-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 12

Panevėžys spaudos veidrodyje: Renovacijos laukia kaip išganymo

Dienraštis „Sekundė“ rašo, kad beveik visi Panevėžio lopšeliai-darželiai statyti sovietmečiu ir tik retas sulaukė renovacijos ar rimtesnio remonto. Miesto vadovai prižadėjo, kad bus pakeisti visi išpuvę ir vos besilaikantys ikimokyklinių įstaigų langai, tačiau darželių direktoriai neslepia, jog tai visų problemų neišspręs. Kita tema – neprižiūrimas turtas. Atsikratyti Panevėžį darkančių apleistų, vaiduokliais virtusių pastatų Savivaldybė stengiasi jų savininkams kirsdama per kišenę. Tačiau sankcijos – valstybės leidžiamas maksimalus 3 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifas – apsileidėliams, atrodo, nė motais.
Lopšelis-darželis
Lopšelis-darželis „Židinėlis“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

Renovuoti reikia nedelsiant

Kai kurie pastatai kritinės būklės ir vos vienas žingsnis iki nelaimės. Tačiau galima guostis bent tuo, kad dabar darželiai surašyti į eilę renovacijai, mat iki šiol šioje srityje trūko skaidrumo.

Daug kam buvo nesuprantama, kodėl pirmiausia atnaujinami prieš 20 ar 25 metus statyti darželiai, o skaičiuojančiųjų ketvirtą ar penktą dešimtį bendruomenės iki šiol gali tik svajoti apie geresnes darbo ir ugdymo sąlygas, rašo „Sekundė“.

Prisipažinsiu, ne visada smagu į tokią įstaigą priimti svečius, norisi, kad bent išorinis įvaizdis būtų šiek tiek geresnis.

Kaip „Sekundei“ teigė lopšelio-darželio „Nykštukas“ direktorė Vida Klyvienė, jų įstaiga gyvuoja jau 48-uosius metus. Per tą laiką darželyje buvo atliktas tik kosmetinis remontas – darbai, kuriuos buvo pajėgi padaryti pati įstaiga. Tačiau Savivaldybėje direktorė sužinojo, kad jos vadovaujamas darželis – ne pačios blogiausios būklės.

„Mūsų įstaiga yra viena iš vaikystės pedagogikos centrų visoje šalyje. Į kasmet pas mus organizuojamus pedagogų tobulinimosi kursus atvyksta žmonių iš visos Lietuvos. Prisipažinsiu, ne visada smagu į tokią įstaigą priimti svečius, norisi, kad bent išorinis įvaizdis būtų šiek tiek geresnis“, – „Sekundei“ kalbėjo V. Klyvienė.

Direktorė sako jau pavargusi lopyti tą pačią vietą. Jos nuomone, nėra normalu XXI amžiuje langus kamšyti šlapiais laikraščiais ar skudurais. Nors prasta pastato būklė neturi įtakos ugdymo kokybei, tačiau tokioje aplinkoje mokyti ir auklėti jaunąją kartą darosi vis sunkiau.

Dauguma tėvų įstaigą renkasi ne pagal grožį, bet į gražų daiktą visada maloniau žiūrėti.

„Jeigu nieko nedarai, gauni papeikimą, o jeigu tvarkaisi, vadinasi, viskas gerai. Kasmet per tėvų susirinkimus išgirstu vieną ir tą patį klausimą: kada pagaliau bus renovuota įstaiga, kodėl prieš 25-erius metus statyti darželiai renovuojami, o „Nykštukas“ – ne. Dauguma tėvų įstaigą renkasi ne pagal grožį, bet į gražų daiktą visada maloniau žiūrėti“, – „Sekundei“ tvirtino vadovė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Užmiršo savo turtą

Tarp 14-os didžiausių Panevėžio nevalų – ir vietos milijonieriai, ir žinomas Lietuvos verslininkas Visvaldas Matijošaitis.

Rinkimų kampanijoje Krabo pravardę sumaniai panaudojęs Kauno miesto tarybos narys ir kandidatas į laikinosios sostinės merus V. Matijošaitis nėra toks rūpestingas, kai kalbama ne apie politiką, o ūkinius reikalus. Jo valdomai „Vičiūnų grupei“ priklausantis kadaise buvusios kavinės pastatas Panevėžio centre, P. Puzino g., yra vienas labiausiai apleistų mieste. Nors pastatą savo žinioje turinčiai milijonieriaus įmonei Savivaldybė jau trečius metus pritaiko maksimalų nekilnojamojo turto mokestį, verslininkas savo turto netvarko ir gana, skelbia „Sekundė“.

V.Matijošaičio aplaidumas piktina ne tik panevėžiečius. Kauno tarybos narys savo įmonėms priklausančių apleistų statinių negeba sutvarkyti net ir savo mieste, nors pats nusiteikęs būti jo meru.

V.Matijošaitis pripažįsta tiesiog nesugalvojantis, ką veikti su buvusios kavinės pastatu Panevėžio centre, rašo „Sekundė“.

„Aptvarkome aplinką, apkalame langus ir viskas. Neturime idėjų, ką šiuo metu su buvusia kavine daryti“, – dėl Panevėžio galvos nesuka V.Matijošaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius