Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 06 /15:57

Opozicija reikalauja Kęstučio Daukšio pasiaiškinimų dėl nuslėpto turto Bulgarijoje

Vienas Darbo partijos lyderių Kęstutis Daukšys spaudžiamas pateikti visus atsakymus apie jo sutuoktinės Bulgarijoje įgytą ir beveik 10 metų slėptą nekilnojamąjį turtą.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip Seimo opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius reaguoja į pirmadienį paskelbtą 15min ir tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) partnerio Bulgarijoje „Bivol“ žurnalistinį tyrimą apie nutylėtus Daukšių šeimos turtus.

Tyrimo metu atskleista, kad K.Daukšio žmonos Eiridos Daukšienės su partnere valdoma įmonė „Sigita 777“ Bulgarijos Bialos kurorte 2006 m. nusipirko žemės maždaug už 154 tūkst. eurų. Nei žemė, nei Bulgarijoje turimas verslas, nei su tuo susiję sandoriai nė karto nebuvo viešai deklaruoti. E.Daukšienė, oficialiai nedisponavusi dideliais pinigais, tvirtina turtą pirkusi iš skolintų lėšų, bet skolintojo neatskleidžia. Be to, Seimo nario žmona prisipažino, jog dalis pinigų į Bulgariją kažkodėl keliavo grynais.

VIDEO: 15min tyrimas: slapti Daukšių šeimos turtai Bulgarijoje

Tokie atsakymai A.Kubiliaus netenkina.

„Manau, K.Daušys ir jo žmona patys turėtų būti suinteresuoti visą tą istoriją detaliai, viešai paaiškinti. Kokiomis lėšomis [pirkta žemė], iš ko skolinosi – jeigu skolinosi. (...) Manau, ir pats K.Daukšys supranta, kad tų turtų įsigijimo laikas praktiškai visiškai sutampa su tuo laikotarpiu, kai Darbo partija kaupė juodąją buhalteriją“, – 15min teigė opozicijos lyderis, primindamas, jog juodosios buhalterijos byloje kaip galimos partijos juodosios kasos rėmėjos figūravo įmonės, kurioms K.Daukšys 2006 m. gegužę skyrė solidžias ES paramos sumas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Konservatorius K.Daukšiui siūlo atskleisti visą su žmonos apsipirkimu Bulgarijoje susijusią informaciją, įskaitant dokumentus. „Jeigu jisai neturi, ką slėpti. Jeigu turi – tada bus bandoma šią istoriją visokiais būdais užgesinti“, – pridūrė A.Kubilius.

Pašnekovas taip pat užsiminė svarstantis galimybė dėl K.Daukšio šeimos finansų kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją ar kitas valstybės institucijas. „Ponas Daukšys ir partijos vadovybė turėtų rodyti iniciatyvą ir pasistengti, kad ši istorija neliktų su neaiškiais faktais ir neaiškiais puslapiais“, – pakartojo A.Kubilius.

Pirmadienį išplatintame pranešime, konservatoriai informavo, kad A.Kubilius dėl K.Daukšio kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) ir Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. VMI prašoma išaiškinti Daukšių šeimos Bulgarijoje investuotų pinigų kilmę, o taip pat - nustatyti, ar vykdant nekilnojamojo turto sandorį nebuvo nusukti mokesčiai. Etikos sargų prašoma įvertinti, ar įtakingas darbietis pažeidė įstatymą nedeklaruodamas savo žmonos turto Bulgarijoje.

Daukšių šeima tvirtina, esą E.Daukšienė yra pardavusi savo turėtas įmonės „Sigita 777“ akcijas. OCCRP partnerio „Bivol“ surinktuose Bulgarijos registro duomenyse tai patvirtinančių įrašų nėra. Bulgariškuose dokumentuose E.Daukšienė figūruoja su ankstesne pavarde – kaip Eirida Bružienė.

K.Daukšys viešai tvirtina, jog akcijos buvo parduotos, bet deklaracijose to nesimatė – anot jo, per klaidą. Iš kokių pinigų pirktas turtas Bulgarijoje, politikas ir toliau nedetalizuoja.

Moteris tvirtina turėtas akcijas deklaravusi, tačiau tokių duomenų nepateikta nė vienoje oficialioje deklaracijoje. Pildant turto deklaracijas, E.Daukšienė nedeklaravo jokios vertybinių popierių vertės. Už klaidingų duomenų pateikimą deklaruojant turtą taikoma administracinė atsakomybė. Nors K.Daukšys žmonos interesus turi viešai deklaruoti nuo 2008 m., kai pora susituokė, bulgariškus elementus jis nutylėjo tiek deklaruodamas interesus Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, tiek kandidatuodamas rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius