Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 31

Nuo M.Puidoko VSD iškeltų klausimų atsiribojęs R.Karbauskis neatmeta galimybės, kad jie bus svarstomi ir Seime

Kompensacijas socialiai jautriausioms visuomenės grupėms žadantis Ramūnas Karbauskis neatsisako politinės korupcijos Seime tyrimo ir pažėrė kaltinimų buvusioms valdžioms. Jo teigimu, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pateiktos rekomendacijos bus įgyvendintos kaip įmanoma greičiau ir bus pradėtas naujas tyrimas.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį žurnalistus prie savo kabineto Seime sukvietė Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis. Ryte jis paskelbė teiksiąs Seimui projektą, kuris padės tėvams susigrąžinti dėl tėvystės atostogų prarastą darbo stažą.

Komentuodamas savo siūlymą valstiečių lyderis tikino, kad nuo 1995 metų šeimos, kuriose buvo auginami vaikai iki trejų metų ir kurios neturėjo pajamų, tolygių minimaliam mėnesiniam atlyginimui, negalėjo tikėtis kompensacijos už vaiko auginimo laikotarpį.

„Šiuo siūlymu yra bandoma sulyginti, suteikti socialines garantijas tiems, kurie yra labiausiai socialiai pažeidžiami. Palies labai didelį žmonių skaičių. Yra skaičiuojama apie 260 tūkstančių žmonių, kuriems tokia kompensacija turi būti teikiama“, – kalbėjo R.Karbauskis. Kompensacijos sulauks ir žmonės, slaugę ir globoję artimuosius.

Apkaltino ankstesnes valdžias nejautrumu

LVŽS frakcijos lyderis Seime tikino, kad tai nėra papildomų garantijų suteikimas, o tiesiog bus išlyginamos socialinės sąlygos.

„Ankstesnės valdžios nebuvo jautrios šiuo klausimu“, – sakė R.Karbauskis, aiškindamas, kad ši kompensacija palies socialiai jautriausią visuomenės dalį. „Tas diferencijavimas, kuris buvo, buvo neteisingas“, – tikino jis.

Socialinio draudimo fondas paskaičiavo, kad 2019 m. ši kompensacija, išmokama priedo prie pensijos išmokos forma, kainuos iki 10 milijonų eurų.

R.Karbauskis teigė šį siūlymą derinęs su „Sodra“, tačiau su premjeru jo dar neaptaręs. Jo teigimu, Seimas turi tokią pačią teisę teikti panašius įstatymų projektus kaip ir biudžetą formuojanti Vyriausybė.

„Nereiktų daryti skirtumo tarp to, ar įstatymą teikia Vyriausybė, ar Seimo nariai. Bet kokiu atveju į Vyriausybę dar bus kreipiamasi išvados, kad būtų labai tiksliai pateikti visi skaičiai, nes jie bus susiję su kitų metų biudžetu“, – kalbėjo valstiečių vadovas.

„Premjeras irgi atstovauja LVŽS. Nėra jokio konflikto ir jo nereikėtų čia ieškoti. Visi darom savo darbą. Premjeras tris savaites buvo atostogose ir tuo laiku vyko mūsų pokalbis su „Sodros“ vadovu“, – į klausimą, kodėl projektas nebuvo derintas su pačiu premjeru, atsakė R.Karbauskis.

„Jei mes norim problemą spręsti, kad sprendimas įsigaliotų nuo kitų metų liepos mėnesio, tai mes negalim ilgai svarstyti. Dar šių metų rudens sesijoje mes šį projektą turėtume priimtą kaip įstatymą“, – aiškino jis.

Klaidas deklaracijose aiškina žmogišku faktoriumi

Paklaustas apie dažnai ištinkančią užmarštį deklaruojant turimą turtą ir interesus R.Karbauskis teigė, kad „deklaracija didelė ir kartais pasitaiko padaryti klaidų“.

„Reikia viena pasakyti – nė viena mano klaida, jei ji ir yra kokia padaryta, niekaip neturėjo įtakos mokesčiams. Ir aš tuo labai džiaugiuosi, nes tada jau tikrai jausčiausi nepatogiai prieš kiekvieną mokesčių mokėtoją ar valstybę, kad aš suklydau mokėdamas mokesčius. To nėra“, – tikino LVŽS lyderis.

„Kiekvienas žmogus, kuris kažką daro, gali padaryti ir klaidų“, – apibendrino R.Karbauskis.

M.Puidoko klausimų neskaitė, bet žada tirti

Paklaustas apie bendrapartiečio Mindaugo Puidoko Valstybės saugumo departamentui (VSD) adresuotus klausimus, pateiktus kaltinimo forma, R.Karbauskis teigė, kad nebuvo tarp dešimties pasirašiusiųjų.

„Ten nėra mano parašo. Jų pateikimas VSD vadovui niekaip nėra derintas. Seimo nariai turi teisę kreiptis ir gauti atsakymus“, – sakė R.Karbauskis. „Aš neskaičiau tų klausimų“, – pabrėžė jis.

„Labai dažnai visos frakcijos (ir opozicinės) tai daro. Pareigūnai ateina į Seimą ir atsako klausimus. Nematau tame jokio skirtumo“, – tikino jis.

„Jei vertinti kaltinimo forma ar ne, tai jūs skaitykit klausimus, kuriuos man pateikia. Jie visada būna kaltinimo forma“, – sakė R.Karbauskis. „Tai nereiškia, kad atsakyme bus pripažinimas kažkieno kaltės. Aš manau, kad atsakymus VSD vadovas pateiks ir jeigu Seimas sudarys komisiją ir toliau tirs politinę korupciją, tai kažkurie iš tų klausimų gali būti tiriami. Bet tada bus visai kita apimtis ir aprėptis tyrimo. Galbūt atsakymus galės gauti tie, kurie turi teisę dirbti su slapta informacija. Jie galės matyt tuos atsakymus, kurių negalės matyti Seimas“, – aiškino valstiečių lyderis.

Paklaustas apie pasitikėjimą „MG Baltic“ korupcijos byloje figūruojančiu Tomu Dapkumi ir jo parodymais, R.Karbauskis teigė nepalaikantis jokių ryšių su šiuo asmeniu, tačiau besidomintis jo iškeltais klausimais.

„Galbūt jo parodymai, kuriuos jis davė NSGK, iškelia kai kuriuos klausimus, į kuriuos būtų įdomu gauti atsakymus“, – teigė jis. „Ta informacija gali būti ir neteisinga, bet jeigu tu turi kažkokią informaciją ir kyla dėl tos informacijos klausimų... Kad ir ta informacija būtų neteisinga, bet vis tiek reikia atsakymų, matyt“, – svarstė R.Karbauskis, pabrėždamas, kad M.Puidoko kelti klausimai nesusiję tiesiogiai su T.Dapkumi.

Premjeras R.Karbauskio tyrimo nelaiko svarbiu klausimu

Iš atostogų grįžęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis antradienį teigė kol kas nespėjęs susipažinti su jį delegavusios „valstiečių“ partijos lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva Seime antrą kartą tirti verslo poveikį politikai.

„Aš kol kas nesusipažinau nei su klausimais, nei su tekstu. Pirma diena darbe, tai tikrai nebuvo tas klausimas, kuris turėtų šiandien nuo pat ryto rūpėti. Vėliau atsakysiu“, – žurnalistams sakė antradienį iš atostogų grįžęs premjeras.

R.Karbauskis liepos viduryje registravo Seimo nutarimo projektą atlikti naują parlamentinį tyrimą dėl neteisėtos įtakos politiniams procesams dviejų buvusių vyriausybių valdymo laikotarpiu.

R.Karbauskis siūlo tirti 2008–2016 metų laikotarpį. Tyrimą siūloma vykdyti iki 2019 metų gegužės. Projekte konkretūs fiziniai ir juridiniai asmenys nėra minimi.

Klausimą dėl naujo parlamentinio tyrimo Seimas turėtų svarstyti rudens sesijoje. Jis būtų atliekamas po neseniai baigto Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo, kuris aiškinosi neteisėtą verslo ar kitų interesų grupių įtaką politikams ar politiniams procesams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius