-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26

Parduotuvėse iššluoti nuo viruso apsaugantys respiratoriai, kita siunta – po mėnesio arba birželį

Tvyrant koronaviruso grėsmei vaistinės paskelbė, kad nebeliko medicininių kaukių atsargų. Tiesa, jos nuo koronavirsuo neapsaugo. Norint apsisaugoti nuo koronaviruso rekomenduojama naudoti FFP2 kategorijos respiratorius, tačiau ir jie iššluoti: dažnoje elektroninėje parduotuvėje nurodoma, kad šių prekių nėra. Keli 15min kalbintų parduotuvių atstovai teigė, kad sunku prognozuoti, kada vėl ims prekiauti respiratoriais.
Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas
Respiratorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Respiratoriai labiau apsaugo nei kaukės

Antradienį Lietuvos vaistinių asociacija paskelbė, kad apsauginės kaukės vaistinėse baigėsi. Asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė pranešime žiniasklaidai sakė, kad medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje.

„Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir tuo pačiu neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas“, – kalbėjo D.Mikutienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas antradienį BNS teigė, kad respiratoriai padėtų užtikrinti didesnę apsaugą, tačiau nepanašu, kad juos žmonės imtų nešioti gatvėse.

„Respiratoriai suteikia didesnę apsaugą ir jie naudojami ten, kur yra ypatinga rizika – būtent sveikatos priežiūros įstaigose“, – BNS sakė S.Čaplinskas.

Vyriausybė trečiadienį dėl pasaulyje plintančio viruso paskelbė ekstremalią situaciją Lietuvoje.

Staigiai iššlavė respiratorius

Vis didesnę koronaviruso grėsmę jaučiantys gyventojai išpirko nemažai respiratorių. Pasak parduotuvės „Ignara“ atstovo, respiratorius iššlavė kone per vieną dieną. Tiesa, šioje parduotuvėje jų daug ir nebuvo – apie kelis tūkstančius.

„Turėjome ilgalaikių įsipareigojimų savo klientams. Kai įvykdėme juos, tai liko tik likučiai, kuriuos išpardavėme. Pirko tiek gyventojai, tiek įmonės. Tokia panika užėjo ir per kelias valandas pirmadienį viską išpirko. Pardavus paskutinius, paskelbėme, kad laikinai nebeturime. Užsisakėme iš gamintojų, bet dabar prognozuojama, kad naujus respiratorius pristatys per 1-2 mėnesius“, – 15min komentavo „Ignaros“ atstovas.

VIDEO: Specialistės patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso

Paklaustas, kiek maždaug respiratorių įsigijo gyventojai, jis atsakė, kad vidutiniškai vienas asmuo užsisakydavo po 50-70 vienetų: ne tik sau, bet ir šeimai, kad užtektų kelioms dienoms. Pasak „Ignaros“ atstovo, vieno respiratoriaus kaina buvo apie 4 eurai.

„Bet paskui, kai ėmėm dairytis, ką kiti pardavėjai daro, tai pastebėjom, kad kainos šoko iki 10 ar net 20 eurų. Gal yra ir tai, kad privatūs klientai nusipirko iš mūsų didesniais kiekiais ir ėmė prekiauti patys „juodojoje rinkoje“ po keliasdešimt eurų“, – svarstė respiratorių pardavėjas.

Tokia panika užėjo ir per kelias valandas pirmadienį viską išpirko.

Pasak jo, „Ignara“ pas tiekėjus rezervavo pora tūkstančių respiratorių. Nors preliminariai jų sulaukti tikimąsi po mėnesio ar dviejų, tačiau dar nėra garantijų, kad tada juos ir gaus. Įmonė respiratoriai tiekia bendrovės ir iš Lietuvos, ir iš užsienio.

„Mūsų tiekėjai pradėjo normuoti išdavimą ir vietoj to, kad tiektų didelį kiekį mums, gavome po kelis tūkstančius – tol, kol jie patys turėjo savo sandėliuose. Pasibaigus turime laukti, kol pasigamins naujų. Pas gamintojus gana riboti resursai. Ne paslaptis, kad visos medžiagos keliauja iš Kinijos, kuri dabar kone užsidariusi yra, tai jie gali ribotą kiekį pagaminti ir tieks pirmiems užsakiusiems. Tai gal mums ir pavyks dar gauti“, – vylėsi „Ignaros“ atstovas.

Parduotuvės „Darbo drabužiai“ pardavėjas taip pat pridūrė, kad per pora dienų buvo išpirkti respiratoriai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Respiratorius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Respiratorius

„Pirmadienį tūkstančiais pardavėme, didmenoje – ir dešimtis tūkstančių“, – 15min atsakė jis.

Pasak „Darbo drabužių“ atstovo, gyventojai pirko nuo kelių iki keliasdešimt vienetų. Kaina svyravo apie du eurus, tačiau jis pastebi, kad pastarosiomis dienomis kaina ūgtelėjo iki 5 eurų. Kada gautų naujų respiratorių siuntą pardavėjas negalėjo atsakyti. Anot jo, kone kas valandą keičiasi sutartos tiekimo datos, nes yra šių prekių stygius. Šios įmonės tiekėjai yra tik užsienio įmonės.

Respiratoriais taip pat prekiavo „Saugos gidas“. Tačiau ir „Saugos gidas“ respiratorių nebeturi: šios apsaugos priemonės buvo išpirktos tūkstančiais. Parduotuvės atstovė 15min sakė, kad daugelį jų įsigijo įmonės, tačiau bent po 10 kaukių pirko ir fiziniai asmenys.

„Naujų respiratorių mūsų pastovūs tiekėjai galėtų atvežti tik birželį-liepą. Ieškome kitų, bet mes per smulkūs esame, kad mums parduotų“, – komentavo pardavėja. Pagrindinė šios parduotuvės respiratorių tiekėja yra įmonė iš Lenkijos.

15min kalbinti pardavėjai taip pat pabrėžė, kad tokia situacija su apsaugos priemonėmis yra visoje Europoje. Respiratorių užsakymai smarkiai viršijo gamybos pajėgumus. Kai kurie tiekėjai užsienyje turi užsakymų pusmečiui į priekį.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie koronavirusą.

Santaros klinikų medikai, reaguodami į šiuo metu kilusį visuomenės nerimą dėl naujojo koronaviruso infekcijos, nori gyventojus informuoti, kad šiuo žiemos periodu pagrindinė kvėpavimo takų uždegimo priežastis yra sezoninio gripo infekcija, kurios sergamumo pakilimas šiuo metu ir stebimas. Jei pacientas pajuto peršalimo simptomus ir neturėjo glaudaus kontakto su užsikrėtusiuoju koronavirusu, didžiausia tikimybė, kad asmuo yra užsikrėtęs gripo A virusu ar kitais dažnai aptinkamais kvėpavimo takų infekcijų sukėlėjais, tokiais kaip rinovirusas, metapneumovirusas, bokavirusas, respiracinis sincitinis virusas ir kiti.

Pajutus pirmuosius peršalimo ar gripo požymius (galvos, gerklės, raumenų skausmas, kosulys, didelis karščiavimas), rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs paciento būklę, nuspręs dėl indikacijų tyrimams ir priešvirusiniam gydymui. Susirgusiems rekomenduojama nevykti į darbą ar ugdymo įstaigas, gerai vėdinti patalpas, dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti neplautomis rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, naudoti vienkartines servetėles, o sveikiesiems – vengti kontakto su sergančiaisiais.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius