Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28 /12:42

Partijų susitarimo dėl koronaviruso nebus, bet „valstiečiai“ laikinai atšaukia tarybos posėdį ir R.Karbauskio turą per Lietuvą

Valdančiosios partijos penktadienį tarėsi, kaip reaguoti į atkeliavusi koronavirusą. Anksčiau „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis siūlė pasirašyti partijų susitarimą dėl koronaviruso, tačiau penktadienį po posėdžio pareiškė, kad to ir nereikia. Anot jo, sutarta, kad politikai nekomentuos atskirų su virusu susijusių situacijų. Jis taip pat pranešė, kad laikinai stabdomi partijos renginiai ir jo išvykimai į regionus.
Rimantas Sinkevičius, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Rimantas Sinkevičius, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Posėdyje turėjo būti aptarta R.Karbauskio iniciatyva partijoms pasirašyti susitarimą, įsipareigojant „neskleisti panikos ir dezinformacijos, būti politiškai korektiškais ir objektyvias, dirbti vieningai žmonėms, nesinaudoti koronaviruso situacija savo politiniams tikslams pasiekti, žmonių gerovės ir saugumo labui pamirštant politines ambicijas ir artėjančius Seimo rinkimus“.

Paklaustas, ar nuo susitarimo atsitraukia, R.Karbauskis sakė, kad vien siūlydamas pasirašyti susitarimą jis jau padarė tai, ką norėjo.

„Mes tiesiog padarėme kreipimąsi, ir ta reakcija į patį pasiūlymą ir buvo mums pati svarbiausia. Čia kai kurios opozicinės partijos pakomentavo, kad jie nori naudotis tuo... Mes nebandome naudotis, mes bandėme šnekėti apie tai, kad politikai neturi tokioje situacijoje politikuoti šitos ligos atžvilgiu ir daryti kažkokius pareiškimus“, – teigė jis.

„Valstiečių“ lyderis čia pat pridūrė, kad kai kurie politikai tai bandė daryti, tačiau pavardžių minėti jis nenorėjo, sakydamas, kad tai pasikeitė – partijų vadovai elgiasi solidžiai.

„Čia kaip su švietimu – jo neįmanoma pasirašyti, per daug didelis susipriešinimas tarp pozicijos ir opozicijos, bet šiuo atveju konkrečiu mes pasidalinome nuomonėmis, kad nereikia daryti veiksmų naudojantis grėsme viruso vardan politinių motyvų“, – apie tai, kodėl nebereikia pasirašyti jo paties siūlyto susitarimo, kalbėjo R.Karbauskis.

Apie susitarimą jis kalbėjo esą dėl to, kad opozicijos atstovai ėmė gąsdinti, kad Lietuva koronavirusui nepasiruošusi.

Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis, skeptiškai vertinęs galimybę pasirašyti tokį susitarimą, kalbėjo, kad turime unikalią galimybę susitelkti ir nereikėtų šiuo metu daryti kažkokių populistinių žingsnių, politikavimo.

„Bendras susitelkimas, ramus darbas, kantrus darbas, ramybė, ne panika, gali tikrai padėti mums sėkmingai situaciją valdyti, kas šiuo metu vyksta. Nemanau, kad kuri nors politinė jėga norės, galbūt norės – žmonės tai įvertins, naudotis, spekuliuoti situacija. Toks tikslas ir yra. Sutarimas nebūtinai turi būti raštu“, – po posėdžio kalbėjo premjeras.

Jis pridūrė, kad tai džentelmeniškas susitarimas, o kas nenori, jo gali nesilaikyti.

Premjeras patikino, kad ir politikai, ir visuomenė, demonstruoja susitelkimą.

„Norėtųsi, kad tai tęstųsi. Nes bus visko. Šiandien tai tikrai kontroliuojama ir valdoma, bet jeigu virusas plistų, aišku, bus netikslumų kokių, nesklandumų, aš manau, kad reikia susitelkti, nepanikuoti, kantriai dirbti, ir leisti dirbti tarnyboms, kurios šiandien tą atsakingą darbą dirba“, – teigė premjeras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Vytautas Kamblevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Vytautas Kamblevičius

R.Karbauskis po posėdžio sakė, kad valdantieji supranta, jog situacija yra kontroliuojama.

„Sutarėme, kad politikai vengs komentuoti konkrečias situacijas, aplinkybes ir taip toliau. Nes mes turime per mažai informacijos ir mūsų kompetencijos yra nepakankamos“, – sakė jis.

Paklaustas apie frakcijos nario Dainiaus Kepenio kalbas apie koronavirusą ir gąsdinimus dėl 5G, R.Karbauskis tvirtino, kad neatsako už Seimo nario D.Kepenio pareiškimus, juose grėsmės ir didesnių įtampų kėlimo nematantis.

Atšaukė tarybą ir R.Karbauskio susitikimus

„Valstiečių“ vadovas pranešė, kad partija nusprendė kurį laiką susilaikyti nuo renginių bei įvairių susitarimų tuomet, kai tai gali kelti papildomą grėsmę.

„Sutarėme, kad nedarysime to, kas nėra būtina. Mes planavome kitą savaitę turėti partijos tarybos posėdį – jo nedarysime. Ir aš pats planavau pirmadienį ir kitomis dienomis važiuoti į susitikimus – to nedarysiu dėl to, kad tai keltų kažkokią papildomą riziką, jeigu kažkoks atvejis yra dar neužfiksuotas. Visi suprantame savo atsakomybę“, – pabrėžė jis.

Valstybės niekas neuždarinės

R.Karbauskis pabrėžė girdintis raginimų uždaryti valstybės sienas, bet patikino, kad to tikrai nebus.

„Valstybės čia tikrai niekas neuždarinės, mes esame ES dalis, mūsų sienos yra atviros, tiesiog turime daryti tai, ką mes privalome daryti. Galbūt galima pastebėti, kad Lietuva, tikrai, viena iš geriausiai pasiruošusių valstybių“, – kalbėjo „valstiečių“ partijos pirmininkas.

Koalicijos tarybą sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkai, šių partijų atstovai ir premjeras. Į koalicijos tarybos posėdį penktadienį pakviestas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pirmasis Lietuvoje koronaviruso atvejis penktadienio naktį patvirtintas Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius