Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 22

Pasakyta/padaryta. Kaip R.Karbauskio priešiškumas G.Nausėdai virto pagarba?

Kadaise Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis priešiškai kalbėjo apie prezidento posto siekusį Gitaną Nausėdą, bet dabar jam reiškia palankumą, kai reikia, užstoja. Kaip tai paaiškinti? Politologės Rimos Urbonaitės vertinimu, R.Karbauskis tiesiog elgiasi pragmatiškai ir tai – nieko naujo.
Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda
Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kad dalyvaus prezidento rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas, ekonomistas G.Nausėda pranešė 2018-ųjų rugsėjį.

Jau tada R.Karbauskis apie jį turėjo savo nuomonę – LRT televizijos laidai „Dienos tema“ aiškino, kad G.Nausėda – konservatorių kandidatas, elito atstovas.

Vėliau 2019-aisiais R.Karbauskis mėtė užuominas apie nesąžiningą G.Nausėdos bei jo atstovaujamo banko elgesį krizės metais.

„Dešiniųjų kandidatas G.Nausėda dirbo banke, kuris krizės akivaizdoje rūpinosi ne klientų gerove, o savo verslo interesais“, – komentare partiniame laikraštyje „Už žemę ir žmogų“ 2019-ųjų vasarį skelbė R.Karbauskis.

15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

O balandžio numeryje jis rašė štai taip:

„Per krizę vykdytos manipuliacijos palietė kiekvieną šalies gyventoją, o prie to prisidėjo ir šiuo metu siekiantys aukščiausių šalies vadovų vietų – gerb. I.Šimonytė (konservatorių remiama Ingrida Šimonytė – 15min) ir ponas G.Nausėda. Todėl labai svarbu kiekvienam gyventojui dalyvauti rinkimuose ir protingai pasirinkti ne tik Lietuvos Prezidentą, bet ir EP narius.“

Kūrė iliuziją apie neskaidrius ryšius

2019-ųjų balandį interviu Delfi R.Karbauskis tvirtino, jog G.Nausėda negali tapti prezidentu, nes neturi reikiamos patirties:

„G.Nausėda vadovavo pats sau. Jo patirtis tuo ir baigiasi. Pavyzdžiui, viešai debatuose matosi, kad jis nenori atsakinėti į tuos klausimus, kurie jam nepatinka, jeigu klausimai yra aštresni, jis keistai reaguoja į juos.“

Jis viešai svarstė, kad G.Nausėda turi neaiškių, neskaidrių ryšių su verslu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Aš manau, kad dabartiniai kandidatai (G.Nausėda ir I.Šimonytė – Delfi) yra susiję su ta sistema, kuri buvo iki mūsų, jie yra susiję ir su tais žmonėmis, kurie dabar minimi bylose.

Aš nežinau, kas yra už G.Nausėdos nugaros, bet matant, kaip viskas vyko, kaip buvo vykdomi G.Nausėdos viešieji ryšiai, kaip jis save pozicionavo, jis ruošėsi į prezidentus jau dvejus metus. Reikia suprasti, kas už to stovi, kieno yra pinigai, galbūt verslo, man sunku būtų pasakyti.

Kaip suprantu, jį remia stambus verslas.

Matant, kas remia kandidatą, galima padaryti tam tikras išvadas, bet nenoriu teisti ir vertinti. Kaip suprantu, jį remia stambus verslas, tai yra akivaizdu iš to, ką matome rinkėjų sąrašuose“, – dėstė R.Karbauskis.

G.Nausėdos šalininkų prašė nebalsuoti už LVŽS

Gegužę paklaustas, ar rems G.Nausėdą, o gal I.Šimonytę, jei į antrąjį prezidento rinkimų turą neišeis „valstiečių“ iškeltas Saulius Skvernelis, R.Karbauskis leido suprasti, kad tikrai ne.

„Kaip Valstiečių ir žaliųjų sąjunga gali remti konservatorių kandidatus? <...> Jeigu jūs pradėtumėt klausti, kas būtų, jeigu jie abu išeitų į antrąjį turą, mums jau bus nebesvarbu, jei jie abudu išeis į antrą turą. Mes tiesiog paprasčiausiai ramiai sulauksim, kol baigsis rinkimai, ir atitinkamai atiduosim valdžią į rankas konservatoriams“, – portalui Delfi komentavo „valstietis“.

Kaip Valstiečių ir žaliųjų sąjunga gali remti konservatorių kandidatus?

Jis atsiribojo nuo savo rinkėjų, palaikančių G.Nausėdą:

„Jeigu yra žmonių, kurie ruošiasi balsuoti už Valstiečių sąjungą ir tuo pačiu už G.Nausėdą, tiems žmonėms galiu perduoti – jeigu jūs balsuosit už G.Nausėdą, nebalsuokit už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, nes tai yra konservatorių kandidatas, remiamas kandidatas.“

Gegužę R.Karbauskis dar labiau stiprino neigiamas konotacijas apie G.Nausėdą, priešindamas jį S.Skverneliui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

„Dėl kandidato G.Nausėdos akivaizdu, jog žmogus turi galingą užnugarį – bankus ir stambųjį verslą. Manytina, kad toks Prezidentas tiktų ir konservatoriams, kurie daug metų tiems bankams ir verslui tarnauja.

<...> Balsavimas už bet kurį kitą kandidatą, o ne Saulių Skvernelį, reiškia, kad konservatoriai laimės Prezidento rinkimus. Jeigu taip įvyks, po tam tikro laiko Lietuvos žmonės supras, kad laikotarpis, kuomet valdančiąją daugumą Seime sudarė LVŽS, o Vyriausybei vadovavo Saulius Skvernelis, buvo gurkšnelis laisvės žinoti, laisvės šnekėti ir kurti Lietuvoje. Galų gale išsilaisvinti iš neliečiamųjų gniaužtų.

Balsavimas už bet kurį kitą kandidatą, o ne Saulių Skvernelį, reiškia, kad konservatoriai laimės Prezidento rinkimus“, – savo feisbuko paskyroje rašė R.Karbauskis.

Persigalvojo ir pasirinko mažesnę blogybę

Visgi „valstiečių“ iškeltas S.Skvernelis į antrąjį prezidento rinkimų turą nepateko.

Paklaustas, ar jame rems G.Nausėdą, ar I.Šimonytę, R.Karbauskis atkirto, jog sugadins balsavimo biuletenį.

„Aš nepalaikysiu nė vieno iš jų. Bet čia mano asmeninis sprendimas. Aš balsuosiu, kaip reikėtų daryti visiems Lietuvos piliečiams, bet tu gali paprasčiausiai užbraukti abu“, – rinkimų naktį komentavo politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jau po kelių dienų „Žinių radijui“ jis aiškino, jog tikrai nebalsuos už I.Šimonytę, o dėl G.Nausėdos esą dar pasvarstys.

„Valstiečių“ frakcija Seime susitiko su G.Nausėda, po to R.Karbauskis jam išreiškė paramą. Kodėl, jis negalėjo paaiškinti.

„Argumentų kažkokių „už“ Gitaną Nausėdą mes vėlgi neturim, išskyrus tai, kad jis parodė dėmesį mūsų frakcijai. Mes šnekėjomės, atsakinėjo į klausimus. Tai yra pagarba mums“, – 2019 metų gegužės 23-ąją žurnalistams komentavo R.Karbauskis.

Argumentų kažkokių „už“ Gitaną Nausėdą mes vėlgi neturim.

Antrojo rinkimų turo dieną prie balsadėžių sutiktas R.Karbauskis patikino, jog balsavo už G.Nausėdą, nors pabrėžė, kad už jį neagitavo – esą agitavo prieš I.Šimonytę, nes jos išrinkimas „būtų pats blogiausias variantas“.

„Yra tam tikra viltis, kad konfrontacija virstų dialogu, jeigu būtų išrinktas Gitanas Nausėda. Mes turėdami tą viltį ir pasirinkom balsuoti už Gitaną Nausėdą“, – tikino R.Karbauskis.

Užstojo prieš konservatorius dėl EVT

G.Nausėda tapo Lietuvos prezidentu. Konfrontacijos su valdančiąja LVŽS šalies vadovas nevengė, kad ir reikalaudamas tuomečio susiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus pasitraukimo.

Bet R.Karbauskis viešai aiškino, jog konfrontacijos nėra, yra tik skirtingos nuomonės, o darbas su prezidentu esą – konstruktyvus.

Politikas Seime žadėjo valdančiųjų paramą šalies vadovo teikiamoms iniciatyvoms.

„Tikiuosi, kad tie įstatymai bus parengti, pateikti Seimui ir mes juos priimsime“, – po apsilankymo prezidentūroje 2020-ųjų sausį komentavo R.Karbauskis.

Po Seimo rinkimų „valstiečiai“ atsidūrė opozicijoje.

Valdantieji konservatoriai ėmė spausti prezidentą, kad Europos Vadovų Taryboje (EVT) jis kartkartėm užleistų vietą premjerei I.Šimonytei.

Šiuo klausimu R.Karbauskis užstojo šalies vadovą ir tokią iniciatyvą įvertino ypač kritiškai – esą konservatoriai bando „atsikratyti visiškai ideologiškai svetimu prezidentu G.Nausėda, kuris tapo paskutiniu kliuviniu paskelbti chaosą valstybėje keliančios darbotvarkės diktatūrą“.

Nutarė, kad vertybės sutampa

Šįmet G.Nausėdai Seime perskaičius metinį pranešimą, R.Karbauskis išreiškė jam pagarbą ir šalies vadovą nuo konservatorių atsiejo.

„Gerbiu Prezidentą, kad jis, skirtingai nuo ankstesnės Prezidentės, labai aiškiai, nepataikaudamas vienai politinei jėgai ir jos patriarchams, neliečiamiesiems konservatoriams ir juos supančioms interesų grupėms, pasakė, kad ši arogantiška ir Tautos negirdinti valdžia nesusitvarko, kad ji neturi nei gebėjimų, nei politinės lyderystės“, – feisbuke rašė „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, šalies vadovo ir „valstiečių“ nuomonės kai kuriais klausimais sutampa:

„Prezidentas aiškiai, kaip ir mes, mato, kad be šeimos puoselėjimo, valstybė neturi ateities, kad šeimoje suformuojami įgūdžiai ir santykiai, kurie persikelia į kitas gyvenimo sritis. Prezidento nuomonė ir požiūris šiuo atveju toks pats, kaip ir LVŽS. Mūsų vertybės sutampa.“

Galiausiai R.Karbauskis šalies vadovui išreiškė paramą.

„Šiandien Seime mes esame prezidento atrama“, – liepos 16-ąją „Žinių radijui“ pareiškė opozicinių „valstiečių“ vedlys.

Jei G.Nausėda nuspręs siekti antrosios prezidento kadencijos, partija, pasak jo, svarstys, ar jį remti.

R.Urbonaitė: tokia retorika – ne naujiena

Keisdamas retoriką apie G.Nausėdą „valstiečių“ lyderis, politologės R.Urbonaitės vertinimu, elgiasi pragmatiškai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

„Tai visiškas politinis pragmatizmas, kuriuo R.Karbauskis labai pasižymi. Jis savo nuomonę gali keisti 180 laipsnių kampu, vos tik jam paranku. Dvigubus standartus matome ne pirmą ir ne antrą kartą“, – 15min komentavo ji.

Politologė priminė, kaip R.Karbauskis žadėjo neiti į koalicijas su „tvarkiečių“ ir Darbo partijomis, bet to neištesėjo, kaip kalbėjo apie nuomonių įvairovę partijoje, bet atsiribojo nuo kolegos Tomo Tomilino, pasisakiusio už lyčiai neutralią partnerystę.

Jei jam netiks po savaitės, jis prezidentą taip pastums į šalį, kaip mes galbūt nesitikime.

Tas pats veikimo modelis, pasak jos, galioja ir santykiuose su prezidentu:

„Tai yra visiškai Ramūno Karbauskio veikimo modelis – jam šiuo metu tinka, jis bus „su“. Jei jam netiks po savaitės, jis prezidentą taip pastums į šalį, kaip mes galbūt nesitikime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius