-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 11

Pasakyta/Padaryta. Kuo virto pažadas tiesiogiai transliuoti Seimo komitetų posėdžius?

Nuo spalio Seimas pradės tiesiogines Teisės ir teisėtvarkos bei Švietimo ir mokslo komitetų transliacijas, nuo lapkričio – ir visų kitų, teigia Seimo pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Arvydas Nekrošius. Politikas iniciatyvos viešinti posėdžius ėmėsi po to, kai 15min žurnalistams bei kai kuriems parlamentarams nebuvo leista susipažinti su vienu iš Kaimo reikalų komiteto garso įrašų.
Gabrielius Landsbergis, Ramūnas Karbauskis ir Arvydas Nekrošius
Gabrielius Landsbergis, Ramūnas Karbauskis ir Arvydas Nekrošius / 15min fotomontažas

Aiškinantis, kodėl minėtas komitetas atmetė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vedlio Ramūno Karbauskio verslui nenaudingas įstatymo pataisas dėl žemės įsigijimo, 15min sausį kreipėsi į Seimo kanceliariją su prašymu perklausyti komiteto posėdžio garso įrašą. Įrašas, Seimo valdybos sprendimu, paviešintas nebuvo.

Parūpo ir pozicijai, ir opozicijai

Į tai sureagavo premjeras Saulius Skvernelis.

„Galimybė gauti informaciją yra viena svarbiausių visuomenės teisių [...]. Sunku suprasti ir pateisinti atvejį, kai Seimo nariui atsisakoma pateikti viešo Seimo komiteto posėdžio garso įrašą“, – vasarį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė LVŽS deleguotas ministras pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

„Tokie duomenys turi būti prieinami ne tik politikams, bet ir visuomenei. Viešų Seimo komitetų posėdžių garso įrašai negali būti paslaptimi. Turėtume judėti skaidrumo ir atvirumo keliu. Ypač kai kalbama apie viešus asmenis ir jų sprendimus“, – pridūrė jis.

Minėtu keliu žengė skaidrumo iš parlamentarų reikalaujantis R.Karbauskis, ir opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis – abu parlamentarai registravo Seimo statuto pataisas, pasiūlė komitetų bei komisijų posėdžius transliuoti Seimo interneto svetainėje.

Tačiau nė vienas iš teisės akto projektų Seimo nepasiekė.

Posėdžių viešinimo iniciatyvos ėmėsi ir Seimo pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Arvydas Nekrošius. Jis pranešė Seimo kanceliarijos paprašęs išnagrinėti „teisines, technines bei finansines galimybes kuo skubiau pradėti rengti tiesiogines Seimo komitetų posėdžių transliacijas, o jų įrašų nuorodas skelbti Seimo tinklalapyje, taip didinat informacijos prieinamumą platesnei mūsų visuomenės daliai“.

Komitetuose – esminiai darbai

„Seimo komiteto posėdžiai yra atviri Seime akredituotiems žurnalistams, svečiams, tačiau teigti, jog jie atviri visuomenei plačiąja prasme negalime“, – vasarį žiniasklaidai išplatintame pranešime dėstė parlamentaras ir pridūrė, kad būtent komitetuose vyksta esminis parlamento darbas.

Balandį, su klausimais, kokios yra galimybės rengti tiesiogines posėdžių transliacijas ir kada jas išvysime, 15min kreipėsi į Seimo kanceliariją.

Kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus patarėjas Valdas Sinkevičius tąkart pranešė, kad „kanceliarija vertina iš atitinkamų padalinių gautą informaciją dėl galimybių rengti tiesiogines transliacijas“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kaimo reikalų komiteto posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kaimo reikalų komiteto posėdis

„Apie Seimo komitetų posėdžių transliacijų pradžios laiką Seimo kanceliarija spręs tik išnagrinėjusi visą informaciją“, – pridūrė patarėjas.

Konkuravo su G.Landsbergiu

Prasidedant Seimo rudens sesijai, 15min dar kartą pasiteiravo, kaip juda tiesioginių transliacijų klausimas. Tiek kanceliarija, tiek Seimo pirmininko pavaduotojas A.Nekrošius patvirtino, kad pirmąsias komitetų posėdžių transliacijas internetu išvysime spalį.

„Už sienos jau meistriukai montuoja kabelius, – 15min sakė A.Nekrošius. – O jeigu rimtai atsakant, labai džiaugiuosi, kad šitas mano projektas [Seimo] valdyboje buvo patvirtintas. Su nauju politiniu sezonu pradėsim dviejų komitetų transliaciją, kaip bandomųjų, ir likusias sales turėtumėm [įrengti] iki lapkričio pradžios. Tada iš visų komitetų, iš visų salių turėtų būti transliacijos ne į Seimo internetinį puslapį, bet į „Youtube'ą“.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Tie du A.Nekrošiaus minėti „bandomieji“ komitetai – Teisės ir teisėtvarkos bei Švietimo ir mokslo.

„Šitoms transliacijoms užtenka valdybos sprendimo, nereikia jokių statutų keisti, nes čia yra vidaus tvarkos“, – paklaustas apie parlamentarų iniciatyvas keisti statutą atsakė „valstietis“ ir pajuokavo, kad su G.Landsbergiu konkuravo, „kuris daugiau atvers Seimo“.

Vaizdo kameros – 4,8 tūkst. eurų

A.Nekrošiaus teigimu, vaizdo kameros bus įrengtos 16-oje salių.

„Technikai atliko pirmuosius kamerų bandymus. Atrodo, vaizdas toks pusėtinas, bet mums svarbiausia yra garsas – kad visuomenė girdėtų, kas vyksta, – kokie debatai, kokie argumentai“, – pasakojo Seimo narys.

15min nuotr./15min primena
15min nuotr./15min primena

Centrinės viešųjų pirkimų sistemos duomenimis, liepą Seimo kanceliarija su bendrove „Sintonas“ už 4,8 tūkst. eurų suderėjo dėl vaizdo kamerų pirkimo.

„Įrangą aptarnaus Seimo kanceliarijos darbuotojai, papildomi aptarnavimo kaštai nenumatomi“, – 15min informavo kanceliarija.

Su kitomis projektų „15min PRIMENA“ ir „Patikrinta 15min“ publikacijomis galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius