Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 01

Naujos detalės apie E.Vareikio veiklą: įtikinėjo nekritikuoti korumpuočiausiu vadinamo Europos politiko

Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją sukrėtęs korupcijos skandalas palietė ir Lietuvos politiką. Ataskaitoje užsimenama apie valstiečių ir žaliųjų frakcijai šiuo metu priklausančio Egidijaus Vareikio 2013 metų kelionę į Strasbūrą.
Egidijus Vareikis
Egidijus Vareikis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Minėtoje ataskaitoje, kuri inicijuota po paviešintų faktų apie plataus masto korupciją, leidžiama suprasti, kad savavališka tuometinio konservatoriaus E.Vareikio išvyka, kuriai politikas negavo frakcijos leidimo, galėjo būti organizuota korumpuočiausiu Europos politiku vadinamo ispano Pedro Agramunto, kuriam reikėjo paramos frakcijoje.

15min aprašius E.Vareikio skandalingos kelionės detales ir pateikus jo versiją prabilo buvęs jo kolega, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas, Seimo narys Kęstutis Masiulis.

Europos Tarybos (ET) Parlamentinėje Asamblėjoje kartu su E.Vareikiu Lietuvai atstovaujantis K.Masiulis prisiminė pokalbį, kuriame buvęs partijos kolega ragino taip aršiai nekritikuoti P.Agramunto ir vadino šį „senu draugu“.

„Aš Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje naujokas esu. Patekau į ją tik šią kadenciją. Per pirmą posėdį, pirmą dieną atėjau ir rėžiau ugningą kalbą, kad Agramuntą reikia versti. Aš jau prieš važiuodamas, rengdamasis tam posėdžiui pastebėjau, kad Agramuntas laksto su Rusijos kariniais lėktuvais į Siriją, bendrauja su Basharu al Assadu, visaip jį remia“, – pasakojo K.Masiulis.

K.Masiulis: „Vareikis prie manęs priėjo ir sako: Kęstai, gal tu čia neįsigilinęs“

Jis priminė, kad tuometinis ET Parlamentinės Asamblėjos prezidentas vyko su rusų parlamentarais, nors Rusijos dalyvavimas suspenduotas dėl karinės Rusijos agresijos Ukrainoje.

„Mane šokiravo toks jo elgesys ir aš pareikalavau, kad jis nepirmininkautų posėdžiui. Nuėjus į Europos Liaudies partijos frakciją, į kurią Vareikis įsiprašė, nes jis nėra šios partijos atstovas Lietuvoje, pradėta reikalauti ne tik kad Agramuntas nepirmininkautų, bet ir būtų atstatydintas. Mes gal trise, keturiese kėlėme tą klausimą, nors didžioji dalis frakcijos žiūrėjo labai rezervuotai“, – savo įspūdžius pateikė konservatorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis

„O Vareikis prie manęs priėjo ir sako: Kęstai, gal tu čia neįsigilinęs, gal čia nereikėtų, neaišku, kas bus išrinktas. Taip jis šnekėjo“, – pasakojo K.Masiulis, pabrėždamas, kad E.Vareikis negyrė ispanų politiko, tačiau ragino nepulti kritikuoti, reaguoti adekvačiau.

„Jo žodžiai buvo tokie: tai mano senas draugas, pažįstu jį, gal tu per daug sureikšmini“, – apie E.Vareikio laikyseną pridūrė jis.

Jo žodžiai buvo tokie: tai mano senas draugas, pažįstu jį, gal tu per daug sureikšmini, – apie E.Vareikio laikyseną pridūrė K.Masiulis.

K.Masiulio teigimu, 15min kalbintas E.Vareikis melavo sakydamas, kad turėjo bendrą poziciją dėl P.Agramunto veiklos.

„Emanuelis Zingeris, kuris gal irgi atsargesnis politikas, pirmomis dienomis neįsijungė į tas kovas, bet paskui jau palaikė tuos reikalavimus nušalinti Agramuntą. Jo palaikymą tikrai jaučiau. Bet Vareikio nebuvo iki pat galo“, – apie valstiečių žaliųjų atstovo laikyseną korupcija ir kelionėmis su rusų valdžios delegacija į karo krečiamą Siriją pagarsėjusio ispanų politiko atžvilgiu pasakojo buvęs partijos kolega.

„Diskusijose Vareikis niekaip nepasireiškė“, – pabrėžė jis.

Tiesa, K.Masiulis pripažino, kad balsuodamas dėl nepasitikėjimo P.Agramuntu kaip Parlamentinės Asamblėjos pirmininku E.Vareikis jau balsavo su visais ir buvo už šio nušalinimą.

Rūpinasi kelionėmis, vizitais

Paklaustas, kaip vertina kolegos darbą ET Parlamentinėje Asamblėjoje, K.Masiulis teigė, kad pasigedo principingumo.

„Dabartinis frakcijos pirmininkas irgi apkaltintas korupcija ir mes turime daug apie ką kalbėti. Aš reiškiuosi aktyviai diskusijose, o Vareikis reiškiasi ten, kur skirstomos gėrybės: kelionės, vizitai, kas kokios valstybės monitoringą važiuos atlikti ar panašiai“, – apie E.Vareikio veiklą Europoje kalbėjo konservatorius.

K.Masiulis teigė, kad pats iš pradžių nebuvo gerai susipažinęs su situacija Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje ir nustebo, kad ispanų politiko P.Agramunto kyšininkavimo atvejai, remiant Azerbaidžano režimą, buvo žinomi. „Senbuviai turėjo žinoti“, – darė išvadą TS-LKD atstovas.

Jo manymu, E.Vareikis pasielgė neteisingai vykdamas į posėdį Strasbūre be frakcijos leidimo, o dabar bandydamas savo bėdą primesti kažkam kitam. K.Masiulis pabrėžė, kad delegacijos vyksta pasirengę intensyviam darbui ir konkrečios užduotys yra pasiskirstomos iš anksto.

„Tenka dirbti taip, kad galva sukasi. Tave tampo, prašo palaikyti vieną ar kitą, tenka paskubomis gilintis. Prieš važiuodami susitinkame su Užsienio reikalų ministerijos atstovais, sutariame, kas pateiks siūlymus, pataisas, rezoliucijas. Čia labai rimtas darbas ir mūsų visuomenė neįsivaizduoja, koks jis sunkus. O dabar įsivaizduokit – nuvažiuoja delegacija, penki asmenys ir staiga koridoriuje sutinka vaikštinėjantį tą, kuris nevažiavo. Tai yra šokas!“ – piktinosi K.Masiulis.

„Tai yra kaip krepšinio aikštelėje treneris tavęs neišleido, o šeštas žaidėjas pradeda žaisti“, – apie savavališką E.Vareikio kelionę kalbėjo buvęs partijos kolega.

„Čia nėra jokių asmeninių fantazijų, kvailionių, pasižaidimų ar panašiai. Mes derinam pozicijas labai griežtai su ministerija, atstovaujam valstybei, o ne savo asmeniui“, – pastebėjo K.Masiulis.

„Toks atvažiavimas yra kvailiojimas“, – darė išvadą jis.

Kelia versiją, kad E.Vareikio balsas nebebuvo reikalingas

K.Masiulio teigimu, frakcijoje žinota ir daugiau dalykų apie E.Vareikio išsišokimus ar nederamą elgesį, kurie nepasiekė viešumos. Dėl šių poelgių jam buvo uždrausta vykti į tarptautinius renginius ir atstovauti Lietuvai.

„Jis perbėgo į kitą frakciją, sužaidė politinį domino, vėl atsirado Seime ir dabar aiškina, kad manęs nenubaudė. Mes nežinojom, kad jis važinėja. Jeigu ir važiuoja, kaip ten jį nubaust? Ką jis ten veikė? Jis sako, kad važiavo ne tam, kad palaikytų Pedro Agramuntą. Iš kur mes tai žinome?

Gal Agramuntui nebereikėjo to palaikymo. Jis atvažiavo, o Agramuntas susiorganizavęs tiek palaikymo balsų, kad Vareikio buvimas ar nebuvimas nieko nereiškia“, – įvairias versijas svarstė K.Masiulis.

„Vareikio versija negali būti šimtu procentų tikima“, – konstatavo jis.

E.Vareikis „nebepažįsta tų draugų“

15min susisiekus su E.Vareikiu, šis sakė, kad P.Agramuntą pažįsta, tačiau nelaiko jo senu draugu.

„Agramuntą aš pažįstu, bet jis nei senas draugas, nei nieko. Frakcijos narys buvo tuo metu. Neatsimenu, ką aš jam (aut. – Kęstučiui Masiuliui) sakiau... Va ką aš iš tikrųjų atsimenu, kad sakiau: mes Agramuntą verčiam, gerai, taip ir reikia, bet va ateina Nicoletti (italų politikas, Demokratų partijos narys Michele Nicoletti) ir jis iš tikrųjų palankus rusams. Čia man atrodo klausimas apie rusus buvo“, – savo pokalbio su K.Masiuliu detales bandė atsiminti jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius, Egidijus Vareikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius, Egidijus Vareikis

E.Vareikis pripažino, kad tuo metu, kai K.Masiulis garsiai kritikavo P.Agramuntą, jau buvo žinomos pastarojo kelionės į Siriją su rusų delegacija detalės. Kolegos kaltinimus, kad gynė ispaną, jis griežtai atmetė.

„Čia jau Masiulio insinuacija kažkokia bloga“, – piktinosi valstiečių žaliųjų frakcijos atstovas, tikindamas, kad nerėmė P.Agramunto.

„Aš pasirašiau, aš balsavau už viską. Gali būti visokios insinuacijos, bet ką dabar visas šitas reiškia... Aš niekados negyniau jo“, – tikino E.Vareikis.

„Mes visi balsavom vienodai“, – dėstė jis, pabrėždamas, kad visi delegacijos nariai galiausiai balsavo už susikompromitavusio ir plataus masto korupcija kaltinamo P.Agramunto nušalinimą.

„Suveskit mane į akistatą su Masiuliu“, – piktinosi E.Vareikis. „Aš nesu Agramunto gynėjas. Agramuntą gynė žmonės, kurie gynė, mes žinom, kas jį gynė. Aš tikrai negyniau“, – tikino jis.

E.Vareikis: „Aš nesu žmogus, kuris linkęs visus kalti prie sienos“

Politiko teigimu, pokalbio, kuriame jis būtų raminęs ar įtikinėjęs K.Masiulį, kad neverta versti iš posto P.Agramunto, nebuvo.

„Aš nesu žmogus, kuris linkęs visus kalti prie sienos ar sakyti, kad būtinai reiktų pasmerkti. Masiulis yra žmogus, kuris skuba“, – aiškino ET Parlamentinėje Asamblėjoje dirbantis lietuvis.

Paklaustas, apie P.Agramunto kelionę į Siriją, E.Vareikis sakė griežtai smerkiąs tokius veiksmus ir teigė, jog jie neatleistini. Tiesa, jis negalėjo paaiškinti, kodėl K.Masiulis pasakoja, jog jis stojo į ispanų politiko pusę.

Jūs gal pakalbėkit su Emanueliu Zingeriu. Aš su juo bendrai draugauju. Mes bendrai smerkėm, – pasakojo valstiečių žaliųjų frakcijos narys.

„Jūs gal pakalbėkit su Emanueliu Zingeriu. Aš su juo bendrai draugauju. Mes bendrai smerkėm“, – pasakojo valstiečių žaliųjų frakcijos narys.

„Jeigu jūs rašysit, tai aš griežtai sakau, kad Agramunto negyniau niekur“, – sakė E.Vareikis, žurnalisto vis klausinėdamas, ar ši istorija išties verta viešumo.

„Ką man reikia dabar daryti?“ – retoriškai klausinėjo E.Vareikis, pabrėždamas, kad dar penktadienį kalbėjo su K.Masiuliu ir šis jam buvo draugiškas.

„Aš su Masiuliu kalbu apie daug ką. Apie Agramuntą esu kalbėjęs su visais“, – pasakojo E.Vareikis. „Bet negalėjau sakyti, kad jį palaikau. Aš šitą didelėmis raidėmis paryškinu“, – pridūrė jis.

ET Parlamentinės Asamblėjos pirmininkas P.Agramuntas sulaukė griežtos kritikos, iškilus į viešumą informacijai, kad jis su rusų delegacija lankėsi Sirijoje likus kelioms dienoms iki cheminės atakos Sirijoje, siejamos su diktatoriaus Basharo al Assado režimu. P.Agramuntas tada pripažino suklydęs, tačiau savo noru atsistatydinti nesutiko.

Vėliau iškilo daugiau detalių, kurios patvirtino korupcinius šio politiko ryšius, į kuriuos buvo įtraukti ne tik įtakingi Europos Liaudies partijos veikėjai, bet ir kiti asamblėjos nariai.

Įtariama, kad už balsavimą, naudingą Azerbaidžano režimui buvo dalijamos grynųjų pinigų sumos, siekiančios keliolika tūkstančių eurų. Su grynųjų pinigų šūsnimi buvo pastebėtas ir pats P.Agramuntas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius