Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 24

Parlamentas įteisino mecenatystę, opozicija kritikuoja įstatymą dėl deklaratyvumo

Ketvirtadienį Seimas pirmą kartą priėmė Mecenavimo įstatymą. Jo rėmėjai tikisi, kad įstatymas paskatins mecenatystę, padės formuoti jos tradiciją. Tuo metu opozicijos atstovai jį vadino deklaratyviu, neveiksmingu. Už Kultūros ministerijos parengtą įstatymą balsavo 63 parlamentarai, prieš buvo aštuoni, 28 susilaikė.
Seimo posėdžio akimirka
Seimo salė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šis įstatymas yra vertybinis įstatymas, kuris jis svarbus ne tik tiems, kurie duoda, kurie remia įvairius kūrybos erdvės žmones ir ne tik kūrybos erdvės žmones, bet ir parodo valstybės požiūrį į kuriančias asmenybes: rašytojus, menininkus, kitų sričių atstovus“, – sakė Seimo Kultūros komiteto narys „valstietis“ Stasys Tumėnas.

Anot jo, meno žmonėms, kūrybinėms organizacijoms visada trūksta lėšų.

„Manyčiau, kad šito įstatymo priėmimas atneštų daugiau tvarkos. Dabar save mecenatais vadina ir tie, kurie parėmė vieną renginuką, o dabar būtų gražiai sudėliotas mecenatų statusas, kas yra savivaldybės mecenatas, kas yra nacionalinis mecenatas“, – teigė S.Tumėnas.

Tuo metu konservatorius Arvydas Anušauskas ir liberalas Arūnas Gelūnas teigė, kad Mecenavimo įstatymas yra deklaratyvus, jis neskatins mecenatystės.

„Aš – ne prieš mecenavimą. (...) Aš prieš patį įstatymo turinį, vis dėlto šiuo atveju įstatymas daugiau deklaratyvus, tai yra kalba apie apdovanojimus, bet mecenavimą skatinančių priemonių jame nėra. Kalbėkime apie tai, kad nebus papildomų mecenavimą skatinančių ar mokestinių nuolaidų, ar skatinančių įsigyti kokius nors kūrinius“, – sakė A.Anušauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

Mecenatams kaip ir kitiems aukotojams galios jau veikiančios Labdaros ir paramos įstatyme numatytos lengvatos.

„Įstatymas nepaskatins žmonių dovanoti milijoną meno kūrėjams ir kultūrai. Tikrai turėjau gana didelių lūkesčių laukdamas šito įstatymo, kad bus numatyti kokie nors apčiuopiamesni skatinimo mechanizmai, bet man tai atrodo deklaratyvu, dekoratyvu. Vien dėl ženklelio gavimo pasiryžti dovanoti milijoną nemanau, kad tai yra loginė paskata ar valstybės indėlis reglamentuoti, kas gali vadintis mecenatu ir kas negali vadintis“, – teigė A.Gelūnas.

Įstatyme nustatyta, kad nacionalinio mecenato vardas bus suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 1 mln. eurų dydžio paramą valstybės ar kelių savivaldybių lygmeniu įgyvendinamam projektui.

Įstatyme numatyta, kad mecenato vardas bus suteikiamas tik nepriekaištingos reputacijos asmeniui.

Savivaldybės mecenato vardą gaus asmuo, skyręs ne mažiau nei 250 tūkst. eurų dydžio paramą.

Mecenatai turės paremti projektus, vykdomus asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros, kultūros ir jos paveldo, meno, mokslo, visuomenės gerovės, sporto, švietimo srityse.

Dėl mecenato vardo suteikimo spręs Mecenavimo taryba. Jos sudėtį nustatys Vyriausybė.

Įstatyme numatyta, kad mecenato vardas bus suteikiamas tik nepriekaištingos reputacijos asmeniui. Juo negalės būti žmogus, turintis neišnykusį ar nepanaikintą teistumą už sunkų, labai sunkų nusikaltimą arba už nusikaltimą, kuriuo padaryta turtinė žala valstybei.

Kultūros ministerija siūlė, kad mecenatams būtų įteikiamas specialus ženklas – juvelyrinė segė. Tačiau nutarta atsisakyti konkretaus nurodymo įstatyme, koks tas ženklas turėtų būti.

Nacionalinių mecenatų ir savivaldybės mecenatų vardai bus įrašomi į Mecenatų knygą, ji būtų saugoma Valdovų rūmuose Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius