Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 28

Nuo erkinio encefalito mirus ugniagesiui aiškėja, kad ne visi pareigūnai skiepijami

Erkinis encefalitas pasiglemžė ugniagesio gyvybę Plungėje. Aiškėja, kad šįmet ugniagesiai nebuvo skiepijami nuo pavojingos ligos, tą planuojama daryti tik nuo kitų metų. Situacija jautri ir kariuomenėje. Krašto apsaugos ministras sako, kad kariams prieinama vakcina nuo erkių sukeliamos ligos, tačiau jie patys gali spręsti – skiepytis ar ne. Sveikatos apsaugos ministras pabrėžia, kad pareigūnus skiepyti nuo erkinio encefalito kainuotų labai brangiai.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas šią savaitę sužinojo, kad neteko kolegos. Plungėje ugniagesio gyvybę pasiglemžė, įtariama, erkinis encefalitas. Kaip sako Saulius Džiautas, ugniagesiai neskiepijami – trūksta pinigų.

„Darbdavys privalo pasiūlyti skiepijimą. Yra teisė atsisakyti, galbūt tai jau būtų pareigūnas kaltas dėl to, kad atsisakė. Nebuvo skiepijama kelerius metus vien dėl pinigų stokos“, – sakė S.Džiautas.

Dėl ugniagesio mirties atliekamas tarnybinis patikrinimas. Siekiama nustatyti, kur erkę galėjo pasigauti. Vidaus reikalų ministras sako, kad nuo kitų metų pareigūnai bus skiepijami ir tam skiriama apie 60 tūkst. eurų. Tačiau Eimutis Misiūnas teigia, kad ugniagesių sveikata galėjo pasirūpinti priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamentas.

„Keista, kad Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamentas (PAGD) nesuranda galbūt pinigų ar poreikio paskiepyti ugniagesius, nors 50 tūkst. eurų išleidžia viešinimui. Tai yra klausimas, kaip sudėti tie prioritetai“, – kalbėjo E.Misiūnas.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, vakcina nuo erkinio encefalito – viena brangiausių. Be to, jeigu būtų skiepijami tik pareigūnai, tai esą nebūtų sąžininga kitų atžvilgiu, pavyzdžiui, miškininkų. Pasak Aurelijaus Verygos, Vyriausybė apie privalomus pareigūnams skiepus nuo erkinio encefalito nėra diskutavusi.

„Vyriausybė nėra svarsčiusi tokios galimybės. Bet matyt, jeigu tų mirčių daugėtų, tai teks svarstyti ir galvoti apie vakcinaciją. Tik tiek, kad tai yra išskirtinai brangi vakcina, ir ja vakcinuoti didelę dalį žmonių yra didelė našta“, – svarstė A.Veryga.

Šūviai, sprogimai, gyvenimas miškuose – karių kasdienybė. Erkės – taip pat. 2016 m. gegužę pranešta, kad po nakvynės miške vieno kario kūne rasta apie 100 įsisiurbusių erkių. Krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio teigimu, visi kariai turi galimybę skiepytis.

„Jie yra paskiepijami, skiepų netrūksta. Aišku, mes perkame iš krašto apsaugos sistemos lėšų, tai yra privaloma, nebent pats karys atsisako skiepytis“, – teigė R.Karoblis.

Vis dėl to, ne visi kariai žino, kad gali būti skiepijami. Karių teisių gynimo centro vadovas Laimonas Jakas rodo dokumentus, kuriuose karių istorijos apie įsisiurbusias erkes, sukeltus padarinius, klausimai, kur kreiptis dėl skiepų.

„Manyčiau turėtų būti kitokia tvarka – visi yra skiepijami. Tačiau yra galimybė kariui raštiškai atsisakyti to skiepo, nes jeigu jis primygtinai priešinasi, bet tada jis atsisako ir, jeigu bus pasekmės, atsisako kompensacijos ir to priežastinio ryšio su tarnyba“, – sakė L.Jakas.

LRT žinomas atvejis, kai vienas savanoris atlikdamas tarnybą prieš 2 metus užsikrėtė erkiniu encefalitu. Liga kuriam laikui sukėlė dalies kūno paralyžių. Kariuomenė išmokėjo kelių tūkstančių eurų vienkartinę kompensaciją. Kaip teigia nukentėjęs karys, nei jis, nei kiti kuopoje tarnavę asmenys nebuvo informuoti apie galimybę skiepytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius