-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 14

Orai ir gamtos ženklai

Vasara eina į pabaigą. Nupjauti javai, vaiskų sodrumą praradę žolynai, nužydėjusios pievos (nors dar savaitgalį švenčiama žolinė) primena, kad niekas gamtoje nestovi vietoje.
Gėlynas
Gėlynas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Sodybose akį džiuginantys ryškiaspalviai jurginai, saulėgrąžos, kardeliai, žiedus jau skleidžiantys rudeniniai astrai, miško paklotuose nuraudusios bruknės – artėjančio rudens ženklai. Šį mėnesį jau galima paspėlioti ir apie būsimą žiemą. Senoliai sakydavo: jei rugpjūtį skrydžiui išsiruošia kregždės, gervės, reikia laukti ankstyvos žiemos. Šiems paukščiams dar ankstoka sparnus kelti, nebent netikėtai greitai atslinksiančios žiemos nuojauta prispirtų. Į šiltuosius kraštus, kaip įprasta, rugpjūtį išplasnoja tik gandrai. Po savaitės – rugpjūčio 24-ąją, Šv.Baltramiejaus dieną, vadinamą ir gandrų išlėkimo diena – susipulkavę, jauniklius skrydžiui apmokę raudonkojai sparnuočiai pasuks Afrikos link. Jau dabar jie buriasi į didesnius gandrynus, po ražienas braido, varlinėja ir ilgam keliui sotinasi. Šiais gražuoliais dar savaitėlę džiaugsimės. Jų dabar kaip niekad daug visur, nes laisvo laiko turi – vaikai užauginti, skraidyti išmokyti, tad poilsiaudami be rūpesčių leidžia paskutines dieneles mūsų krašte.

Gamtos taip sutvarkyta, kad ir varlės po savaitės, po Šv.Baltramiejaus, nustos balose kurkusios. O, atrodytų, kaip tik linksmiau joms būtų – juk jų gaudytojų gandrų nebeliks. Tačiau vėstantis vanduo, vėstančios naktys viską sustato į nesibaigiantį gamtos ratą.

Nors artėja ruduo, vanduo dar šiltas – ir jūroje, ir ežeruose apie 18–20 laipsnių. Savaitgalis žadamas be lietaus. Trumpai palašnos tik sekmadienį pajūry, tad nespėjusiems pasidžiaugti vasara ir neapsižiūrėjusiems, kaip ji greitai prabėgo, dar yra laiko gamta pasimėgauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius