-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 05 /20:15

Pareiškimą LVŽS skyriui įteikęs V.Pranckietis prisipažino, kad įsivaizduotų save partijos lyderiu

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketvirtadienį pranešė, kad nusprendė trauktis iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS). Ketvirtadienio vakarą Kauno rajono skyriaus susirinkime Akademijoje jis įteikė pareiškimą, informuojantį apie pasitraukimą iš partijos. „Jei partija negali išeiti iš manęs, tai aš turiu išeiti iš partijos“, – besišypsodamas prieš svarstymą teigė V.Pranckietis.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienio vakarą V.Pranckietis dalyvavo sąjungos Kauno rajono, kuriame buvo išrinktas į Seimą, skyriaus narių susirinkime. Jie, anot Seimo pirmininko, bandė įkalbėti partijoje pasilikti. Susirinkime V.Pranckietis įteikė pareiškimą apie pasitraukimą.

„Neapsigalvojau“, – prieš prasidedant pasitarimui, kuriame dalyvavo 16 LVŽS Kauno rajono skyriaus narių, žurnalistams šyptelėjo V.Pranckietis.

Paklaustas, ar negaila po penkerių metų palikti sąjungą, Seimo pirmininkas atsakė, kad ne jis ją palieka, o sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis nusprendė jį palikti. Anot jo, jei partija negali išeiti iš jo, tai jis turi išeiti iš partijos.

„Nenoriu suteikti galimybės prievartai, kad taryba rytoj būtų priversta balsuoti dėl mano išmetimo. Nenoriu suteikti pasitenkinimo ar malonumo. Jokio. Dėl to kablelio padėjimo pasirinkimo: paleisti negalima pakarti. Kad nereikėtų žmonėms tokio sprendimo daryti“, – teigė V.Pranckietis.

Paklaustas, kokią mato savo politinę ateitį, jis nusijuokė: „Manau, kad „valstiečiai ir žalieji“ su tokiu vadovavimu turi galvoti apie savo politinę ateitį. Mano politinė ateitis gali tęstis su ta pačia politine partija ir toliau, išskyrus, padėjus į šalį Ramūną Karbauskį. Nesu politikos nuošalės dalis“.

Jis patikino turintis šimtaprocentinį Kauno rajono skyriaus palaikymą.

„Kai visiškai ekspromtu sudalyvavau kandidatuodamas prezidentiniuose rinkimuose, tam, kad partijoje nebūtų vieno Skvernelio, kaip kandidato, kad nebalsuotume plojimais. Tai buvo ir mano pasipriešinimas. Kas čia per ideologija? Tuomet iškėliau savo kandidatūrą. Ir netikėtai sulaukiau virš 20 proc. balsų. Neruošiant to veiksmo, pasiekti tokio rezultato... Vadinasi, ir anksčiau buvo prasminga ta veikla“, – teigė V.Pranckietis, patvirtinęs, kad būtų idealus atvejis, jei iki Seimo rinkimų jam pavyktų išbūti nepartiniu Seimo pirmininku.

Jis net paminėjo Švedijos parlamento pirmininko pavyzdį. Juk jis, išrinktas parlamento pirmininku, tampa ne frakcijos nariu, ir net nebalsuoja. Veikia kaip moderatorius.

„Aš buvau su valstiečiais ir esu su valstiečiais. Nenutolsiu nuo skyriaus, nuo tų žmonių, kuriuos daug metų pažinojau. Savo pakeleivių tikrai nepaliksiu. Tikiu, kad ir mano draugai manęs nepaliks“, – žadėjo V.Pranckietis.

Paklaustas, ar įsivaizduotų save „valstiečių“ lyderiu, jis atsakė, kad taip. Tačiau, pasak Seimo pirmininko, daroma viskas, kas įmanoma, kad nebūtų konkurento R.Karbauskiui.

„Nėra ten su kuo galynėtis. Jis net negalėtų drįsti eiti į kurią nors apygardą“, – pasiteiravus, ar įveiktų R.Karbauskį, jei šiandien vyktų rinkimai, atsakė Seimo pirmininkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Aplankys rinkėjus

Susirinkimas truko dvi valandas. Po jo V.Pranckietis pareiškė, kad skyrius priėmė jo pasitraukimo pareiškimą. Beliko išsiregistruoti – jokių procedūrų įstatuose nėra numatyta.

Paklaustas, tuo atveju, jei ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ar jo bendražygiai kurtų partiją, ar prisijungtų prie jos, Seimo pirmininkas toliau kalbėjo apie skyrių, kad negali nuo jo pasitraukti.

„Priekaištų partijos nariai neturėjo man. Pažiūrėkit, ir dabar stovi ir laukia visi, – mostelėdamas ranka į ką tik pasibaigusio susitikimo dalyvius, džiaugėsi V.Pranckietis. – Jau metai tuos parašus yra surinkę dėl mano atšaukimo iš Seimo pirmininko pareigų. Turėtų daryti tą veiksmą. Nesiryžta. Jei būtų galėję, seniai būtų padarę. Palaikymo sulaukiu iš įvairių partijų, frakcijų žmonių. Jie vienareikšmiškai pasakoja, kad šitas veiksmas neįvyks.“

Paklaustas, kad galbūt iš LVŽS partijos dar kas nors trauksis kartu su juo, V.Pranckietis tai paneigė. Pasak jo, partijos nariai nėra įkaitai, jis buvo įkaitas.

LVŽS Kauno rajono skyriaus pirmininkė Jūratė Truncienė paaiškino, kad dabar V.Pranckietis organizuos susitikimus su vietos apygardos žmonėmis, kad paaiškintų jį išrinkusiems asmenims savo apsisprendimo trauktis iš „valstiečių“ gretų priežastis. Seimo pirmininkas taip pasitikrins žmonių pasitikėjimą juo.

„Skyrius palaiko mūsų buvusio, gaila, nario apsisprendimą. Mes paprašėme, o pirmininkas sutiko būti šalia skyriaus. Mes ne šiandien išgirdome šią žinią, buvome jai pasiruošę“, – teigė J.Truncienė.

Paklausta, ar partijoje, kaip teigia V.Pranckietis, jaučiasi diktatūriškos nuotaikos, ji tam pritarė iš dalies. Pritarė ir kiti Kauno rajono skyriaus nariai.

Geriau pasitraukti pačiam, nei būti pašalintam

Ketvirtadienį pranešęs apie pasitraukimą, parlamento vadovas teigė šį žingsnį darąs, nes nenori suteikti galimybės pašalinti jį iš partijos, prie kurios prisijungė 2014 metais. Rugsėjo 6 dieną LVŽS taryba planuoja svarstyti, ar šalinti V.Pranckietį iš partijos, nes šis nevykdo partijos valdybos ir tarybos priimtų sprendimų, – nesutiko palikti Seimo vadovo posto, nors, pagal liepą pasirašytą koalicijos sutartį, vieta atiteko „socialdarbiečiams“.

V.Pranckietis trauktis iš Seimo pirmininko pareigų atsisako, teigdamas, kad jo postas „socialdarbiečiams“ perleistas kerštaujant jam dėl to, kad nepataikavo LVŽS lyderiui.

LVŽS Etikos komisija liepą nusprendė, kad V.Pranckietis nepažeidė partijos etikos nuostatų, kai nutarė nesitraukti iš Seimo pirmininko posto.

V.Pranckietis, būsimam tarybos posėdžiui užbėgdamas už akių, leido suprasti, nesitikintis partiečių paramos – esą net slaptai „valstiečiai“ balsuoja taip, kaip „jiems nurodyta“. Jie bus priversti paklusti partijos lyderio valiai ir balsuoti už jo pašalinimą, nes taip nori R.Karbauskis.

„Manau, kad aš neturiu kito pasirinkimo. Suteikti galimybę mane išmesti, per daug garbės būtų vienam ponui“, – sakė V.Pranckietis.

Jis reiškė viltį, kad būdamas nepartinis sulauks didesnio Seimo pasitikėjimo. Anksčiau jis žadėjo dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose, svarstė mesti iššūkį R.Karbauskiui. Tokių planų neatsisako ir dabar.

Seimo vadovas tikino visiškai su LVŽS partija ryšių nenutraukiantis, tačiau išreiškė norą, kad tokius ryšius nutrauktų LVŽS pirmininkas: „Turėtų trauktis Ramūnas Karbauskis – iš partijos arba bent jau iš partijos vadovų. Tada partija galėtų tapti demokratiška ir toliau eiti į kitus rinkimus labai sėkmingai.“

VIDEO: Viktoras Pranckietis: „Suteikti galimybę mane išmesti per daug garbės būtų vienam ponui“

R.Karbauskis ketvirtadienį pasveikino Seimo pirmininko V.Pranckiečio sprendimą palikti jo vadovaujamą partiją. Bendražygį jis išvadino melagiu.

Opozicija apsispręs po parlamentinio tyrimo

Reikalingus parašus pradėti nepasitikėjimo procedūrą dėl V.Pranckiečio „valstiečiai“ buvo surinkę, tačiau projekto neregistravo. Norint Seimo pirmininką pašalinti iš pareigų dėl nepasitikėjimo reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Tiesa, toks projektas gali atsirasti kitu pagrindu – dėl to, kad V.Pranckietis, gavęs neįslaptintą Valstybės saugumo departamento (VSD) raštą apie Seimo narės Irinos Rozovos ryšius su Rusijos diplomatais bei nurodymą neišduoti jai leidimo dirbti su įslaptinta informacija, apie tai viešai neinformavo.

Reaguodamas į VSD surinktą informaciją apie I.Rozovą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, dėl jos ryšių, pranešė inicijuosiantis parlamentinį tyrimą.

Nors NSGK žadėjo aiškintis ir V.Pranckiečio bei kelių kitų parlamentarų elgesį, kodėl jie nesiėmė ryžtingų veiksmų, nebuvo užkardytos galimos rizikos nacionalinio saugumo interesams, Seimo pirmininkas tyrimo iniciatyvai išreiškė palaikymą.

Opozicija nurodė lauksianti tyrimo išvadų ir tada spręsianti dėl V.Pranckiečio likimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius