Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 05

Pasakų knygą „Gintarinė širdis“ autorė į knygynų lentynas bando grąžinti per teismus

Rašytoja Neringa Dangvydė kreipėsi į teismą, kad į knygynų lentynas būtų sugrąžinta jos parašyta pasakų knyga „Gintarinė širdis“. Šia knygą į saugyklas perkelti ir nebeleisti pardavinėti, nurodė Lietuvos edukologijos universitetas, remdamasis Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išvada neva šioje knygoje esančios pasakos apie homoseksualius herojus gali būti kenksmingos vaikams.
Sprendimas neplatinti pasakų primena sovietinę cenzūrą.
N.Dangvydės pasakų knyga „Gintarinė širdis“ / Neringos Dagvytės nuotr.

„Yra paduotas ieškinys Vilniaus apylinkės teismui. Byloje šiuo metu atsakovas yra Edukologijos universitetas, nes jis priėmė sprendimą uždrausti knygos platinimą. Trečiasis asmuo – Kultūros ministerija“, – nurodė N.Dangvydei atstovaujantis advokatas Aivaras Žilvinskas.

Kol kas byla yra pradinės stadijos, atsakovai atsiliepimų nėra pateikę.

A.Žilvinskas nurodo, kad tai pirmasis atvejis nepriklausomoje Lietuvoje, kai dėl cenzūros nukentėjęs asmuo ėmėsi kovoti už savo teises kreipdamasis į teismą.

Jis pabrėžia, kad šiuo atveju nukentėjusioji yra ne tik rašytoja, bet ir jos auditorija.

Taip pat skaitykite: Sprendimas neplatinti pasakų apie tos pačios lyties poras primena sovietinę cenzūrą

Autorė: buvau žeminama asmeniškai

Pati N.Dangvydė tvirtina, kad knygos platinimas buvo nutrauktas dėl diskriminacinių motyvų, o ji pati buvusi apkaltinta valstybės pamatų griovimu. N.Dangvydė pažymi, kad ji tikrai savo pasakose neniekinusi heteroseksualių šeimų ir neaukštinusi homoseksualių santykių. Tiesiog rašiusi, kad visose šeimose įmanoma sugyventi laimingai.

Mano tikslas ne vien grąžinti ją į lentynas, bet ir pasiekti, kad nebūtų tokios diskriminacijos ateityje, – sako autorė.

„Aš, kaip autorė, negaliu susitaikyti su tokiomis pasekmėmis. Knyga tapo socialiniu reiškiniu. Mano tikslas ne vien grąžinti ją į lentynas, bet ir pasiekti, kad nebūtų tokios diskriminacijos ateityje“, – kalbėjo ji.

Autorės duomenimis, šiuo metu saugyklose yra likusi pusė knygos tiražo – maždaug 250 knygų, o bibliotekose esančios pasakų knygos pažymėtos ženklu „N – 14”.

Knygą platinti Lietuvos edukologijos universitetas uždraudė po to, kai Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba priėmė išvadą, kad pasakos, kurios pateikia vienos lyties santykius kaip normalius ir savaime suprantamus, vaiko trapiai pasaulėžiūrai yra kenksmingos, per invazyvios, direktyvios ir manipuliatyvios, todėl daro neigiamą poveikį asmenims iki 14 metų.

Daugiau apie tarnybos sprendimą: Ištirtas skundas dėl knygos „Gintarinė širdis“: šios pasakos vaikams gali kenkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius