad mano garbei ir orumui vakar smūgis buvo suduotas, to nepaleisiu užmarštin. Negaliu pasakyti kokiu būdu, bet, matyt, įstatymo nustatyta tvarka galbūt sieksiu atsiprašymo ar satisfakcijos“, – sakė G. Sodeika.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintaras Sodeika
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintaras Sodeika

Jis pakartojo, kad rasti daiktai „niekaip nesusiję su savivaldybės pirkiniu 2007-aisiais“, o visa kolekcija yra apskaityta, saugoma Martyno Mažvydo bibliotekoje. Dalis „Fluxus“ kolekcijos, anot G. Sodeikos, nuolat eksponuojama, keliauja po žymias galerijas visame pasaulyje, nes savivaldybės patalpose Užupyje rodyti ją nėra tinkamų sąlygų.

P.Poderskis tvirtina, kad savivaldybė elgėsi remdamasi teise – antstolis užfiksavo, turtas buvo perkeltas jo nesugadinant į kitą vietą. „Mes savininkui, jeigu toks atsirastų, jį tikrai atiduotume“, – užtikrino savivaldybės administracijos direktorius.

Vilniaus savivaldybė 2007 metais įsigijo „Fluxus“ kolekciją, kurią sudaro beveik 3 tūkst. eksponatų: Jurgio Mačiūno darbai, skirti „Film-Makers Cinematheque“, „Film Cuture“ žurnalui, Jono Meko projektams, darbai ir tekstai iš privataus J.Mačiūno gyvenimo, taip pat žymių avangardistų Nam June Paiko, Roberto Morriso, Yoko Ono ir kitų žinomų menininkų darbai.

Šį įsigijimą inicijavo su menininku bičiuliavęsis A.Zuokas, tuomet vadovavęs Vilniaus savivaldybei, galutinį sprendimą priėmė taryba. Radiniai jo namuose, anot A.Zuoko, niekaip nesusiję su šita kolekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius