Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 18

Pasakyta/Padaryta. Kaip kito R.Karbauskio nuomonė apie taupymą Seime

Pirmosiomis savo valdymo dienomis 2016 m. lapkritį motyvuodami būtinybe taupyti „valstiečiai“ Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių sumažino nuo 7 iki 5. Mažinti Seimo vicepirmininkų pareigybių skaičių tuomet buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio idėja. Dabar tas pats R.Karbauskis Seimui pateikė siūlymą Seimo pirmininko pavaduotų gretas vėl išplėsti.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį R.Karbauskis pateikė Seimo statuto pataisą, kad parlamento pirmininkas turi turėti ne penkis, o šešis pavaduotojus. Pataisai Seimas pritarė po pateikimo, toliau ją svarstys komitetai.

Nuo 4 iki 5, nuo 7 iki 6

Tačiau 15min primena, kad vos prieš dvejus metus apie Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių tas pats R.Karbauskis galvojo visai kitaip.

„Mes kol kas galvojame, kad galėtų būti keturi Seimo pirmininko pavaduotojai: trys plius Seimo opozicijos lyderis. Tai būtų racionalu, tai būtų ir valstybės lėšų taupymas, ir valdybos darbo optimizavimas. Daugiau Seimo vicepirmininkų buvo dėl Lietuvos pirmininkavimo ES, šiandien tai nėra taip svarbu“, – 2016 m. rudenį žurnalistams yra sakęs R.Karbauskis.

Tuomet pasirinktas kompromisas ir galiausiai Seimas nutarė Statute įrašyti, kad Seimo pirmininkas gali turėti ne daugiau kaip 5 pavaduotojus.

Tiek jų ir buvo iki dabar.

R.Karbauskis apie taupymą Seime
R.Karbauskis apie taupymą Seime

Tačiau dar vasarą, prasidėjus LVŽS ir „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA) deryboms dėl paramos valdančiajai koalicijai, R.Karbauskis abiem šių partijų frakcijoms Seime siūlė po vieną Seimo vicepirmininko poziciją.

Net LLRA atsisakius remti valdančiuosius R.Karbauskis kartojo, kad vietą Seimo valdyboje jų frakcijos atstovui parūpins.

„Mes šnekėjome, kad jeigu tos frakcijos aktyviau įsijungs į Seimo darbą – į būtent valdančiosios daugumos darbą, tai galėtų papildyti Seimo vadovybę jų atstovai. Šiuo atveju nieko mažinti nereiktų – mes tiesiog padarysime pataisą Statute, padidinsime pavaduotojų skaičių ir tas klausimas bus išspręstas tokiu būdu“, – liepos mėnesį 15min sakė R.Karbauskis, pasipiktinęs net klausimo formuluote, kad postai rėmėjams siūlomi už bendradarbiavimą.

Dabar R.Karbauskis LLRA Seimo vicepirmininko pozicijos jau nebesiūlo. Vis dėlto, pasak jo, jeigu dar kuri nors frakcija nutartų oficialiai palaikyti valdančiąją koaliciją, jai taip pat būtų pasiūlyta vieta Seimo vadovybėje.

„Beveik jokių išlaidų“ virto 100 tūkst. eurų

Kito ir R.Karbauskio požiūris į Seimo vicepirmininkų kainą. 2016-aisiais mažinant Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių argumentu buvęs taupymas dabar R.Karbauskiui nebeatrodo toks svarbus.

Dar liepą, svarstydamas sukurti dvi papildomas Seimo pirmininko pavaduotojų pareigybes jis tikino, kad tai valstybei beveik nieko nekainuos.

„Jeigu šnekėti apie finansinę naštą, tai valstybė beveik nepatirtų jokių išlaidų, nes skirtumas tarp eilinio Seimo nario ir Seimo pirmininko pavaduotojo atlyginimų yra labai nedidelis. Tai yra techninis sprendimas, kiek turime Seime pavaduotojų“, – aiškino jis.

Jeigu šnekėti apie finansinę naštą, tai valstybė beveik nepatirtų jokių išlaidų.

Pagal Seimo oficialiai pateikiamus duomenis, Seimo nario pareiginė alga (be priedų už tarnybos Lietuvos valstybei stažą) yra 2 570,50 Eur, o Seimo pirmininko pavaduotojo – 2 968,00 Eur. Taigi per metus papildomas Seimo pirmininko pavaduotojas išlaidas darbo užmokesčiui būtų padidinęs apie 5 tūkst. eurų.

Tačiau Seimo pirmininko pavaduotojui dar priklauso turėti du patarėjus, kurių atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia nuo 1033 iki 1285 eurų. Taigi per metus darbo užmokestis dviem patarėjams Seimo kanceliarijos išlaidas padidintų dar apie 30 tūkst. eurų.

Taip pat Seimo pirmininko pavaduotojams reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 0,5 VMDU dydžio suma. – t. y. apie 444 eur. (per metus apie 5,3 tūkst. eurų).

Tačiau R.Karbauskis skaičiuoja kitaip. Antradienį jis tikino, kad nauja, šešta, Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybė valstybei per metus kainuos daugiau kaip 100 tūkst. eurų, bet nauda esą bus daug didesnė.
„Mūsų sprendimas prieš porą metų vietoj septynių pavaduotojų turėti penkis tikrai leido nemažai sutaupyti. Jeigu šnekėtume, kiek tai kainuos, tai yra papildoma patarėjo pozicija, šiek tiek didesnis paties pavaduotojo atlyginimas negu eilinio Seimo nario. Kiek prisimenu skaičius, tai kainuos truputį virš 100 tūkst. eurų“, – antradienį sakė R. Karbauskis.

Su kitomis projektų „15min PRIMENA“ ir „Patikrinta 15min“ publikacijomis galite susipažinti čia.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius