Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 01

Nuomos kainoms kadriliuojant – Vyriausybės pavedimas ministerijai

Būsto nuomos kainoms sparčiai augant Vyriausybė pavedė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai įvertinti Seimo socialdemokratų pateiktus siūlymus dėl Vyriausybės nustatomo būsto nuomos mokesčio maksimalaus dydžio ir kitų priemonių stabdyti gyvenamųjų patalpų nuomos mokesčio augimą taikymo.
Automobiliai prie daugiabučių
Daugiabutis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvoje drastiškai augant kainoms, taip pat – ir būsto nuomos, kai kurie politikai mano, kad valstybė turėtų imtis priemonių tramdyti šį esą nevaržomą procesą.

Dėl smarkiai padidėjusių kaštų, daliai žmonių tampa vis sunkiau įkandama nuomotis būstą didmiesčiuose, todėl Seimo Lietuvos socialdemokratų (LSDP) frakcija Vyriausybei pasiūlė pasvarstyti nustatyti nuomos mokesčio lubas.

Kreipimesi teigiama, kad gyvenamųjų patalpų nuomos rinka patiria didžiulį spaudimą dėl nuolatinio ir vis spartesnio nuomos mokesčio augimo, kuris, anot kreipimosi autorių, yra sąlygojamas didelės infliacijos, pasiūlos ir paklausos atotrūkio didėjimo, dėl Jungtinės
Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos lietuviams reemigruojant į Lietuvą, dėl pandemijos ir dėl pabėgėlių srauto iš Baltarusijos ir Ukrainos didėjimo, pernelyg mažo socialinio būsto skaičiaus ir kitų priežasčių, dėl to mažas ir vidutines pajamas gaunantiems gyventojams vis sunkiau išsinuomoti gyvenamąjį būstą, o kai kurie net negali to padaryti.

Kaip teigiama Vyriausybės kanclerio pirmojo pavaduotojo Rolando Kriščiūno pasirašytame atsakyme Seimo LSDP frakcijai, su pateikta informacija susipažino ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, taip pat ją išnagrinėjo politiniai patarėjai ir Vyriausybės kanceliarijos valstybės tarnautojai pagal veiklos sritis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

„Pritariama, kad Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos keliami klausimai ir pasiūlymai yra vertingi, bet pirmiausia reikalauja išsamaus nagrinėjimo dalyvaujant plačiam suinteresuotų institucijų ratui“, – nurodoma atsakyme.

Aiškinama, kad Seimo LSDP frakcijos iniciatyva neabejotinai turi ryškų
socialinį pobūdį ir tikslą padėti mažesnes pajamas gaunantiems gyventojams spręsti pastarojo meto iššūkius, o būsto nuomos mokesčio maksimalaus dydžio nustatymas galėtų būti traktuojamas kaip tam tikra valstybės paramos būstui išsinuomoti forma.

Atsižvelgiant į tai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paprašyta įvertinti pateiktus siūlymus dėl Vyriausybės nustatomo būsto nuomos mokesčio maksimalaus dydžio ir kitų priemonių stabdyti gyvenamųjų
patalpų nuomos mokesčio augimą taikymo.

Derinant su Aplinkos, Finansų, Teisingumo ministerijomis, Lietuvos banku, Konkurencijos taryba, prireikus ir su kitomis suinteresuotomis institucijomis, ir apie vertinimo rezultatus informuoti Seimo LSDP frakciją bei Vyriausybės kanceliariją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius