Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 06

Panevėžyje revoliucionieriaus V.Montvilos gatvę ketinama pervadinti į Vydūno

Panevėžyje turėtų nebelikti sovietinius laikus menančių gatvių pavadinimų. Šį mėnesį kitą pavadinimą ketinama suteikti buvusio revoliucionieriaus Vytauto Montvilos gatvei.
Vydūnas
Vydūnas / Wikimedia Commons nuotr.

„Kada buvo (gatvių pavadinimų – BNS) keitimas, buvo pražiūrėtos dvi gatvės, tai Kolūkiečių gatvė ir Vytauto Montvilos gatvė. Dabar mes manome, kad artėjant valstybės atkūrimo šimtmečiui neturėtų būti sovietinio paveldo gatvių pavadinimuose“, – pirmadienį BNS sakė Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas.

Atsižvelgus į toje gatvėje gyvenančių panevėžiečių siūlymą, planuojama V.Montvilos gatvę pavadinti Vydūno gatve. Šį pasiūlymą žadama priimti per kovo 30 dieną vyksiantį miesto tarybos posėdį.

„Gyventojams buvo pranešta, kad bus keičiamas pavadinimas, ir patys gyventojai gana aktyviai vykdė apklausą ir nusprendė pavadinti Vydūno vardu. Trumpas, aiškus ir labai gražus pavadinimas. Gatvių pavadinimų suteikimo ir keitimo darbo grupė išklausė tą pageidavimą, matome, kad jis logiškas, ir darbo grupė pasiūlys tarybai tą įprasminti pavadinant gatvę Vydūno vardu“, – BNS sakė vicemeras.

Anot jo, iki šiol Vydūno gatvės Panevėžyje nebuvo. P.Luomano teigimu, tai visai Lietuvai svarbus asmuo, todėl neturi reikšmės, kad konkrečiai su Panevėžiu jis nesusijęs.

„Manome, kad tai yra žmogus, kurio vardo įprasminimas, nepriklausomai buvo jis Panevėžyje ar nebuvo, neturi reikšmės. Tai mūsų šviesuolis ir manome, kad gatvės gyventojai labai sėkmingai pasirinko vardą“, – teigė vicemeras.

Juoba, kad 2018 metais bus minimos 150-osios Vydūno metinės.

Pernai spalį Panevėžio miesto taryba pakeitė Kolūkiečių gatvės pavadinimą, ji pervadinta į Uosių gatvę.

„Aukštaitijos sostinė Panevėžys galų gale atsikratys tų pavadinimų, kurie nedera su šia diena“, – sakė P.Luomanas.

V.Montvila (1902 – 1941) – revoliucionierius, komunistuojantis poetas, vertėjas, kovojąs prieš nepriklausomos Lietuvos valdžią ir 1940-aisiais drauge su būriu kitų literatų šlovinęs sovietinę okupaciją. 1929 – 1931 metais jis buvo kalintas už revoliucinę veiklą, vėliau ištremtas į Marijampolę. Prasidėjus Antrajam pasauliniui karui naciai jį sušaudė devintajame forte Kaune.

Vilhelmas Storostas – Vydūnas (1868 – 1953) – filosofas, rašytojas, publicistas, kultūros veikėjas. Tai vienas iš Lietuvos tautinio atgimimo dalyvių. Gyvendamas Vokietijai priklausiusios Rytų Prūsijos lietuviškojoje dalyje, jis parašė daugiau nei 30 dramos kūrinių, skaitė paskaitas tautiškumo tema visoje Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius