Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 28

Nors precedento nėra, L.Kasčiūnas baiminasi imigrantų prievartautojų – siūlo giežtinti jų priėmimo tvarką

Parlamentaras konservatorius Laurynas Kasčiūnas siūlo griežčiau vertinti atvykstančius imigrantus – pabėgėlio statuso ar laikinosios apsaugos nesuteikti ne tik tiems, kurie yra bausti dėl labai sunkių nusikaltimų, kaip yra dabar, bet ir tų, kurie pripažinti kaltais dėl sunkių.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal baudžiamąjį įstatymą, sunkus nusikaltimas yra tyčinis nusikaltimas, už kurį skiriama 6–10 metų laisvės atėmimo bausmė. Priklausomai nuo įkalinimo laiko, tokiu nusikaltimu gali būti traktuojamas išžaginimas, prekyba žmonėmis, seksualinis prievartavimas, plėšimas, turto prievartavimas, turto pasisavinimas, kontrabanda, dalyvavimas nusikalstamo susivienijimo veikloje, dalyvavimas teroristinėje veikloje, piratavimas, žmogaus pagrobimas įkaitu ir kita.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių priėmimo centras
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių priėmimo centras

Trečiadienį įstatymo projektą, numatantį griežtesnę imigrantų priėmimo Lietuvoje tvarką, L.Kasčiūnas registravo akcentuodamas seksualinio pobūdžio nusikaltimus. Jie, kaip minėta, klasifikuojami ne kaip labai sunkūs, o kaip sunkūs.

Tiesa, pats parlamentaras pažymi, kad Lietuvoje imigrantai ir pabėgėliai iki šiol tokių padarę nėra.

„Prieš dvejus metus, migracijos krizės įkarštyje Vokietiją sukrėtė virtinė seksualinio pobūdžio nusikaltimų, kuriuos įvykdė atvykėliai iš ne europietiškų kultūrų, t.y. tie patys prieglobsčio prašytojai [...]. Nejausdami jokios pagarbos Vakarų civilizacijai, imigrantai iš tam tikrų šalių nemato būtinybės nei laikytis Europos šalyse galiojančių įstatymų, nei integruotis į visuomenę. Be to, jie puikiai supranta Europos žmonių toleranciją ir atlaidumą ir žino, kad net už įvykdytus sunkius nusikaltimus jie nebus griežtai nubausti, pavyzdžiui, negaus prieglobsčio ar bus išsiųsti į šalį, iš kurios atvyko“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

„Ekspertų teigimu, būtent perspektyva prarasti pabėgėlio statusą ir leidimą nuolat gyventi, o ne europietiškų teismų bausmės, yra geriausia prevencija galimai nusikalstamai imigrantų veikai. Tad ir mums geriau namų darbus pasidaryti iš anksto“, – pranešime žiniasklaidai tikina L.Kasčiūnas, konkrečiau neįvardydamas, kas tie ekspertai.

Parlamentaras, registruodamas pataisas, teigia besitikintis, kad siūlomi pakeitimai „labiau apribos galimybes atvykti į Lietuvą ir čia gauti pabėgėlio statusą arba laikinąją apsaugą užsieniečiams, kurie gali kelti grėsmę viešajai tvarkai. Taip pat tai atvertų platesnes galimybes tokiems užsieniečiams panaikinti leidimą nuolat gyventi, pabėgėlio statusą ir juos išsiųsti iš Lietuvos“.

Jeigu Seimas teikiamiems pakeitimams pritartų, jie įsigaliotų nuo 2018-ųjų liepos 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius