-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 12

Panevėžio rajone planuojama statyti krematoriumą: statybos turėtų prasidėti jau kitą pavasarį

Šilagalio kaime, Ramygalos g. 266, šalia judraus transeuropinio kelio „Via Baltica“, ketinama statyti krematoriumą ir palaikų šarvojimo salę. Palaikų šarvojimo paslaugų teikimas bus įmanomas visus metus, tačiau numatoma, kad šarvojimo salės (jų iš viso bus dvi) bus užimtos apie 250 dienų per metus.
Panevėžio rajone planuojamas krematoriumas
Panevėžio rajone planuojamas krematoriumas / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžyje“/Panevėžio rajono savivaldybės nuotr.

Dirbs ištisus metus

Visas kremavimo procesas (palaikų patalpinimas į deginimo kamerą – pelenų supylimas į urną) trunka 70–90 min. (vidurkis 80 min). Planuojamame statyti krematoriume numatoma įrengti dvi deginimo krosnis. Vienos krosnies planuojamas maksimalus kremacijų skaičius bus 18 kremacijų per parą. Maksimalus kremacijų skaičius veikiant abiem deginimo kameroms bus 36 kremacijos per parą. Taigi, per metus įmanomas kremacijų skaičius – 13 140.

Krematoriumo darbas bus organizuojamas visą parą trimis pamainomis 365 dienas per metus. Šarvojimo paslaugos bus teikiamos taip pat 365 dienas per metus, darbo laikas nuo 8-os iki 21-os valandos. Planuojamame krematoriume numatoma, kad dirbs dešimt darbuotojų: keturi teiks šarvojimo paslaugas, šeši – kremavimo.

Projekto vizualizacija/Panevėžio rajone planuojamas krematoriumas
Projekto vizualizacija/Panevėžio rajone planuojamas krematoriumas

„Jei viskas vyks sklandžiai, tai statybos turėtų prasidėti jau pavasarį, o statybų pabaiga – po metų“, – kalbėjo UAB „JK ranga“ projektų vadovė Rasa Zeniauskienė.

Skaitmeninės technologijos

Planuojamame statyti ir eksploatuoti krematoriume bus naudojama naujausia, skaitmeninėmis technologijomis paremta kremavimo įranga. Deginimas bus vykdomas gamtinėmis dujomis. Procesas – visiškai automatizuotas, valdomas iš pultinės.

Šiuo metu numatomame sklype dar stovi ūkinės paskirties statiniai, kurie projekto įgyvendinimo metu bus nugriauti. Taip pat dalyje sklypo auga pušynas. Brandūs medžiai bus išsaugomi.

Teritorijoje, kurioje planuojama krematoriumo veikla, nėra inžinerinės infrastruktūros. Projekto įgyvendinimo metu bus įrengti elektros, vandentiekio, nuotekų, telekomunikacijų bei inžineriniai tinklai.

Gyventojai ir saugomos teritorijos

Teritorijoje, kurioje planuojama statyti krematoriumą bei greta jo, nėra nė vieno gyvenamosios ar visuomeninės paskirties pastato. Analizuojamai teritorijai artimiausias gyvenamasis pastatas (Ramygalos g. 264, Šilagalio k.) nuo analizuojamo objekto teritorijos ribos ir veiklos ribos yra nutolęs apie 142 metrus vakarų kryptimi. Kitas artimiausias gyvenamasis pastatas (Pušyno g. 3, Šilagalio k.) nuo analizuojamo objekto teritorijos ribos yra nutolęs apie 256 metrus, o veiklos ribos – 274 m šiaurės rytų kryptimi.

Pasak R.Zeniauskienės, aplink gyvenantys žmonės dėl būsimų statybų jau buvo apklausti dar prieš projekto rengimą. „Visi gyventojai taikiai, noriai ir protingai priėmė žinią apie krematoriumo statybas. Manau, jie žino, kad tai – reikalinga paslauga. Be to, lokacija – labai patogi, nes šalia kapinės ir kitos laidojimo paslaugos“, – teigė moteris.

Objektas į nacionalinės ir europinės svarbos saugomas teritorijas nepatenka. Artimiausios saugomos teritorijos nutolusios didesniu nei 7,8 km atstumu – Krekenavos regioninis parkas ir Upytės istorinis draustinis.

Artimiausios apgyvendintos teritorijos: Šilaičių kaime, kuris nuo analizuojamo objekto nutolęs apie 0,26 km, gyvena 11 gyventojų; Šilagalio kaime, nutolusiame apie 0,8 km, gyvena 621 gyventojas; Panevėžio mieste, nutolusiame apie 3,9 km, gyvena 85 878 gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius