Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 17

Socialdemokratai audė Algirdą Butkevičių už pritarimą PVM lengvatos panaikinimui

Socialdemokratų vedlio Algirdo Butkevičiaus nuomonių kaita, panašu, įgriso ir jo partiečiams. Dalis jų supyko, kad A.Butkevičius staiga pakeitė nuomonę dėl PVM lengvatos šildymui.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Penktadienį ryte jis dar piktinosi, kad „valstiečiai“ šį klausimą sprendžia be socialdemokratų, o vakare jau pareiškė pasisakantis už lengvatos panaikinimą. Tačiau tokia pozicija sulaukė partiečių kritikos. Šeštadienį Vilniuje Socialdemokratų partijos tarybos posėdyje kai kurie nariai aštriai kritikavo A.Butkevičiaus nuomonės pasikeitimą. Buvęs premjeras teigė, kad šiluma vis tiek brangs, nepriklausomai nuo lengvatos.

Bijo, kad savivaldybės neištemps

Partijos narė, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė mano, kad toks sprendimas yra skubotas.

„Gal ir reikėtų ją naikinti, bet jai visiškai nepasiruošta. Savivaldybės juk turi pakankamai finansų viskam“, – ironizavo R.Žakaitienė. Socialinių pašalpų mokėjimas dabar yra atiduotas savivaldybėms. Todėl panaikinus PVM lengvatą savivaldybėms dar bus didesnis krūvis, nes padidės žmonių, pretenduojančių į pašalpas, skaičius.

Tiesa, situacija parodė, kad savivaldybės gali išleisti mažiau pašalpoms nei valstybė. Iš viso per dvejus metus sutaupyta per 140 milijonų eurų. Sutaupytas lėšas savivaldybės gali leisti kaip panorėjusios.

Todėl „valstiečiai“ siekia, kad šios sutaupytos lėšos būtų nukreiptos tiems, kas labiausiai nukentės dėl PVM lengvatos šildymui panaikinimo.

123rf.com nuotr./Šildymas
123rf.com nuotr./Šildymas

„Bet dabar per vieną savaitę bandoma pakeisti metodiką, tai gali sukelti chaosą. Vienur sutaupoma daugiau lėšų, kitur – mažiau. Todėl užkrauti savivaldybėms tai būtų nelogiška. Prašau Seimo narių nedaryti staigių pokyčių, nes nuo sausio gali būti didelis chaosas“, – sakė asociacijos vadovė.

Jos žiniomis, pašalpų gavėjų skaičius padvigubėtų, jei PVM lengvata bus atšaukta. A.Butkevičius penktadienį teigė jau pritariantis lengvatos panaikinimui.

Piktinosi pozicijos kaita

Socialdemokratas Gintautas Paluckas irgi kritikavo paramą lengvatos naikinimui. „Žmonės, einantys paramos, jaučiasi negerai. Kritusi savivertė, atsiradęs nepasitikėjimas savo jėgomis. Mes negalime siekti, kad tokių žmonių daugėtų“, – sakė jis.

Socialdemokratas stebėjosi, kad ką tik partiečiai kritikavo savo atstovę Rasą Budbergytę už tai, kad ši remia PVM lengvatos naikinimą, o štai dabar ši idėja jau palaikoma. Jis šią kritiką nukreipė į A.Butkevičiaus pasikeitusią poziciją.

A.Butkevičius: šiluma vis tiek brangs

A.Butkevičius partijos nariams teigė, kad žmonėms atsivers galimybė gauti kompensacijas. Padidėjus šilumos kainai dėl PVM lengvatos panaikinimo, jo teigimu, turi būti numatytas finansavimas savivaldybėms, kurios turės skirti lėšų kompensacijoms.

A.Butkevičius pareiškė, kad PVM lengvata apskritai praranda reikšmę, nes šiluma brangs dėl kitų priežasčių.

Jis teigė nepritariantis, kad savivaldybėms būtų nuleista prievolė kompensuoti gyventojų praradimus iš savo sutaupytų lėšų.

Socialdemokratų pirmininkas anksčiau ne kartą tvirtino nebalsuosiantis, kad PVM lengvata būtų panaikinta. Šeštadienį jis pareiškė, kad PVM lengvata apskritai praranda reikšmę, nes šiluma brangs dėl kitų priežasčių.

„Kaina šilumai vis tiek didės, ir tai visiškai nesusieta su PVM lengvata. Tai yra dėl to, kad baigiasi praėjusios vyriausybės iškovota nuolaida dujoms“, – sakė jis.

Lietuva dar gauna „Gazprom“ dujas su nuolaida.

Sunerimo dėl reitingų

Lietuvos socialdemokratų partijos taryba šeštadienį svarsto ne tik naują partijos vadovo rinkimo tvarką, bet ir bandymus susigrąžinti ankstesnius reitingus.

Perpus kritę reitingai supurtė socialdemokratus. Partijos tarybos susirinkime socialdemokratai iš visos Lietuvos svarstė, ką daryti, kad situacija gerėtų.

„Ar neištiks mūsų Suomijos socialdemokratų likimas? Mūsų laukia Darbo partijos likimas 2020 metais. Privalome idėjiškai renovuotis, – sakė iš rajono atvykęs Dobilas Kirvelis.

Seimo narys Julius Sabatauskas irgi pripažino – partija išgyvena ne pačius geriausius laikus. Partietė Jolanta Bielskienė nerimavo, kad partija praranda socialdemokratišką ideologiją. Aštrių pasisakymų nevengė ir kiti partijos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius