-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 05 21

Parlamentarai nori suteikti teisę medikams negydyti jiems grėsmę keliančių pacientų

Parlamentarai svarsto suteikti teisę medikams atsisakyti gydyti jiems grėsmę keliančius ar įžeidinėjančius pacientus.
Kauno klinikų tuneliai
Kauno klinikų tuneliai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šią savaitę po pateikimo pritarta tai numatančioms Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo bei kitų įstatymų pataisoms. Už tai balsavo 53 Seimo nariai, prieš buvo penki, susilaikė 38. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Projekto autorės konservatorės Jurgitos Sejonienės teigimu, medikai atsisakyti suteikti pagalbą galėtų tik tokiu atveju, jei nekiltų grėsmės pa­cien­to gy­vy­bei.

Parlamentarės teigimu, ty­ri­mai rodo, kad fi­zi­nį ir psi­cho­lo­gi­nį smur­tą medikai sa­vo dar­bo vie­to­je pa­ti­ria 16 kar­tų daž­niau ne­gu ki­ti vie­šą­sias pa­slau­gas tei­kian­tys dar­buo­to­jai, pa­rei­gū­nai, spe­cia­lis­tai.

„Man at­ro­do, bū­tų la­bai ge­ra edu­kuo­jan­ti prie­mo­nė ir pa­cien­tams ir bū­tų prie­mo­nė svei­ka­tos prie­žiū­ros spe­cia­lis­tams. De­ja, ne vi­si tu­ri tuos psi­cho­lo­gi­jos pa­grin­dus, ben­dra­vi­mo pa­grin­dus, jų tik­rai la­bai trūks­ta, tai bū­tų prie­mo­nė tie­siog edu­kuo­ti vi­suo­me­nę, kad su vi­sais dar­buo­to­jais rei­kia elg­tis pa­gar­biai“, – sakė J.Sejonienė.

Pagal projektą, pacientui, kuris sukelia grėsmę savo, sveikatos priežiūros specialisto, kitų pacientų sveikatai ar gyvybei, nederamu ir nepagarbiu elgesiu žemina medicinos darbuotojo garbę ir orumą, galėtų būti atsisakoma teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas arba jų teikimas galėtų būti nutraukiamas, išskyrus atvejus, kai teikiama būtinoji medicinos pagalba.

Dabar gydymas gali būti nutraukiamas tik tuo atveju, jei pacientas grėsmę kelia sau ar kitiems pacientams.

Demokratė Laima Nagienė šį projektą vadino antikonstituciniu. Anot jos, kiek­vie­nas tu­ri tei­sę į gy­dy­mą.

„Valstietė“ Asta Kubilienė prašė paaiškinti, kas tokioje situacijoje būtų laikoma garbe ir orumu.

„Ar va­do­vau­da­ma­sis jū­sų pa­siū­ly­mu, pa­vyz­džiui, me­di­kas ga­lės at­si­sa­ky­ti teikti svei­ka­tos pa­slau­gas as­me­niui, ku­ris pa­ra­šė apie jį dis­kre­di­tuo­jan­tį ko­kį nors strai­ps­nį ar­ba, pa­vyz­džiui, feis­bu­ke ką nors ne­tin­ka­mo apie jį pa­ra­šė?“ – teiravosi ji.

Demokratas Kęstutis Mažeika svarstė, kad daugiau nepagarbių žodžių už medikus išgirsta nuotolinius skaitiklius įrengti į gyventojus būstus atėję darbuotojai.

„Gal­būt pa­gal­vo­ki­te ir apie šiuos as­me­nis, ar­ba san­tech­ni­kus, ku­rie at­ei­na tvar­ky­ti už­si­kim­šu­sių ka­na­li­za­ci­jos vamz­džių. Bet jūs pa­sa­ky­ki­te tie­siai švie­siai. Kas jums ši­tą pro­jek­tą at­ne­šė ar­ba ko­dėl jūs ban­do­te da­bar spręs­ti si­tu­a­ci­ją, kai įka­li­ni­mo įstai­gų klien­tus at­si­sa­ko gy­dy­ti gy­dy­to­jai?“ – klausė Seimo narys.

Jis įžvelgė, kad šiuo projektu iš tiesų siekiama nevykdyti teismo įpareigojimo užtikrinti medicinos paslaugas įkalinimo įstaigose.

Po kelių viešai nuskambėjusių smurto prieš medikus atvejų Seime atsirado iniciatyvų dėl sveikatos priežiūros darbuotojų saugumo užtikrinimo. Gruodį pradėtos svarstyti pataisos, kurios numatytų baudas už viešąsias paslaugas teikiančių asmenų, tarp jų ir medikų, socialinių darbuotojų, garbės ir orumo pažeminimą, įžeidimą.

Administracinių nusižengimų kodeksas dabar numato baudas už politiko, pareigūno, tarnautojo, kario garbės ir orumo pažeminimą, bet medikai ir kiti viešąsias paslaugas teikiantys darbuotojai į šį sąrašą neįtraukti.

Pagal svarstomus projektus, už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo įžeidimą grėstų nuo 50 iki 300 eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius