Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 21

Padėka Zyplių dvarą atkūrinėjusiam menininkui – jį iš dirbtuvių išvariusi spyna

Už ilgamečius nuopelnus – spyna. Taip jaučiasi daug metų Šakių rajono Lukšių miesteliui skyręs ir apleistą Zyplių dvarą išpuoselėjęs buvęs ilgametis seniūnas, tautodailininkas Vidas Cikana. Į pensiją išėjusiam menininkui užsivėrė ir durys į dirbtuves, veikusias dvare. Tuo metu Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis teigia, kad niekas kūrėjų nevarė, ir siūloma ieškoti būdų, kaip patalpas išsinuomoti.
Ilgus metus Lukšių seniūnu dirbęs ir Zyplių dvaro atkūrimu rūpinęsis Vidas Cikana sulaukęs pensijos pasijuto nebereikalingas. Ant dirbtuvių pakabinta spyna.
Daug metų Lukšių seniūnu dirbęs ir Zyplių dvaro atkūrimu rūpinęsis Vidas Cikana sulaukęs pensijos pasijuto nebereikalingas. Ant dirbtuvių pakabinta spyna. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Vietoje padėkos – spyna

Vilniuje gyvenanti tautodailininko V.Cikano duktė Ilma teigė, kad jai prireikė kelių dienų priimti žinią, kad tėvas, šitiek metų puoselėjęs kraštą, taip atstumtas.

Išėjo į pensiją ir tapo nereikalingas

„Tiek metų jis skyrė šiam kraštui. Buvo miestelio seniūnas, rūpinosi vietos kultūra, aplinka. Lukšiai yra laimėję gražiausio miestelio titulą. Tėtis siekė, kad Zypliai, kurie priklauso miesteliui ir ilgai buvę apleisti ir pamiršti, būtų atkurti. Jo ambicija buvo prikelti tą dvarą. Ir jis įtraukė bendruomenę, ieškojo ir rado fondų, kuriais finansuotas projektas. Tam skyrė ir savų lėšų. Čia veikė plenerai, kūrė menininkai. Tačiau... išėjo į pensiją ir pasidarė nebereikalingas žmogus. Vietoje pagarbos – spyna“, – apgailestavo duktė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidas Cikana
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidas Cikana

Ji iš mažų dienų prisimena tėvo rūpestį miesteliu. Jam rūpėjo kiekvienas Lukšių kampelis, o sumanymai tarsi sproginėjo.

Ir sulaukęs 65-erių V.Cikana aktyviai kuria, dar prieš kelerius metus dalyvavo ir Šakių rajono savivaldybės mero rinkimuose.

Šį pavasarį menininkas išlydėtas į pensiją, Lukšiai pusmetį turi naują seniūną. Išlydėtas V.Cikana su padėka, o praėjusią savaitę prie dirbtuvių jį pasitiko spyna.

„Sunku jam dabar. Tiek metų kūrė gėrį miesteliui, o buvo šitaip atsilyginta. Žmonių palaikymą jis turi, bet... galia kitų rankose“, – apgailestavo duktė.

Meras: „Įvyko blogiausia, ką galvojau“

Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis komentuodamas situaciją teigė, kad „įvyko visiškas nesusikalbėjimas su spaudimu mums priimti neteisėtus sprendimus“. Jis pažymėjo, kad V.Cikanos vadovaujama bendrija „Dailius“ prašė patalpas skirti panaudos būdu. Tačiau šis prašymas nebuvo tenkintas dėl netinkamo valdymo būdo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Pilypaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Pilypaitis

„Yra ir kiti būdai valdyti patalpas. Prašymas naudoti panaudos būdu atmestas, bet tai nereiškia, kad jis iš kažkur išvarytas. Įvyko tai, ko labiausiai bijojau: susipriešinimo pačioje menininkų bendrijoje. Nes jau ir anksčiau būta klausimų, kodėl tas patalpas V.Cikana valdo išskirtinėmis sąlygomis. Daug kas buvo sutapatinęs V.Cikaną su dvaro statytoju ir šeimininku. Tačiau taip nėra. Ilgus metus jis buvo ir miestelio seniūnas. Sunku suprasti, kur jis veikė kaip seniūnas, kur kaip „Dailiaus“ vadovas“, – teigė rajono meras.

Šakių meras apgailestavo, kad naujasis Lukšių seniūnas nerado tinkamo būdo išaiškinti V.Cikanai valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pagrindų bei principų. Tai, anot E. Pilypaičio ir sukėlė konfliktą.

Abu kovojo dėl mero posto

Konservatorius E.Pilypaitis ir Centro partijai atstovavęs V.Cikana 2017-aisiais dalyvavo Šakių rajono mero rinkimuose.

Abu šie politikai pateko į antrąjį turą. Beveik 20 metų jaunesnis konservatorius rinkimus laimėjo surinkęs 56,7 proc. balsų.

Tautodailininkas V.Cikana nuo 2000-ųjų buvo Lukšių seniūnas. 2001-aisiais pradėjo gaivinti Zyplių dvarą. 2012-aisiais XIX-ojo amžiaus architektūrinis paminklas atvėrė duris. Taip jis tapo dar vienu kultūriniu objektu krašte.

Zyplių parko dvaro ansamblį sudaro 11 pastatų, išsidėsčiusių 21 hektaro plote.

Dvare vyksta tautodailininkų plenerai „Zyplių žiogai“, vyksta spektakliai, koncertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius