-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 17

Panama Papers: VMI akiratyje – I.Paleičiko, B.Vainoros ir L.Varanavičiaus struktūros

Jungtinės Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pajėgos imasi priemonių prieš 15min atskleistus sandorius, susijusius su nutekėjusiais Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ duomenimis. Tiriama jau septyniolikos fizinių ir juridinių asmenų veikla.
„Mossack Fonseca“
„Mossack Fonseca“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjų akiratyje – ir garsus viešbučių tinklas, ir su „Lukoil Baltija“ vadovu Ivanu Paleičiku bei buvusiu Lietuvos futbolo federacijos vadovu Liutauru Varanavičiumi susijusios struktūros, ir vienus prabangiausių automobilių Lietuvoje nuomojantis armėno Boriso Aroutiouniano verslas.

Vis daugiau „klientų“

Kaip 15min teigė VMI komunikacijos vadovas Darius Buta, VMI su FNTT suformuotas Rizikos analizės centras vertina jau 17 fizinių ir juridinių asmenų. Daugiausiai tiriamos įmonės, bet tarp tiriamų subjektų yra ir fizinių asmenų.

Darius Buta
Darius Buta

„Tame skaičiuje yra penki gyventojai“, – sakė D.Buta.

Rugpjūtį, keli mėnesiai po Panama Papers tyrimo pradžios, Rizikos analizės centro akiratyje buvo 9 fiziniai ir juridiniai asmenys.

Imasi „Lukoil“ struktūros

15min VMI pasiteiravo apie konkrečias įmones, kurių sąsajas su „Mossack Fonseca“ pagalba įsteigtomis ofšorinėmis bendrovėmis atskleidė Panama Papers tyrimas. Mokesčių inspekcija patvirtina tirianti kone visas 15min atskleistas istorijas.

D.Buta patvirtino, kad tarp tiriamų įmonių yra bendrovė „Vaizga“. Jos ryšiai atskleisti Panama Papers tyrime apie „Lukoil Baltija“ vadovą Ivaną Paleičiką. Jame atskleisti ofšorų pasaulyje besimezgę jo ryšiai su buvusia „Mažeikių naftos“ vadovybe.

15min atskleidė, kad dar 1997 m. ofšorinė bendrovė „Panaval Investments Corporation“ su „Vaizga“ sudarė tais laikais milžinišką paskolos sutartį už 2 mln. JAV dolerių. Taip pat atskleista, kad ofšorinė įmonė iš „Vaizgos“ kažkodėl nuomojosi motelį Molėtų rajone. Tuo metu „Vaizga“ buvo tiesiogiai susijusi su buvusiu „Mažeikių naftos“ vadovu Bronislovu Vainora. Dabar ši įmonė yra dalis „Lukoil“ struktūros.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ivanas Paleičikas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ivanas Paleičikas

Kai 15min kalbino patį I.Paleičiką, jis tvirtino minėtų sandorių nepamenantis.

Viešbučių magnatui – bėdos dėl auksinės akcijos

Vienas naujausių Panama Papers tyrimų lietė tą patį B.Vainorą, jau kurį laiką besisukantį viešbučių versle ir su šeima valdantį „Centrum“ viešbučių tinklą.

15min atskleidė, kad „Centrum“ gavo beveik 2 mln. eurų iš Didžiosios Britanijos Mergelių salose registruotos įmonės „Codesa Finance“, kurios vardu įgaliotas veikti buvo B.Vainora. Tokią sumą buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo verslas gavo už vieną vienintelė nominalios vertės akciją, kuri po kelių mėnesių buvo anuliuota.

VIDEO: Panama Papers: slapta viešbučių magnato piniginė

VMI patvirtina, kad šiuo metu vyksta patikrinimas, susijęs su 15min paviešintais „Codesa Finance“ ir „Centrum“ ryšiais.

Superautomobilių parko savininkui svyla padai

15min taip pat atskleidė keistus sandorius, kuriais pinigai plaukė į Lietuvoje veikiantį prabangių automobilių nuomos verslą. Armėno Boriso Aroutiouniano verslai Lietuvoje pagarsėjo tokiomis mašinomis kaip „Bugatti Veyron“ ar prabangiais „Porsche“ bei „Bentley“ žaisliukais su vardiniais numeriais.

Panama Papers duomenys atskleidžia, kad B.Aroutiouniano įmonė „Europ Communication“ iš Mergelių salų bendrovės „Barnar Capital Management“ pasiskolino daugiau nei pusę milijono eurų. Abiejų šalių vardu pasirašė pats B.Aroutiounianas. Visų antra, paskolos sutartyje nėra nė žodžio apie palūkanas – o tai prasilenkia su teisės norma, įtvirtinančia, kad pinigai turi būti skolinami rinkos sąlygomis.

VMI patvirtina, kad šiuo metu atliekamas tyrimas tiek dėl „Europ Communication“, tiek dėl kitų su B.Aroutiounianu susijusių verslų.

Liutaurui Varanavičiui teks prisiminti Sporto rūmus

VMI taip pat narsto 15min atskleistus sandorius tarp Ūkio banko grupės įmonių ir ofšorinių kompanijų, susijusių su buvusiu Lietuvos futbolo federacijos prezidentu Liutauru Varanavičiumi.

15min atskleidė, kad L.Varanavičius valdė sąskaitas Šveicarijoje ir, veikdamas per ofšorinę įmonę, kurį laiką buvo faktinis Vilniaus Sporto rūmų savininkas. Finansinių srautų iš kelių valstybių centre – ofšorinė įmonė „Pallas First Investments“, kurios faktiniu savininku „Mossack Fonseca“ dokumentuose įvardijamas L.Varanavičius.

Pats L.Varanavičius neneigia ryšių su šia įmone, tačiau tikina niekada nebuvęs jos savininku.

VIDEO: Panama Papers: slapti Lietuvos futbolo vado pinigai

Duomenys, kuriuos tarptautinėms žurnalistų pajėgoms parūpino Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ), apima ir daugiau su Lietuva susijusių subjektų. 15min – vienintelis Panama Papers tyrimo partneris Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius