Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 18

Nuo rugsėjo mokyklose nebeliks saldainių, traškučių ir gazuotų gėrimų

Nuo naujųjų mokslo metų Lietuvos mokyklose neturėtų būti parduodama bulvių traškučių, saldainių, gazuotų gėrimų, kavos ir kitų nesveikų produktų.
Greitojo maisto gamintojai konkuruoja parduotuvių lentynose išryškindami privalumus.
Tam tikrų maisto produktų vaikai nebegalės įsigyti. / „Scanpix“ nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai parengė naują vaikų maitinimo mokyklose tvarkos aprašymą, kuriame numatytas ir moksleiviams draudžiamų produktų sąrašas. Šį dokumentą artimiausiu metu turėtų pasirašyti sveikatos apsaugos ministras.

„Anksčiau buvo rekomenduojamų ir nerekomenduojamų produktų sąrašas, bet pamatėme, kad tai neefektyvu, kad rekomendacijos Lietuvoje suprantamos labai laisvai. Bausti už rekomendacijos nesilaikymą nepriimta. Todėl mokyklose sugriežtinome pačią nuostatą dėl produktų – jie netiekiami į mokyklas. Jų neturi būti mokyklose“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė SAM Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Gydytojas pabrėžė, kad jo išvardytų produktų vaikai neturėtų valgyti ne tik mokyklose, jų vaikų mityboje išvis neturėtų būti.

Anot jo, neteikiamų produktų sąraše yra bulvių traškučiai, kiti riebaluose virti gaminiai, saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai, konditerijos gaminiai su šokoladu arba kremu, gazuoti gėrimai, energiniai gėrimai, kava, sultinio koncentratai, rūkyti ir konservuoti mėsos bei žuvies gaminiai, produktai su genetiškai modifikuotais organizmais.

Dokumente taip pat teigiama, kad moksleivių racione negali būti produktų, kuriuose yra tam tikrų maisto priedų.

„Anksčiau nebuvo jokių ribojimų maisto priedams. Dabar yra labai konkretus sąrašas, kuriame – sintetiniai dažikliai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai. Visi turbūt žinome E621 ir tame sąraše jis yra“, – sakė A.Karnauskas.

Gydytojas pabrėžė, kad jo išvardytų produktų vaikai neturėtų valgyti ne tik mokyklose, jų vaikų mityboje išvis neturėtų būti.

Naujoje tvarkoje taip pat aprašyta, kokie patiekalai turi būti, koks turi būti karštas maistas.

„Dar vienas labai svarbus dalykas – kiekvieną dieną bus bent vienas organizmą tausojantis patiekalas. Tai yra virtas arba garuose troškintas patiekalas, jis lengvai virškinamas, nedirginantis“, – teigė SAM specialistas.

Be to, mokyklose neliks maitinimo automatų.

Savivaldybėms sudarant sutartis su maitinimo paslaugos tiekėju mokyklose nurodoma atsižvelgti į nesąžiningo maisto tvarkymo įmonių sąrašą. Toks sąrašas skelbiamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje. Jame surašytos įmonės, kurios nesilaiko higienos, saugos reikalavimų, tokių įmonių irgi nebus mokyklose.

Pasaulinė sveikatos organizacija teigia, kad vaikų sveikata daugiau nei 50 proc. priklauso nuo mitybos, – pabrėžė SAM atstovas.

„Labai svarbus dalykas – įvesta vidaus kontrolė mokyklose. Anksčiau kontrolės institucija į mokyklą atvykdavo kartą ar du per metus, dabar ta kontrolė bus nuolatinė, – tvirtinto A.Karnauskas. – Bus asmuo, įgaliotas ją atlikti. Visuomenės sveikatos specialistas kiekvieną kartą žiūrės, ar maitinimas atitinka nustatytą tvarką, ar produktai tie, kurie leidžiami, ar užkandžių automatuose yra suderinti produktai.“

„Pasaulinė sveikatos organizacija teigia, kad vaikų sveikata daugiau nei 50 proc. priklauso nuo mitybos“, – pabrėžė SAM atstovas.

Anot jo, naujoji tvarka turėtų įsigalioti nuo naujų mokslo metų.

A.Karnauskas svarstė, kad mokyklose neturėtų kilti problemų ją įgyvendinant.

„Tą teisės aktą rengėme vos ne metus, derinome su mokyklomis, savivaldybėmis, maistą teikiančiomis įmonėmis. Todėl problemų neturėtų kilti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius