Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 02

Pagonybę propaguojantis kaunietis bausmės išvengs

Kovo 11-osios šventiniame renginyje su plakatu „Krikščionybė Lietuvoje – okupacinė“ pasirodęs kaunietis Vilmantas Rutkauskas nebus baudžiamas. Skundą dėl vyriškio elgesio per valstybinės šventės minėjimą Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje išnagrinėję Kauno Centro policijos nuovados pareigūnai nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo.
Kovo 11-osios piketuotojas iškviestas aiškintis į policiją.
V.Rutkauskas bausmės išvengė jau antrą kartą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Policijos slenksčius minti V.Rutkauskui teko dėl to, kad Kovo 11-osios renginyje pasirodė su plakatu „Krikščionybė Lietuvoje – okupacinė“. Minioje jį laikantis vyras buvo išprašytas viešąją tvarką renginyje užtikrinusios saugos tarnybos „Kvintencija“ darbuotojų. Jiems į pagalbą atėję policijos pareigūnai kaunietį nuvežė į Centro policijos nuovadą. Netrukus policiją pasiekė ir šventinius renginius mieste organizavusios viešosios įstaigos Kauno kultūros centro „Tautos namai“ atstovų skundas dėl neva netinkamo V.Rutkausko elgesio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vasario 16-osios renginyje protestavusį vyrą ramino pareigūnai.
Skaitytojo nuotr./Vasario 16-osios renginyje protestavusį vyrą ramino pareigūnai

Kaip nurodoma gautą skundą nagrinėjusios Centro policijos nuovados tyrėjų nutarime, V.Rutkauskas, „laikydamas plakatą, kėlė susirinkusių žmonių nepasitenkinimą, o kai kurie buvo ypač priešiškai nusiteikę. Taip pat dalis žmonių jį palaikė, todėl galėjo įvykti žmonių susistumdymų, muštynių. Siekiant to išvengti, buvo bandyta nuraminti minią, o vyriškio, laikančio plakatą, paprašyta palikti renginį. Kai šis nesutiko, pareikalauta eiti prie tarnybinio automobilio“.

Skundą policijoje parašęs Kauno kultūros centro „Tautos namai“ direktorius Albinas Vilčinskas pareigūnams aiškino, kad V.Rutkausko atsinešto plakato turinys jį įžeidė ne kaip šventės organizatorių, bet kaip paprastą pilietį, krikščionį. Tačiau išvesdinti piketuotoją esą prašė ne jis.

Apie tai paklausti šventėje budėję „Kvintencijos“ darbuotojai patvirtino, kad išvesti V.Rutkauską, baimindamiesi neramumų, prašė ne šventės organizatoriai, bet renginyje dalyvaujantys kariškiai. Tikslių jų pareigų ir pavardžių apsaugininkai neprisiminė.

Apklaususi incidento liudininkus ir dalyvius skundą nagrinėjusi Centro policijos tyrėja Lina Juodienė atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Nutartyje teigiama, kad tam nėra pagrindo, nes „išvedus V.Rutkauską iš renginio, viešosios tvarkos pažeidimų nenustatyta. Atlikti ikiteisminį tyrimą netikslinga“. A.Vilčinskui, teigiančiam, kad buvo įžeistas laikomo plakato turinio, pareigūnai siūlė kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Pats kreipėsi į teismą

„Esu patenkintas tokia nutartimi. Tačiau tai nėra ne pabaiga“, – sakė V.Rutkauskas. Jis prisipažino, kad po apsilankymo policijoje pats kreipėsi į teismą, norėdamas prisiteisti kompensaciją už patirtą moralinę žalą.

„Kreipiausi į teismą dėl pirmojo incidento, įvykusio Vasario 16-osios renginyje. Man ne taip svarbu gauti pinigų (nors nurodžiau sumą – 3 tūkst. litų). Užtektų, jei šventės organizatorius (A.Vilčinskas – aut. past.) atsiprašytų“, – sakė pagonybę propaguojantis kaunietis.

Pasirodžius informacijai žiniasklaidoje apie jo plakatą V.Rutkauskas teigia sulaukęs daug palaikančių žmonių skambučių. Nenusileisti ir ginti savo įsitikinimus jį ragina ir nepažįstami žmonės. „Nors tai darau ne dėl kitų žmonių ar garbės, tik dėl savęs, neslėpsiu – malonu, kai žmonės palaiko“, – prisipažino vyriškis. Jis neatsisako idėjos rengti daugiau protesto akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius