Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 12

Paaiškėjo akcijos #PalaikauJuliją data: Kauno klinikos nieko nežino, o savivaldybė leidimo nedavė

Rugsėjo 21 dieną, Kaune prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) medicinos fakulteto (A. Mickevičiaus g. 9) vyks akcija Julijai K., prabilusiai apie seksualinį priekabiavimą, palaikyti. Oficialus nurodomas laikas – 12-16 val.
Kauno klinikos.
Kauno klinikos. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Netrukdykime teisėsaugai dirbti savo darbą“

Priminsime, kad Julija K., šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Anglijoje, socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo savo išgyvenimais – kai prieš šešerius metus atliko rezidentūrą Kauno klinikose, prie jos esą buvo seksualiai priekabiaujama.

Reaguodami į šiuos kaltinimus gydytojai-neurochirurgai Egidijus Marcinkevičius, Jonas Parnarauskas ir Arvydas Danilevičius kreipėsi į teisėsaugą dėl šmeižto. Pati Julija K., neseniai pasiteiravus apie tai, kaip toliau rutuliojasi ši situacija, nepanoro to komentuoti. Tačiau neurochirurgas Egidijus Marcinkevičius 15min teigė, kad jis svarbią informaciją perdavė teisėsaugai: „Teisėsauga dirba savo darbą, netrukdykime“.

Organizuoja palaikymo akciją

Socialiniame tinkle „Facebook“ kviečiama paremti Juliją ir ateiti į minėtą palaikymo akciją.

„Ši akcija atskirų lyderių neturi, nes visos esate šios akcijos lyderės – prižiūrėkite viena kitą ir atsiminkite, kad jūsų saugumas yra svarbiausia. Galite rinkti parašus peticijai ar dalintis atspausdintais informaciniais lapeliais. Tokia akcija tinkama pradedančiosioms, nes joje galima ramiai pastovėti, nereikia šūkauti ar kalbėti su praeiviais. Galite po jos kur nors kartu nueiti“, – dėstoma renginio apraše.

Lietuvoje esą reikia skatinti tokio tipo renginius, nes „vis dar gyvename įbaugintoje visuomenėje, kurioje įprasta kentėti, o garsiai reikalauti kaitos nepatogu“. Raginama ateiti palaikyti Julijos ir parodyti, kad esate suinteresuotos(-i) LSMU ateities studenčių gerove.

„Jei nėra laiko pasigaminti plakato – galite atsinešti užrašą ant A4 formato lapo. Nusifotografuokite su juo prie medicinos fakulteto ir įkelkite į feisbuką su prierašu #PalaikauJuliją. Jei gyvenate toliau ar ne Lietuvoje galite tiesiog įkelti nuotrauką“, – raginama renginio aprašyme.

Dėl leidimo į savivaldybę nesikreipė

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas 15min teigė, kad savivaldybė nėra gavusi nei prašymų tokiai akcijai organizuoti, nei informacijos apie ją.

„Galbūt akcija daroma ne viešojoje vietoje, o privačioje teritorijoje ar kito juridinio asmens teritorijoje – tuomet leidimas nereikalingas“, – svarstė A.Vilčinskas.

15min primena, kad šiuo metu įstatymai numato, kad apie rengiamą piketą nereikia pranešti savivaldybei, jei jame dalyvauja ne daugiau kaip 15 žmonių.

Kreipėsi į LSMU vadovybę

Akcijos sumanytoja ir organizatorė Evelina kreipėsi į LSMU vadovybę ir dekanatą dėl Julijos, kuri baigusi studijas viešai pasisakė, jog studijų metu iš Kauno klinikų neurochirugijų buvo patyrusi lytinę diskriminaciją ir priekabiavimą. Anot Evelinos, jai įvardijus tris pavardes, kaltinamieji padavė medikę į teismą už šmeižtą: „Todėl ji buvo sulaikyta oro uoste ir apklausta“.

„Norėčiau paprašyti įdėmiau pažvelgti į šią situaciją, inicijuoti kaitą universitete ir gerinti studentų darbo sąlygas. Taip pat norėčiau paprašyti, kad įdiegtumėte efektyvią skundų sistemą, kuria galėtų pasinaudoti priekabiavimą ir ivairią diskriminaciją patiriantys studentai (įskaitant LSMU ir KK). Nusprendę pasinaudoti šia sistema studentai turi būti apsaugoti nuo negatyvios atsakomosios reakcijos. Tai svarbu ne tik lytinės diskriminacijos atžvilgiu, bet ir kitokios (rasinės, lytinės orientacijos, neįgalumo, amžiaus +). Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad per visus studijų metus Julija nesijautė, kad gali kreiptis dėl šios situacijos darbe į vadovybę (nei LSMU, nei KK). Apie tokią galimybę turi būti informuoti visi jūsų studentai“, – dėstoma viešame kreipimęsi.

Todėl, pasak kreipimosi, esą nenuostabu, kad ji, kaip ir didžioji dauguma LSMU studentų, iškart išvažiavo dirbti į kitą šalį. „Jūsų institucija ir KK įstaiga, kurioje ruošiate medicinos studentus, nekelia pasitikėjimo – daugelis studentų išvažiuoja ne tik dėl finansinių, bet ir socialinių priežasčių“, – dėstoma kreipimęsi.

„Su šia istorija esu susijusi tuo, kad situacija visuomenėje paliečia kiekvieną jos narį, tarp jų ir mane. Ne paslaptis, kad Lietuvoje socialinę padėtį reikia gerinti. Ypač svarbu užtikrinti geras darbo ir studijų sąlygas grupėms, kurias visuomenė turi polinkį diskriminuoti. Kaip įstaiga turite skatinti profesinę lygybę tarp lyčių ir stengtis įtraukti daugiau moterų į tradiciškai laikomas vyriškomis profesijas – tai galite padaryti peržvelgę Julijos situaciją ir išsiaiškinę jos priežastis“, – kreipimęsi dėsto Juliją palaikanti Evelina.

Todėl ji prašo:

  • Paskatinti Kauno Klinikų vadovus įvykdyti vidinį tyrimą susijusį su trimis įvardintais asmenimis, apklausiant jų bendradarbius (užtikrinant anonimiškumą ir saugumą);

  • Priklausomai nuo rezultatų skirti atitinkamas sankcijas, kurios kitiems darbuotojams signalizuotų, kad toks elgesys su LSMU susijusiose įstaigose yra nepriimtinas;

  • Įvesti efektyvią skundų sistemą, kuria studentai galėtų saugiai pasinaudoti iškilus problemų su diskriminacija ir priekabiavimu;

  • Rengti reguliarius apmokymus apie diskriminacijos darbovietėje atpažinimą ir jos mažinimo būdus;

  • Skatinti lyčių lygybę Universitete ir Kauno Klinikose, skatinti moteris rinktis vyriškomis laikomas profesijas (ir atvirkščiai), pvz.: neurochirurgiją.

„Dėl jūsų nekompetentingos valdymo ir ugdymo situacijos, Julija tokias darbo sąlygas turėjo kentėti kelis metus. Galiausiai apie tai prabilusi, pati susilaukė teisinių nemalonumų. Manau, didžioji dalis atsakomybės šioje situacijoje tenka LSMU vadovybei“, – teigiama krepimęsi.

Etikos normų neatitinkančio elgesio netoleruoja

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos Vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė sakė norinti akcentuoti, kad jiems yra svarbūs darbuotojų ir pacientų interesai, todėl skatina tik etišką ir profesionalų bendravimą tarp visų įstaigoje dirbančių žmonių, pacientų, rezidentų ar studentų.

„Kauno klinikose nėra toleruojamas etikos normų neatitinkantis elgesys. Kaip ir teigėme anksčiau, mes neturime naujos informacijos dėl šios situacijos, todėl jos komentuoti negalime“, – tepasakė ji, paklausta, kaip reaguos į rengiamą palaikymo akciją ir jos rengėjų reikalavimus.

Pasirašyti peticiją galite čia.

Finansiškai Juliją paremti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius