-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 01

Parlamentaras teismui apskundė sprendimą NVSC perduoti ULAC valdytą informacinę sistemą

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos parlamentaras Antanas Matulas antradienį pranešė kreipęsis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimo Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinę sistemą iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) perduoti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).
Antanas Matulas
Antanas Matulas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo narys prašo teismo stabdyti liepos 31 dienos Sveikatos apsaugos ministro priimtų įsakymų dėl šios informacinės sistemos valdytojo ir tvarkytojo pakeitimo galiojimą.

Taip pat A.Matulas prašo teismo išaiškinti, ar priimti teisės aktų pakeitimai atitinka galiojančius įstatymus ir Konstitucijos preambulėje įtvirtintos teisinės valstybės principą.

Anot Sveikatos reikalų komiteto nario A.Matulo, yra pagrindo manyti, kad SAM, sužinojusi, jog ULAC parengtam investiciniam projektui numatyta ES struktūrinių fondų parama, skubos tvarka pakeitė teisės aktus, kuriais numatytas kitas Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos valdytojas ir tvarkytojas – NVSC.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

„ULAC yra informacinės sistemos kūrėjas ir administratorius, turi ilgametę patirtį, pakankamai žmogiškųjų resursų, todėl naudojant informacinės sistemos įrankius yra kompetentingas užtikrinti sklandžią, nenutrūkstamą visų užkrečiamų ligų stebėseną Lietuvoje“, – teigiama pranešime.

Pasak A.Matulo, prieš priimdamas pakeitimus teisės aktuose, A.Veryga neinformavo ULAC apie pakeitimus ir nederino planuojamų keisti Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacijos sistemos nuostatų.

„Tokių SAM ministro A.Verygos veiksmų pasekoje iškyla grėsmė projekto įgyvendinimui, informacinės sistemos modernizavimui ir Lietuvos gyventojų sveikatai“, – sako A.Matulas.

Seimo narys pažymi, jog esant COVID-19 pandemijai, NVSC visus savo resursus ir pajėgumus naudoja valdant epidemiologinę situaciją, todėl didelė tikimybė, kad kitų 103 užkrečiamųjų ligų stebėsenos, kuriai sukurta minėta sistema, negalės užtikrinti, o tai kels didelę grėsmę visiems Lietuvos gyventojams.

Jis taip pat teigia, kad NVSC neturi nė vieno darbuotojo, kuris būtų dirbęs su Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų informacine sistema nacionaliniu mastu.

Ši sistema yra skirta susieti užkrečiamąją ligą su asmeniui išskirtu sukėlėju ir tvarkyti duomenis apie asmenis, užsikrėtusius tam tikra užkrečiamąja liga, bei perduoti šią informaciją tarp skirtingų institucijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius