-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 27

Panevėžio ligoninės direktorius A.Skorupskas: židiniai apskrities slaugos ligoninėse kol kas nevirto laužais

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas tvirtina, kad susirgimų COVID-19 Panevėžio apskrityje nėra daug. Tačiau esą reikėjo labai daug pastangų, kad rusenantys židinėliai nevirstų didžiuliais laužais. Jis turėjo omeny užsikrėtimo atvejus A.Bandzos ir Troškūnų slaugos įstaigose bei visose trijose Rokiškio medicinos įstaigose. Per savaitgalį naujų ligos atvejų neatsirado.

Sveikindamas medikus Lietuvos medikų dienos proga direktorius teigė, kad Respublikinės Panevėžio ligoninės kieme vidurdienį vyks koncertas, o dieną medikams turėtų nuskaidrinti daugybė saldžių dovanų, atkeliavusių iš gyventojų ir verslininkų.

Židiniai nevirto laužais

Tačiau labiau, A.Skorupsko teigimu, džiugina informacija, kad rusenantys židinėliai Panevėžio apskrityje nevirto liepsnojančiais laužais.

„Savaitgalį buvo naujienų, bet turėtume pasidžiaugti, kad rusenančius židinėlius pavyko suvaldyti ir naujų židinių mes neturime, liepsnojančių laužų taip pat“, – teigė A.Skorupskas.

Jo teigimu, šiuo metu Panevėžio ligoninėje yra gydomi keturi COVID-19 sergantys pacientai: „Jie visi priklauso rizikos grupėms – yra pagyvenę ir turi tam tikrų gretutinių susirgimų, bet nepriklauso sunkių ligonių kategorijai, tai vidutinio sunkumo pacientai, kurie gauna gydymą ir turi keletą šalutinių ligų.“

Jie visi priklauso rizikos grupėms – yra pagyvenę ir turi tam tikrų gretutinių susirgimų, bet nepriklauso sunkių ligonių kategorijai.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad Panevėžio apskrityje gali atsirasti net keli COVID-19 židiniai, tačiau, kaip sako direktorius, bent kol kas atrodo, jog juos pavyko suvaldyti.

Atvejai slaugos įstaigose

„Naujausi židiniai, kuriuos turėjome praėjusią savaitę: vienas iš jų buvo A.Bandzos socialinės globos namai. Tai norime pasakyti, kad testavimas atliktas tiek darbuotojams, tiek ir globotiniams, atsakymai visi neigiami gauti. Tiek šeši globotiniai, tiek personalas po pirmo testavimo gavo neigiamus atsakymus, kitas testavimas šią savaitę.

Kitas židinys buvo Troškūnuose, slaugos ligoninėje, kur vienam darbuotojui konstatuotas teigiamas atsakymas, jis gautas profilaktiškai testuojant slaugos ligoninės darbuotojus. Tai besimptomė forma, darbuotojas jaučiasi pakankamai gerai. Ligoninėje šiuo metu yra 18 ligonių, jie visi testuoti ir atsakymai neigiami. Šiuo metu nusiskundimų niekas neturi. Antrą testavimą ruošiamasi pradėti rytoj“, – sakė A.Skorupskas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Spaudos konferencija

Direktorius tikino, kad su Anykščių ligoninės vadovais sudarytas veiksmų planas, nes Troškūnuose esantys pacientai priklauso rizikos grupei, yra senyvo amžiaus žmonės, turintys gretutinių patologijų.

„Šiuo metu jie nusiskundimų neturi, bet jeigu pasireikštų mažiausi simptomai, jie būtų pervežti į mūsų ligoninę, į Infekcinių ligų skyrių tolesniam gydymui“, – užtikrino Panevėžio ligoninės vadovas.

Visi pacientai Troškūnuose išskirstyti po vieną palatose, dirba darbuotojai trimis komandomis, keičiasi kas 12 valandų, visi yra patikrinti.

Šiuo metu jie nusiskundimų neturi, bet jeigu pasireikštų mažiausi simptomai, jie būtų pervežti į mūsų ligoninę, į Infekcinių ligų skyrių tolesniam gydymui.

Paklaustas, ar užsikrėtusios darbuotojos (valytojos) vyras yra patikrintas, nes turime duomenų, kad tai nepadaryta, direktorius pareiškė, kad daug kas viską žino geriau už medikus, bet jis negalįs pateikti asmeninės informacijos. Jis taip pat teigė negalįs pasakyti, ar darbuotojų šeimos nariai testuojami, esą ligoninė atsakinga tik už medicinos darbuotojus.

Iš Rokiškio niekas negydomas

Dar vienas židinys, paaiškėjęs Panevėžio apskrityje praėjusią savaitę, yra Rokiškyje – čia nustatyti trys nauji atvejai. Anot A.Skorupsko, šie žmonės tarpusavyje nesusiję, visi besimptomiai.

„Darbuotojai izoliacijoje, jų nėra daug, kontaktų daug nebuvo. Rokiškio ligoninė baigia testuoti savo darbuotojus, teigiamų atsakymų kol kas nėra. Pacientų iš Rokiškio Respublikinėje Panevėžio ligoninėje nėra, nebuvo nė vieno kreipimosi per savaitgalį, galime daryti tokią atsargią priemonę, kad Rokiškio židinys suvaldytas“, – teigė A.Skorupskas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rokiškis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rokiškis

Jo teigimu, Rokiškyje darbas vyksta, papildomo personalo ten nereikėjo. Užsikrėtusieji yra trys medikai iš visų trijų įstaigų – Rokiškio rajono ir Rokiškio psichiatrijos ligoninių bei poliklinikos, ryšių epidemiologai tarp jų neranda.

„Visiems besimptomė forma, visiems profilaktinio testavimo metu nustatyta, jie visi karantinuoti namuose, nė vienas neatsidūrė Panevėžio ligoninėje. Po 14 dienų bus vykdomi pakartotiniai testai, jeigu rezultatas bus neigiamas, galės grįžti į darbą“, – sakė Panevėžio ligoninės vadovas.

Jis taip pat priminė, kad per pusantro mėnesio izoliacijoje buvo net 88 jo vadovaujamos įstaigos medikai, dabar nėra nė vieno. „Turime vieną pasveikusią personalo darbuotoją, jos savijauta yra puiki, šiuo metu ji dar nedirba, bet jau turi du neigiamus atsakymus, gali išeiti į darbą, bet dar turi atostogų, nes jai reikėjo atlaikyti nelengvą susidomėjimą“, – sakė A.Skorupskas.

Respublikinė Panevėžio ligoninė taip pat yra pasiruošusi pradėti pati tirti ėminius savo laboratorijoje, anot direktoriaus, patikrinimai jau atlikti, telaukiama Akreditavimo tarnybos patvirtinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius