-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 02 02

Nenuvalyti šaligatviai siutina Vilniaus valdžią, tvarkytojai teisinasi – kaltas ir COVID-19

Nuo Naujųjų metų dalį Vilniaus viešųjų erdvių pradėjusi tvarkyti bendrovė „Ekonovus“ sulaukia ne tik gyventojų nuolatinių skundų dėl slidžių, nenuvalytų šaligatvių, bet ir miesto valdžios grasinimų – baudomis arba po pirmojo sezono nutraukti sutartį. Taip pasisako meras Remigijus Šimašius. Bendrovė sako, kad situacija gerėja, o priežasčių, kodėl jų startas nebuvo itin sėkmingas, ne viena.
Nevalytas kiemas
Nevalytas kiemas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Vilniaus tarybos posėdžio klausimų-atsakymų pusvalandyje nuskambėjo opozicinės „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos atstovo Vydūno Sadausko klausimas dėl netinkamai pastaruoju metu valomų sostinės gatvių.

Į tai savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius atsakė teisindamasis, kad „Grinda“ buvo beveik išnaudojusi turimą druską, tad teko įdėti nemažai pastangų norint sandėlius papildyti.

Dėl druskos pirkimo problemų pastaruoju metu skundžiasi ir kitos savivaldybės – nusprendus, kad ji nebus perkama iš Baltarusijos, tenka ieškoti alternatyvių šaltinių net Afrikos šalyse, kur ir kaina visiškai kita.

Baudas skaičiuoja, bet ir sutartis negarantuota

Tačiau meras R.Šimašius G.Runovičių pataisė – esą klausimas yra platesnis ir labiausiai susijęs ne tiek su gatvėmis, kiek su šaligatviais ir kitomis viešosiomis miesto erdvėmis. Labiausiai dėl Senamiesčio, kur tvarkymą nuo Naujųjų perėmė „Ekonovus“.

„Dėl šaligatvių tvarkymo mes šią savaitę ir su vicemeru Tomu Gulbinu buvome susitikę su įmonės atstovais, kurie, ne paslaptis, šiame darbe naujokai, pradėjo darbus nuo Naujųjų metų. Darbų kokybe jų mes nesame tikrai patenkinti, ypač pastarosiomis dienomis, Senamiestyje, Naujamiestyje ir dalyje miegamųjų rajonų.

Įmonė pasidarė, manau, išvadas ir šiandien, kiek matosi, situacija vietomis tikrai gerėja, bet laukiame geresnių jų sprendimų. Koreguojasi sprendimus, taip pat ir vadybinius“, – apie šią situaciją kalbėjo G.Runovičius.

Įmonė pasidarė, manau, išvadas ir šiandien, kiek matosi, situacija vietomis tikrai gerėja, bet laukiame geresnių jų sprendimų.

Tačiau R.Šimašius kirto kur kas griežčiau: „Jeigu situacija šiame sezone iki pat galo bus tokia, aš pats inicijuosiu visas priemones, kad būtų nutraukta su blogiausiais prižiūrėtojais sutartis ir skelbiama iš naujo. Nes tai yra nedovanotina bent jau centrinėje dalyje su naujaisiais tiekėjais.

Pirmas mėnesis gerai, galbūt nespėjo įsibėgėti, bet jeigu mes vasarį turėsime tą patį, tai aš pats užsakau visas įmanomas priemones, kad mes turėtume kitą tiekėją, kuris sugeba tai padaryti.“

Jeigu mes vasarį turėsime tą patį, tai aš pats užsakau visas įmanomas priemones, kad mes turėtume kitą tiekėją, kuris sugeba tai padaryti.

Anot G.Runovičiaus, jau po pirmojo mėnesio skaičiuojamos baudos, bet jeigu darbų atlikimas nepagerės, bus inicijuojamas sutarties nutraukimas.

Vicemeras Tomas Gulbinas teigė, kad susitikime su „Ekonovus“ buvo išsakytas griežtas įspėjimas, ypač per Šviesų festivalį praeitą savaitgalį Senamiestyje, Naujamiestyje, kur situacija buvo tikrai prasta. Taip pat ir nutolusiuose rajonuose.

„Tai buvo paskutinis griežtas įspėjimas, toliau jau bus sutarties nutraukimas. Bus teisiniai sprendimai, jeigu šita situacija nesitaisys. Turime patikinimą, kad jie ir technines priemones jau pritaikė, moka ir turi jomis naudotis, žmogiškuosius resursus irgi sutvarkė per pirmą mėnesį ir tos situacijos neskartos“, – teigė vicemeras.

Tarp priežasčių – ir COVID-19

„Ekonovus“ vadovas Romas Draskinis 15min pateiktame komentare pripažino, kad jiems išties kilę sunkumų, o juos lėmė kelios į vieną susidėjusios priežastys.

„Iššūkiai aktyviai sprendžiami – tą mato ir savivaldybės atstovai, kurie konstatuoja, kad situacija gerėja. Ji nuosekliai gerės ir toliau, nes problemos kyla ne dėl technikos stygiaus, o dėl vadybinių sprendimų, kuriuos sparčiai taisome.

Laimėję konkursą, turėjome itin trumpą laiką skubiai įdarbinti daug žmonių, sukoordinuoti jų veiklos sritis. Deja, bet ne visi jie pateisino lūkesčius. Tad teko keisti dalį personalo. Kartu su tuo tikslinome vadybinius sprendimus, koregavome maršrutus ir tvarkymo algoritmus. Diegėme įrangą, kuri leidžia realiu laiku stebėti mūsų technikos judėjimą ir operatyviai reaguoti į naujus poreikius“, – teigė R.Draskinis.

Laimėję konkursą, turėjome itin trumpą laiką skubiai įdarbinti daug žmonių, sukoordinuoti jų veiklos sritis. Deja, bet ne visi jie pateisino lūkesčius.

Direktoriaus teigimu, neaplenkė darbuotojų ir rekordinis sergamumas COVID-19: „Pavyzdžiui, kad nestrigtų komunalinių paslaugų tiekimas Vilniuje, į pagalbą pasitelkėme savo komandas iš kitų miestų, tad čia pandemija nesutrukdė ir darbai vyko sklandžiai. Tuo metu su aplinkos tvarkymo komandomis to paties padaryti, deja, negalėjome. Visgi po truputį grįžta tiek persirgę kolegos, tiek naujai įdarbinti žmonės, tad padėtis normalizuojasi.

Kontaktuojame ir tikrai konstruktyviai bendraujame su savivaldybės žmonėmis ir seniūnais – su jais koordinuojame savo veiksmus, turime jiems parengę ir veiksmų planą, reaguojame į visas pastabas.

Tad nors startas nebuvo toks sklandus, kokio tikėjomės, tačiau dabar situacija taisosi ir mes tikrai intensyviai dirbame, kad mūsų tvarkomuose rajonuose miestiečiams žiema keltų kuo mažiau nepatogumų.“

Džiaugėsi nauju darbu

Sausio 4 d. bendrovės interneto svetainėje pasirodė pranešimas, kad „pokyčiai palies beveik 230 tūkst. Vilniaus gyventojų – viešas erdves tvarkys „Ekonovus“.

„Nauji metai, nauji tikslai ir nauji pokyčiai vilniečiams! „Ekonovus“ su džiaugsmu praneša, kad jau nuo sausio mėnesio imsis viešųjų erdvių, bei želdinių tvarkos darbų dešimtyje didžiausių Vilniaus rajonų (Naujininkų, Rasų, Vilkpėdės, Naujamiesčio, Žvėryno, Šnipiškių, Senamiesčio – su Užupiu ir Paupiu, Pašilaičių, Justiniškių ir Viršuliškių).

Atsižvelgiant į darbo krūvį (prižiūrėsime apie 1800 ha miesto erdvių: valysime apie 190 ha šaligatvių, 150 ha kelių, tvarkysime 45 ha aikštelių ir šienausime 1400 ha pievelių.), aukštos kokybės reikalavimus ir mūsų atsakingumą prieš miesto gyventojus, „Ekonovus“ į darbus planuoja pasinerti su nauja ir papildoma darbo jėga, bei nauja ir modernia technika. Sukursime net 250 naujų naujų darbo vietų vilniečiams, o naujai įsigyta technika bus ne tik patikima, bet ir draugiška aplinkai, bei mažiau triukšminga“, – pompastiškai skelbė bendrovė.

Skundžiasi ir kitur

Skundų vilniečiai turi ir dėl kitų sostinės vietų. 15min skaitytojas Dainius skundėsi, kad Fabijonišėse, šalia S.Stanevičiaus g. 36, 38, 40, 42, 46, 48 namų šaligatviai šią žiemą visai nevalomi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsnigę šaligatviai S. Stanevičiaus gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsnigę šaligatviai S. Stanevičiaus gatvėje

Bandydami suprasti, kad šį darbą turėtų atlikti, Dainius sako susidūręs su problema – esą „Mano aplinka“ siuntė į seniūniją, ten siųsta atgal. Savivaldybėje gyventojas sako išgirdęs, kad situacija žinoma ir teritorijos tvarkytojams skaičiuojamos baudos.

Kaip sako vilnietis, ir kas iš to, jeigu vis tiek tenka klampoti per nenukastą sniegą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius