Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti dokumentai, kuriuose – Nacionalinio stadiono kainos ir viso komplekso pokyčiai

Daugiafunkcis kompleksas, kurio pagrindinis akcentas yra nacionalinis stadionas, pabrangs 17,66 proc. Taip teigiama Vilniaus miesto savivaldybės administracijos parengtuose dokumentuose, kuriuos jau šią savaitę tarybos komitetuose pristatys administracijos direktorius Adomas Bužinskas. Jeigu numatytiems pokyčiams pritars sostinės taryba, tuomet pasikeis komplekso investuotojas – „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis yra pasakęs, kad be kainos indeksavimo jo projekte nebus.

Nesibaigianti epopėja

Dar sovietmečiu pradėtas statyti nacionalinis stadionas niekaip netampa realybe. 2021 metų rudenį pasirašyta sutartis su investuotoju, fondu „BaltCap“, gal ir buvo įžiebusi vilties, kad pagaliau statybos pajudės – iki šio rudens galo ant Šeškinės kalno procesai judėjo. Buvo pašalintos senosios konstrukcijos, pradėti žemės kasimo darbai.

O tada staiga viskas sustojo. Iš pradžių teigta, kad tik dėl oro sąlygų, nes prasidėjo žiema. Tačiau išaiškėjo ir kitos galimos priežastys.

BaltCap“ infrastruktūros fondo partneris ir stadiono projekto bendrovės „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ vadovas Šarūnas Stepukonis buvo atleistas, o kaip paaiškėjo vėliau – jis įtariamas pasisavinęs bent 27 mln. eurų iš fondo įmonių. Kaip teigia tyrimą kontroliuojantis Europos prokuroras Darius Karčinskas, didžiąją dalį pasisavintų pinigų – daugiau nei 20 mln. eurų, Š.Stepukonos pralošė.

VIDEO: Nacionalinio stadiono statybas perima statybų įmonė „Hanner“

Sustiprėjus įtarimams, kad projektas iš viso žlugs, paskelbta žinia apie naują investuotoją. Bendrovės „Hanner“ vadovas A.Avulis teigė, kad sutinka perimti investuotojo įsipareigojimus. Vis dėlto su sąlyga – jeigu bus pritarta siūlomam kainos indeksavimui. Kitu atveju, kaip sakė verslininkas, jo šiame projekte nebus.

Pristato komitetams

Sprendimą dėl kainos ir paties projekto pokyčių turės patvirtinti Vilniaus miesto taryba, kurios posėdis numatomas kitą savaitę, vasario 28 dieną.

Šią savaitę sprendimo projektą komitetuose pristato savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Adomas Bužinskas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Adomas Bužinskas

Pats sprendimas skamba taip: „Pritarti susitarimui dėl 2021 m. spalio 8 d. Koncesijos sutarties Nr. 29-602/21 dėl projekto „Daugiafunkcis sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo kompleksas“ įgyvendinimo koncesijos suteikimo ir vykdymo pakeitimo ir susitarimui dėl papildomų darbų pagal 2021 m. spalio 8 d. Koncesijos sutartį Nr. 29-602/21 dėl projekto „Daugiafunkcis sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo kompleksas“ įgyvendinimo koncesijos suteikimo ir vykdymo (1 ir 2 priedai).“

Po šia formuluotę ir slepiasi informacija, kaip keisis pats projektas bei jo kaina.

17,66 proc. arba 14,4 mln. eurų

Kaip rašoma susitarime dėl koncesijos sutarties tarp savivaldybės, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei koncesininko pakeitimo, to prireikė, kadangi „dėl aplinkybių, kurių šalys elgiantis deramai apdairiai ir rūpestingai negalėjo iš anksto numatyti, įskaitant karo veiksmus Ukrainoje, ir tokių aplinkybių bei jų sinergijos sukeltų neigiamų pasekmių ekonomikai, nuo pasiūlymo pateikimo iki sutarties įsigaliojimo visa apimtimi, tyrimų, projektavimo ir statybos darbų kainos padidėjo tokia apimtimi, kokios nebuvo galima numatyti sudarant sutartį, ir kurios projekto bendrovė neprisiėmė teikdama pasiūlymą, bei kuri iš esmės iškreipia sutarties įsipareigojimų pusiausvyrą projekto bendrovės nenaudai“.

„Projekto bendrovė pagrindė, kad jos Investicijų (be palūkanų ir kitų finansavimo sąnaudų), t. y. tyrimų, projektavimo ir rangos darbų faktinės sąnaudos padidėjo nuo 81 636 654,00 Eur be PVM pasiūlymo pateikimo metu iki 114 580 568,00 Eur be PVM, t. y. faktiškai padidėjo 32 943 914,00 Eur be PVM, arba 40,35 proc., – rašoma susitarime.

– (…) Įgyvendinti Rizikos matricos 1.7 punkte nustatytą Investicijų (be palūkanų ir kitų indeksavimo sąnaudų) indeksavimą ir indeksuoti šias Investicijas 17,66 proc. dydžiu, pasiūlyme nurodytą investicijų (be palūkanų ir kitų finansavimo sąnaudų) 81 636 654,00 Eur be PVM sumą padidinant 14 417 033,00 Eur, t. y. iki 96 053 687,00 Eur.“

Taip pat numatoma, jeigu faktinės investicijos bus mažesnės, peržiūrėti kasmetinius mokėjimus. Numatyta ir tai, kad išmokėdama sumą ne per 22 metus, o per dvejus metus savivaldybė sutaupytų daugiau nei 38,5 mln. eurų.

Daugės vietų, atsiras arena

Kita šio sprendimo dalis – pokyčiai pačiame komplekse. Čia visų pirma kalba eina apie tai, kad pagal sutartį stadione turėjo būti įrengta 15 tūkst. vietų, tačiau „Viešųjų kultūros ir sporto renginių infrastruktūra turi galimybę būti išplėsta iki 3000 papildomų sėdimų vietų, t. y. iki iš viso 18 tūkst. sėdimų vietų“: „Atsižvelgiant į viešąjį interesą dėl viešųjų kultūros ir sporto renginių infrastruktūros, kuri būtų tinkama didesnio masto nei 15 000 sėdimų vietų renginių organizavimui Vilniaus mieste bei siekiant efektyvesnio projekto įgyvendinimo, savivaldybei būtina užsitikrinti Viešųjų kultūros ir sporto renginių infrastruktūros išplėtimo darbus, išplečiant sėdimų vietų skaičių iki 18 000 sėdimų vietų.“

Antrasis didelis pokytis – pagal sutartį Laisvalaikio veiklos patalpoje turi būti įrengtos trys krepšinio salės, vienoje iš salių įrengiant mobilias tribūnas su 360 stacionarių sėdimų vietų, taip pat rankinio salė, 2 meninės ir sportinės gimnastikos salės, bokso, imtynių ir fizinio pasirengimo salės bei administracinės patalpos.

„Tačiau Vilniaus mieste trūksta bent 5000 sėdimų vietų turinčių universalių arenų, kurios taip pat būtų tinkamos pagal FIBA reikalavimus organizuoti aukšto lygio krepšinio rungtynes. Todėl Savivaldybei yra poreikis patikslinti Laisvalaikio veiklos patalpai keliamus reikalavimus, nustatant, kad joje turi būti įrengta ne mažiau kaip 5000 stacionarių sėdimų vietų krepšinio arena“, – rašoma sprendimo projekte.

Kiek tai kainuos? „Suderinta papildomų vietų įrengimo darbų kaina – 5 060 206,01 Eur be PVM, papildomų arenos įrengimo darbų kaina – 5 192 676,43 Eur be PVM, papildomų darbų kaina iš viso – 10 252 882,44 Eur be PVM“, – kaina nurodoma sprendimo projekte.

Lauks koncesininko įsipareigojimai

Tad galutinė investicijų suma padidėja dar kiek daugiau nei 10 mln. eurų ir sieks daugiau nei 125,1 mln. eurų be PVM.

Numatoma, kad susitarimas įsigalios po to, kai koncesininkas ir (ar) projekto bendrovė pateiks komercinio banko ar kitos finansinės institucijos raštą ar (ir) Koncesininko akcininkų ar kitų kompetentingų valdymo organų sprendimą skirti reikiamas lėšas. Dar turi būti ir Europos Komisijos patvirtinimas, kad šie sutarties pakeitimai nereikalauja papildomo EK sprendimo.

Susitarimui įsigaliojus koncesininkas ir projekto bendrovė privalės ne vėliau kaip per tris mėnesius pakeisti esamą finansuotoją UAB „Urban Revitalisation“ nauju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius