Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 08

Nuotolinė saulės elektrinė – ne prabanga, o prieinama kasdienybė

„Sveika atvykusi į XXI amžių“, – juokais pagalvojau po pokalbio su „Ignitis saulės parkų“ produkto vadove Indre Baltušiene. Kas mane taip nustebino? Visų pirma tai, kad saulės energija pagaliau tapo prieinama kiekvienam, net ir man, gyvenančiai 1969 metais pastatytame daugiabutyje.
Saulės energija
Saulės energija / 123RF.com nuotr.

Dauguma, jeigu tik galėtų pasirinkti, vietoje įprastos elektros naudotų gamtą tausojančią ir pigesnę saulės energiją. Deja, kaip paaiškino 15min pašnekovė, didžioji dalis lietuvių iki šiol neturėjo tam sąlygų. Apie pusė stogų yra paprasčiausiai netinkami, kiti gi gyvena daugiabučiuose, kur įrengti individualių saulės elektrinių negalima. „Ignitis saulės parkų“ idėja šią spragą užpildė – saulės energija tapo prieinama kiekvienam.

Pirmąjį parką pardavė per 2 dienas

I.Baltušienė džiaugiasi, kad pagaliau saulės parkų idėja pradėta įgyvendinti. Energetikos ministerija išsikėlė tikslą iki 2030 metų pabaigos pritraukti 34 tūkst. elektros energiją gaminančių vartotojų. Šiandien šis skaičius siekia daugiau kaip 4 tūkst.

Atrodytų, kad iššūkis sunkiai įveikiamas, tačiau taip nėra. Pašnekovė paaiškino, kad iki šiol neturėjome tam palankių įstatymų, bet priėmus Atsinaujinančių išteklių ir Elektros energijos įstatymų pakeitimus, situacija pasikeitė iš esmės. Kitaip tariant, procesas dabar daug paprastesnis – pasigaminti elektros energiją galima vienoje, o naudoti kitoje Lietuvos vietoje.

Pasigaminti elektros energiją galima vienoje, o naudoti kitoje Lietuvos vietoje.

„Spalio 1 dieną paskelbus apie platformos veiklą, pirmąjį 1 MW saulės parką pardavėme vos per 2 dienas. Be jokios reklamos, o tik spaudoje pasirodžius trumpam pranešimui sulaukėme didžiulio klientų susidomėjimo. Šiandien jau siūlome ketvirtą saulės parką. Verta paminėti, kad projektu domisi ne tik pirkėjai, bet ir vystytojai. Labai džiaugiamės, kad prie iniciatyvos prisijungė didžiausi ir stipriausi saulės energetikos rinkoje vystytojai, tokie kaip „Green Genius“, „Saulės grąža“ ar „Egrupė“, – pasakojo projekto vadovė I.Baltušienė.

Vystytojus kruopščiai vertina

Ar žinojote, kad „Ignitis saulės parkai“ – vienintelė tokia platforma visame pasaulyje, veikianti nacionaliniu mastu? Šioje sferoje Lietuva turi kuo pasigirti, nes pirmoji įgyvendino geografiškai nutolusių saulės elektrinių modelį. Saulės energija tapo nebe prabangos ar prestižo, o plačiai prieinama preke.

„Atidžiai tikriname kiekvieno vystytojo finansinį stabilumą, patirtį, techninės įrangos kokybę ir tik tada leidžiame skelbti projektą“, – pridūrė ji.

Paprašyta apie saulės parkus papasakoti plačiau, I.Baltušienė paprastai išaiškino, kaip tai veikia realybėje. Visų pirma, visa parkuose pagaminta energija perduodama į elektros tinklus. Iš ten kliento įsigytos dalies (3 kW) pagamintos kWh priskiriamos jo objektui. Šiuos duomenis Energijos skirstymo operatorius (ESO) apskaito iš saulės parko apskaitos ir kliento išmaniojo skaitiklio duomenų. Galiausiai, pateikiama sąskaita už pagamintą ir suvartotą elektros energiją.

Nauda ir gamtai, ir klientui

Ar tai reiškia, kad ne tik nuosavų namų, bet ir daugiabučių gyventojai gali naudoti saulės energiją? Kaip paaiškino 15min pašnekovė, tai ir yra pagrindinė „Ignitis saulės parkų“ idėja – išsinuomoti ar įsigyti elektrinės dalį gali visi, nepriklausomai kokiame būste gyvena.

„Nuotolinės elektrinės privalumas tas, kad klientas viską gali padaryti internetu, neišeidamas iš namų. Jam nereikia organizuoti įrengimo darbų, o vėliau rūpintis technine priežiūra. Be to, visiškai nesvarbu, koks yra stogas ar kur klientas gyvena – paslauga prieinama tiek nuosavų namų, tiek daugiabučių namų gyventojams.“

Anot projekto vadovės, kiekvienas, tapęs gaminančiu vartotoju, elektros išlaidas gali sumažinti net iki 70 proc. Be to, klientai gali pasinaudoti Europos Sąjungos parama ir elektrinės išlaidas sumažinti daugiau kaip trečdaliu. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas jau informavo, kad naujas kvietimas geografiškai nutolusių elektrinių savininkams bus skelbiamas liepos mėnesį. Labai svarbu, kad parama suteikiama savininkams dar neturintiems, o planuojantiems įsigyti.

„Saulės parkų atsiperkamumas pasinaudojant parama, – pastebėjo ji, – yra 5-6 metai.“

Kaip nusipirkti dalį Nuotolinės saulės elektrinės?

  • Platformoje www.saulesparkai.lt susikurkite paskyrą ir pasirinkite savo būsto adresą skiltyje „Mano profilis“;
  • Pasirinkite jūsų poreikius labiausiai atitinkantį geografiškai nutolusios saulės elektrinės dydį jums patraukliausiame projekte (minimali galia – 1 kW, maksimali galia – 30 kW);
  • Patvirtinkite savo tapatybę;
  • Susipažinkite su sutartimi;
  • Pasirinkite banką, per kurį norite atlikti 50 eurų rezervacijos mokėjimą, ir atlikite pavedimą;
  • Stebėkite projekto vystymo eigą savo profilio skiltyje „Mano projektai“;
  • Sulaukite, kol į jūsų nurodytą el. paštą bus atsiųstas perdavimo-priėmimo aktas.

15min paprašyta apie saulės parkų naudą papasakoti plačiau, I.Baltušienė pateikė pavyzdį: „Jeigu klientas, gyvendamas bute sunaudoja per metus 3000 kWh, tai už elektros energiją jis sumoka apie 450 eurų. Turint saulės elektrinę šios išlaidos siektų apie 100 eurų. Žinoma, skaičiuojant ilguoju periodu reikia įvertinti tarifų pokyčius, infliaciją, modulių degradaciją, papildomai įvertinti priežiūros kaštus. Svarbiausia, kad tiesiog sėdėdamas namuose ant sofos žmogus gali užsisakyti saulės elektrinės dalį ir ženkliai sutaupyti. Pačiam nieko daryti nereikia – platformos operatoriai sukoordinuoja procesą, pasirūpina, kad klientui būtų įrengta išmani apskaita ir priskirta saulės elektrinė.“

Kalbant apie „Ignitis saulės parkus“ negalima pamiršti bene svarbiausio – ekologinio aspekto. Naudojant atsinaujinančią energiją kiekvienas prisidedame prie gamtos tausojimo. Anot I.Baltušienės, šituo galima įsitikinti apsilankius saulės parkų platformoje, kur pateikiami konkretūs pavyzdžiai.

„Klientas, – pasakojo ji, – perkantis, tarkime, 4 kW saulės elektrinę per jos naudojimo laikotarpį – 25 metus – sumažina CO2 išmetimo į aplinką kiekį, taip pat išsaugo 1860 medžių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius