-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 04

P.Vileišio progimnazijoje bręsta maištas: direktorė reikalavimų trauktis negirdi

Dar vienoje Vilniaus mokykloje – P.Vileišio progimnazijoje – susidarė situacija, kai mokyklos vadovės pasitraukimo reikalauja moksleiviai. Per savo atostogas trečiadienį į mokyklą atėjo keli moksleiviai, kurie reikalavo grąžinti atleistus mokytojus ir paskirti naują direktorę. Direktorė Danutė Kazakevičienė raginimą trauktis yra išgirdusi ir iš Vilniaus mero, bet to daryti neketina.
Sostinės P.Vileišio progimnazijoje aktyvistai reikalauja paskirti naują direktorę
Sostinės P.Vileišio progimnazijoje aktyvistai reikalauja paskirti naują direktorę / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nors moksleiviams tęsiasi žiemos atostogos, keli P.Vileišio progimnazijos mokiniai trečiadienio rytą į mokyklą atėjo. Savadarbiais nedideliais plakatais jie pasitiko į mokyklą atvykusius Vilniaus savivaldybės atstovus, kurie ketino pasikalbėti su progimnazijos direktore D.Kazakevičiene ir mokytojais.

Moksleivių plakatuose švietė užrašai „Mums reikia mokytojų, o ne direktorės tarnų“, „Už naują direktorę“, „Sugrąžinkit mums išguitus mokytojus“.

Raginimo neklauso

Į mokyklą atvykęs Vilniaus mero patarėjas Albertas Lakštauskas po susitikimo 15min teigė, kad jis progimnazijos direktorei dar kartą pakartojo mero Remigijaus Šimašiaus dar lapkričio pabaigoje išsakytą raginimą trauktis iš pareigų.

„Atvykome su Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriumi ir specialistais norėdami susitikti su mokytojais, išsakyti savivaldybės poziciją, kokius žingsnius darėme. Pradedant mero pasiūlymu vadovei trauktis iš pareigų, pristatėme darytus tyrimus – personalo tyrimą, taip pat dabar vykdomą dar vieną tyrimą ir tai, kas prokuratūrai atiduota“, – sakė A.Lakštauskas.

„Dar lapkričio pabaigoje buvo labai aiškiai išsakytas pasiūlymas direktorei trauktis, matant visą susidariusią situaciją, vertinant, kad dėl jos yra didelė dalis mokyklos vadovės kaltės. Bet direktorė tą pasiūlymą ignoruoja, direktorė kuria savo sąmokslo teorijas, neigia problemas“, – teigė mero patarėjas.

Antradienį P.Vileišio progimnazijos direktorė D.Kazakevičienė 15min užtikrino – trauktis ji tikrai neketina: „Nors bandoma įpiršti, kad kažką ne taip darau. Bet per tiek metų mokykla tikrai atsistojo ant kojų, tapo žinoma, dalyvauja visur, didėja vaikų skaičius.“

Skandalas pasiekė prezidentūrą

Antradienį Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos Tėvų tarybos ir Mokyklos tarybos pirmininkas Sakalas Gorodeckis išplatino atvirą laišką prezidentei, kuriame išliejo savo nepasitenkinimą.

„Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos tėvai ir mokytojai ilgiau nei 6 mėn. (nuo 2016 metų pavasario) rašo skundus Vilniaus miesto savivaldybei ir kitoms institucijoms dėl susidariusios sudėtingos situacijos progimnazijoje, tačiau iki šiol jokių esminių priemonių nėra imamasi. Tuo metu vaikams daroma nepataisoma žala – progimnaziją paliekant geriausiems mokytojams neužtikrinama ugdymo kokybė, vaikai nuolat jaučia įtampą ir patiria nesaugumo jausmą. Administracija meluoja ir taiko psichologinį spaudimą mokytojams, manipuliuoja informacija, ją iškraipo“, – teigiama laiške.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sostinės P.Vileišio progimnazijoje aktyvistai reikalauja paskirti naują direktorę
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sostinės P.Vileišio progimnazijoje aktyvistai reikalauja paskirti naują direktorę

Direktorė nesutiko ir su kaltinimais, kad mokykloje situacija įtempta, ją palieka mokytojai, nesusitvarkoma su tvyrančia patyčių atmosfera.

„Nei čia mokytojai palieka mokyklą, nei situacija yra kažkokia įtempta. Bet bando tą situaciją daryti įtemptą ta grupelė tėvų ir bando visaip išprovokuoti, tais išgalvotais raštais, kurie rašomi savivaldybei, dabar ir prezidentūrai, dar kažkur. Bando sukurti įvaizdį, kad kažkas pas mus yra blogai. Nieko čia blogai nėra blogai, mokytojai kaip dirbo, taip ir dirba. Ačiū mokytojams, kad jie to psichologinio spaudimo nepaiso, nepasiduoda, dirba, nes iš tikrųjų tokį spaudimą atlaikyti, koks dabar daromas tėvų grupelės, yra sunku“, – sakė D.Kazakevičienė.

Įžvelgia sąmokslą

Direktorė net įžvelgė, kad galbūt kurstydami nesantaiką mokyklose kažkokie asmenys bando sėti neramumus ir plačiau, tad pasiūlė jais pasidomėti atsakingoms tarnyboms.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./P.Vileišio progimnazijos direktorė Danutė Kazakevičienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./P.Vileišio progimnazijos direktorė Danutė Kazakevičienė

Anot S.Gorodeckio, tokios D.Kazakevičienės kalbos tik dar kartą parodo, kieno rankose šiuo metu atsidūrė mokykla.

Tai, kad mokykloje su plakatais stovėjo keli jos mokiniai, pasak S.Gorodeckio, nėra atsitiktinumas – paliekant pasitikėjimo neturinčią direktorę vadovauti mokyklai problema tik didėja.

„Normalesni mokytojai, matydami, kad niekas nesikeičia, paliks mokyklą, o kiti jaučiasi situacijos šeimininkai, visada yra didžiulė problema, kai pereinamuoju laikotarpiu paliekami tie patys vadovai, jie negerins situacijos, o slėps savo juodų darbelių pėdsakus, ką viešai šiandien ir pasakojo – kad tvarko fondą, sudės taškus ant i. Bet apie tai, kad fondas turėtų būti prižiūrimas Mokyklos tarybos, net neužsimenama“, – sakė S.Gorodeckis.

Būtent dėl mokyklos fondo į teisėsauga kreipėsi ir Tėvų komitetas, ir Vilniaus miesto savivaldybė, prašydami išsiaiškinti, ar D.Kazakevičienė nėra padariusi finansinių ir kitokių pažeidimų. Pastaroji neigia ir tai. Esą nebent buvo padaryta kažkokių klaidelių dėl nežinojimo, tačiau pinigų tikrai fonde netrūksta – direktorės teigimu, išleista net buvo daugiau, nei sukaupta fonde.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savivaldybės atstovų susitikimas su P.Vileišio progimnazijos mokytojais
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Savivaldybės atstovų susitikimas su P.Vileišio progimnazijos mokytojais

Mokytoja jaučiasi nuskriausta

Dar vienas dalykas – bylinėjimasis su atleista anglų kalbos mokytoja Raminta Inčiūriene, kuri taip pat yra parašiusi prašymą prokuratūroje pradėti ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo ar disponavimo suklastotų dokumentu.

R.Inčiūrienė P.Vileišio progimnazijoje nuo 2014 m. lapkričio iki 2016 m. birželio pabaigos dirbo vietoj vaiko auginimo atostogų išėjusios mokytojos. Pasak R.Inčiūrienės, jai sekėsi puikiai, ji sulaukė gerų atsiliepimų ir iš mokinių, ir iš jų tėvų.

2016 m. birželio 17 d. skirstant krūvius kitiems mokslo metams man krūvis nebuvo skirtas, esą yra mokytojos prašymas anksčiau grįžti iš vaiko priežiūros atostogų, – sakė R.Inčiūrienė.

„Viskas buvo gerai, kol 2016 m. kovo 2 d. mokykloje nebuvo įsteigta profesinė sąjunga ir manęs neišrinko pirmininko pavaduotoja. Tuomet aiškiai pamačiau, kaip pasikeitė administratorių ir ypač direktorės požiūris.

Susirinkimų metu dėl visų bėdų buvo kaltinama profesinė sąjunga, jos narių (po ideologinių susirinkimų) koridoriuose „nepažindavo“ ne tik administratorės, bet ir kai kurie kolegos, dėl sutrikusio širdies ritmo man atsisakius budėti triukšminguose mokyklos koridoriuose buvau iškviesta į direktorės kabinetą, kur penkiese man darė psichologinį spaudimą, direktorė kelis kartus paklausė, ar aš galiu dirbti mokykloje, – apie pasikeitusią situaciją pasakojo mokytoja. – 2016 m. birželio 17 d. skirstant krūvius kitiems mokslo metams man krūvis nebuvo skirtas, esą yra mokytojos, vietoj kurios buvau priimta, prašymas anksčiau grįžti iš vaiko priežiūros atostogų.“

Kaltina viena kitą

Keisčiausia, anot R.Inčiūrienės, kad toji mokytoja į mokyklą taip ir negrįžo, nes pernai spalio pabaigoje išėjo kito vaiko priežiūros atostogų.

„Mano mokiniai iki šiol liūdi, kad manęs nėra ir tikisi gauti bent kiek nors mano pamokų, tėveliai irgi kovoja dėl mano grąžinimo ir direktorės nušalinimo“, – sakė R.Inčiūrienė, savo teises bandanti ginti teismuose.

Atleista ji buvo teisėtai, nes ji buvo priimta laikinai, vietoj išėjusios mokytojos vaiko priežiūros atostogų metu. Tą labai gerai žinojo, kad laikinai priimta, – sakė D.Kazakevičienė.

Tačiau D.Kazakevičienė tvirtina šioje situacijoje neįžiūrinti nieko neteisėto – laikinai priimta anglų kalbos mokytoja nuo pat pradžių žinojo, kad ji progimnazijoje dirbs tik laikinai.

„Nuo to žmogaus daug kas ir prasidėjo, tos visos intrigos. Atleista ji buvo teisėtai, nes ji buvo priimta laikinai, vietoj išėjusios mokytojos vaiko priežiūros atostogų metu. Tą labai gerai žinojo, kad laikinai priimta. Tai kaip jūs manot, kai žmogus grįžta, kitas, kuris laikinai buvo, išeina“, – apie R.Inčiūrienės situaciją sakė P.Vileišio progimnazijos direktorė.

Sausio 12-ąją Vilniaus miesto savivaldybė turėtų gauti mokykloje atlikto audito išvadas, tada P.Vileišio progimnazijos vadovės ateitis bus sprendžiama toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius