Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 31

Padėtis be išeities: slaugyti namie nebegali, o slaugos ligoninės per karantiną nepriima

Į 15min kreipėsi sudėtingoje situacijoje atsidūrusi šeima. Iki šiol ji namuose slaugė 93 metų šeimos narį, tačiau jo būklė blogėja ir jau reikalinga profesionali, paliatyvi slauga. Tačiau ją gauti nėra taip lengva. Koją čia ir vėl kiša karantinas. Sveikatos apsaugos ministerija ramina, kad problemą išspręsti turėtų šeimos gydytojai.
Slauga
Slauga / Vida Press nuotr.

15min skaitytoja Rūta nurodo, kad atsidūrė padėtyje be išeities, nes slaugyti artimojo namuose tampa neįmanoma, o slaugos ligoninės taip pat neprieinamos.

„Kadangi mūsų šalyje karantinas slaugos ligoninės naujų pacientų nepriima. Priima tik iš ligoninių. Kaip patekti į ligoninę, jei kažkokių išreikštų simptomų žmogus neturi? Dėl esamos būklės į ligoninę neguldoma. Karantinas tęsis dar mėnesį ar ilgiau. Nemanau, kad mes tokie esame vieni. Bet apie tai viešai nekalbama. Šie žmonės ir juos prižiūrintys žmonės gyvena užribyje“, – apmaudo neslėpė ji.

Iš tiesų, pagal sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimus, naujų pacientų guldymas į slaugos ligonines šiuo metu smarkiai apribotas. Tačiau ministras sako, kad Rūtos giminaitis į ligoninę turėtų būti guldomas.

„Svarbu žinoti, kokiame mieste tai yra, nes ta pati pagalba į namus yra labai skirtingai išvystyta. O galų gale, jei tikrai profesionali pagalba yra reikalinga, tai yra tam būtų rasti tokį pacientą kaip hospitalizuoti. Žmonės turėtų kreiptis arba į šeimos gydytoją, arba į socialinį darbuotoją, kuris galėtų patarti“, – nurodė A.Veryga, akcentavęs, kad konkrečių problemų išvis nenori komentuoti ir spręsti.

Sveikatos apsaugos ministerija Rūtai taip pat rekomendavo pagalbos ieškoti šeimos gydytojo kabinete.

„Kiekvienas atvejis yra individualus, kiekvieno paciento poreikiai yra individualūs, tad tokios situacijos neabejotinai turėtų būti sprendžiamos pasitelkus šeimos gydytojo komandą, kuri geriausiai žino konkrečią situaciją ir gali rasti geriausiai paciento poreikius atitinkančius sprendimus.

Svarbu pabrėžti, kad šiuo metu tikrai profesionali žmogui reikalinga paliatyvi priežiūra gali būti suteikta jam saugioje namų aplinkoje. Tą užtikrina paliatyvios priežiūros paslaugas teikianti specialistų komanda, sudaryta iš gydytojo, slaugytojo, slaugytojo padėjėjo, socialinio darbuotojo bei psichologo. Kiekvienas iš šių specialistų pagal poreikį konsultuoja bei teikia pagalbą pacientui ir jo artimiesiems. Tad artimieji turėtų kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios pacientas yra priregistruotas, kad tokios paslaugos namuose būtų užtikrintos.

Tuo atveju, jei paciento būklė yra svariai blogėjanti ir jam reikalingas gydymas, pacientas turėtų būti stacionarizuojamas.

Tuo atveju, jei paciento būklė yra svariai blogėjanti ir jam reikalingas gydymas, pacientas turėtų būti stacionarizuojamas.

Primename, kad, siekiant apsaugoti rizikos grupėje esančius žmones ir stabdant koronaviruso grėsmes, karantino laikotarpiu išplėstas pacientų, galinčių gauti mokamas palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas, ratas. Tai reiškia, kad slaugos ligoninėse gali likti ne tik vegetacinės būklės pacientai kaip iki šiol, bet ir pacientai, kuriems iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų teikiamų paslaugų faktinė trukmė pasiekė 120 dienų, tačiau sveikatos būklė reikalauja nuolatinės medicininės priežiūros“, – komentare nurodė Justina Petravičienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausioji specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius