Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 22

Palikimą žadantis laiškas Kauno mero neįtikino

Užsidirbti iš lietuvių patiklumo bando ne tik vietos, bet ir užsienio sukčiai. Žmonių psichologiją išmanantys tarptautiniai apgavikai viliasi, kad ant jų kabliuko užkibs lengvatikiai lietuviai, svajojantys praturtėti.
Andrius Kupčinskas
Laišką, žadantį palikimą iš Afrikos, Kauno meras vadina smagiu vasaros pokštu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apgavystės scenarijus paprastas: išsirinktam adresatui siunčiamas oficialiai atrodantis laiškas, kuriame pranešama, jog tolimoje šalyje gyvenęs ir niekada iki šiol nematytas giminaitis ar giminaitė prieš porą ar trejetą metų mirė. Kadangi artimųjų nėra, jo palikimas atitenka Lietuvoje gyvenančiam laimingajam giminaičiui. Norėdamas jį gauti, paveldėtojas turi kuo skubiau susisiekti su reikalus tvarkančiu juristu: nurodyti savo kontaktus, kitą informaciją. Taip pat lyg tarp kitko užsimenama, kad dalis palikimo, pavyzdžiui, 40 proc., sumos atiteks teisininkui, kuris užtikrins, jog visi formalumai būtų sutvarkyti greitai ir be didesnių trikdžių.

Milijonus paliko giminaitis iš Afrikos

Panašaus turinio laiškas praėjusios savaitės pabaigoje pasiekė Kauno miesto savivaldybę. Jis buvo adresuotas miesto merui Andriui Kupčinskui. Laiško autorius, prisistatęs kaip juristas iš Benino Respublikos, rašė, jog Kauno vadovas gali būti šioje Afrikos žemyne esančioje šalyje gyvenusio Peterio Kupcinsko tolimas giminaitis. „2006 metais mano klientas su žmona ir vieninteliu vaiku žuvo avarijoje. Per ambasadą kitų jo giminaičių neradau. Įvedęs jo pavardę į interneto paieškos sistemą, radau Jūsų kontaktus“, – laiške rašė advokatu Mathuria Nago prisistatęs vyras.

Milijonus litų Kauno merui neva paliko niekada neregėtas giminaitis P.Kupcinskas, kuris 2006 m. kartu su šeima žuvo.

Pasak jo, tariamas A.Kupčinsko giminaitis paliko 13,5 mln. dolerių. Kauno merui atsiliepus, 60 proc. pinigų atitektų jam, 40 proc. – reikalus tvarkančiam juristui. „Į šį laišką nežiūrėjau ir nežiūriu rimtai. Tai smagus pokštas. Tikrai niekam neatsakinėsiu ir nebandysiu gauti palikimo. Neturiu giminių Afrikoje. Bet gal yra kitų Kupčinskų, kurie turi jų?“– šmaikštavo palikimą žadančio laiško iš Afrikos sulaukęs Kauno meras.

Perspėja netikėti įtartinais laiškais

Panašių laiškų  pernai sulaukė ir Panevėžio gyventojai. Jiems palikimas buvo žadamas iš Ispanijoje gyvenusių, bet prieš kurį laiką mirusių, giminaičių. Tokius laiškus gavusiems lietuviams notarai pataria nesusivilioti žadamais turtais. „Nerekomenduojame pateikti asmeninių duomenų, kontaktų, sąskaitų numerių. Lietuvoje jau kelerius metus dažnėja atvejų, kai advokatais, pareigūnais ar teisininkais prisistatantys asmenys iš egzotiškų šalių praneša apie netikėtais būdais paveldėtus turtus. Tačiau jų tikslas – ne atiduoti palikimą“, – sakė Kauno miesto 17-ojo notaro biuro notarė Rasa Inokaitienė.

Pasak specialistės, paveldėjimas užsienyje šiuo metu yra aktuali problema, nes gausėja mišrių santuokų, vyksta intensyvi migracija, žmonės turi nebe po vieną gyvenamąją vietą. „Tarptautinės paveldėjimo bylos yra gana sudėtingos jau vien todėl, kad paveldėjimo klausimai kiekvienoje valstybėje sprendžiami skirtingai. Pagal Lietuvoje galiojantį Civilinį kodeksą, mirus palikėjui, gyvenusiam kitoje valstybėje, Lietuvoje paveldėjimo byla nebus vedama. Įpėdiniams rekomenduojame kreiptis į advokatus, kurie specializuojasi paveldėjimo ir genealoginių paieškų klausimais“, – teigė notarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius