Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 21 /17:13

PAGD vadovas: pasirengimas avarijai Astravo elektrinėje nei geras, nei blogas

Lietuvos savivaldybės yra nevienodai pasirengusios galimai avarijai Astravo atominėje elektrinėje, sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius. Savivaldybės, anot jo, dar ne visai realiai vertina pavojų ir esą tikisi, kad pavojingą situaciją suvaldytų centrinė valdžia.

„Pasirengimo lygis tikrai yra ne visiškai vienodas. Jis nėra nei labai geras, nei labai blogas. Susidaro įspūdis, kad savivaldybės dar ne visiškai realiai vertina pavojų – ar tai tikisi, kad jo nebus, ar tai, kad įvykus [avarijai] visą atsakomybę prisiims centrinė valdžia – ar tai ministerijos, ar tai departamentai“, – antradienį spaudos konferencijos metu po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdžio komentavo S.Greičius.

Šias išvadas PAGD vadovas teigė padaręs po liepos 15–17 dienomis atliktų neplaninių septyniolikos savivaldybių, kurios nuo Astravo atominės elektrinės nutolusios ne daugiau 100 km, patikrinimų.

„Įvertinimas ir pati peržiūra didžiąja dalimi yra, kaip pasirengti planai, kokie yra numatyti scenarijai, maršrutai, koks bus vykdomas evakuavimas. Reikia pasakyti, kad savivaldybės teoriniame lygyje yra nusimačiusios tuos veiksmus“, – teigė S.Greičius.

Jis pasakojo, jog COVID-19 pandemija Lietuvoje sutrukdė surengti tarptautines prevencinės, su galima avarija Astrave susijusias, pratybas tačiau tokios, anot PAGD vadovo, planuojamos ateityje.

„Mes esame pasirengę įvykdyti realias pratybas, kai tik COVID-19 situacija pagerės ir bus atšaukta ekstremali situacija“, – kalbėjo S.Greičius.

Tad, anot jo, atlikti savivaldybių patikrinimai dar nerodo realios situacijos. Esą tik įvykdžius pratybas pasimatytų, kaip greitai savivaldybės pasitelktų materialinius išteklius ir kokius.

Dabar tikrintos savivaldybės, S.Greičiaus teigimu, turi pateikti informaciją apie reikalingų priemonių poreikius, o ateityje PAGD planuojama perduoti savivaldybių kuruojamą gyventojų sanitarinio švarinimo funkciją.

Kaip įvykiai klostytųsi įvykus avarijai Astravo atominėje elektrinėje, nežinia, sakė PAGD vadovas. Daug kas, anot jo, priklausytų nuo gamtinių sąlygų.

„Šiai dienai tikrai negalime pasakyti, kokia bus vėjo kryptis, kurios savivaldybės bus evakuojamos, į kurias bus evakuojama. Tai labai priklausytų ir nuo gamtinių sąlygų“, – komentavo S.Greičius.

Ir nors jis leido suprasti, jog ne visos šalies savivaldybės yra puikai pasirengusios galimai avarijai Astravo atominėje elektrinėje, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė su tuo su sutikti nenorėjo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Mes stipriname pasirengimą, bet jau šiai dienai visos institucijos ir savivaldybės turi būti pasirengusios.

„Mes ir šiai dienai turime būti pasiruošę. Žinome, kad dar yra Ignalinos atominė elektrinė, kuri vis dar uždaroma, nėra iki galo uždaryta. Visi planai, visi scenarijai yra, yra pratybų patirtis orientuojantis į savo valstybės atominę elektrinę. Mes stipriname pasirengimą, bet jau šiai dienai visos institucijos ir savivaldybės turi būti pasirengusios“, – kalbėjo ministrė.

Baltarusija Astravo atominę elektrinę ketina paleisti rugpjūtį. Lietuva siekia, kad šioje elektrinėje pagaminta energija nepatektų į Baltijos šalių rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius