-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 09 /16:54

R.Karbauskio imperijai naudingą sprendimą Seimo valdyba pavertė slaptu

Ramūno Karbauskio imperijai nenaudingos įstatymo pataisos dėl žemės įsigijimo buvo tyliai atmestos „valstiečių“ kontroliuojamame Seimo Kaimo reikalų komitete. Būtent šio komiteto posėdžio garso įrašą Seimas slepia ir nuo visuomenės, ir nuo Seimo narių. O tokį sprendimą patvirtino Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir valdyba.
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min išsiaiškino, kad Seimo Kaimo reikalų komitetas buvo informuotas apie mechanizmus, kuriais apeinami susijusiems asmenims priklausančios žemės limitai. „Valstiečio“ Andriejaus Stančiko vadovaujamą komitetą dar pernai rugsėjį pasiekė pasiūlymas, galėjęs smarkiai apriboti R.Karbauskio ir jam artimų asmenų manevro laisvę supirkinėjant žemes per šeimos įmones. Jos oficialiai laikomos nesusijusiomis su „Agrokoncernu“, kurio daugumai bendrovių naujų žemės plotų pirkti seniai nebegalima.

Buvo siūloma peržiūrėti susijusių asmenų sąvoką ir nustatyti, kad susijusiais asmenimis gali būti laikomi ir pilnamečiai vaikai, ir kiti artimieji, jei „jie vykdo bendrą ūkinę veiklą, kurios apimtį nustato žemės ūkio ministras“. Toks pasiūlymas buvo atmestas.

Kodėl Seimo nariai nepritarė tokiam pasiūlymui, sužinoti nepavyks nei visuomenei, nei Seimo nariams. 15min kreipėsi į Seimo kanceliariją prašydami perklausyti viešo Kaimo reikalų komiteto posėdžio garso įrašą. Šiame posėdyje galėjo dalyvauti visi norintys asmenys, tačiau, pasirodo, kad įrašo negali gauti niekas. 15min gavo atsakymą, jog atsižvelgiant į Seimo valdybos sprendimą įrašas nėra viešinamas.

Vėliau į Seimo kanceliariją, 15min žiniomis, kreipėsi dar trys Seimo nariai: Aušrinė Armonaitė, Aušra Maldeikienė ir Gabrielius Landsbergis. Visi Seimo nariai prašė to paties viešo komiteto posėdžio garso įrašo. Nė vienam iš Seimo narių toks įrašas nebuvo pateiktas, nors Seimo nariai turi teisę dirbti net su slapta informacija.

Viešo posėdžio įrašai slepiami ir nuo Seimo narių

G.Landsbergis socialiniame tinkle pasidalino Seimo kanceliarijos atsakymu, kuriame parašyta, kad viešo posėdžio įrašas nebus viešinamas.

„Prieš mėnesį kreipiausi į Kaimo reikalų komitetą prašydamas paviešinti vieno posėdžio diskusijos garso išrašą. O posėdis buvo Kaimo reikalų komitete ir jame buvo svarstomos pataisos dėl žemės įsigijimo saugiklių. Na tos, kuriomis būtų užkardyti pirkimai virš 500 ha. Ir jos buvo visos atmestos. Ir man buvo įdomu, kokiais argumentais buvo komitete atmestos.

Tad šiandien sužinojau, kad garso įrašo negausiu, nes ne toks yra garso įrašų tikslas. Posėdžių garso įrašai skirti vidiniam naudojimui, o ne Seimo nariams, norintiems sužinoti, kas ten už ką ir kodėl balsuoja“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LR Seimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LR Seimas

A.Maldeikienė 15min teigė, kad kol kas įrašo negavo, tačiau į Seimo kanceliarijos atsakymą dar neįsigilino. Ji akcentavo, kad įrašas yra reikalingas ne jai, o visuomenei, kuri turi teisę žinoti. Pasak politikės, toliau bus imtasi priemonių, kad tvarka būtų keičiama.

A.Armonaitė 15min teigė, kad ketina dar kartą kreiptis į Seimo kanceliariją ir prašyti posėdžio stenogramos.

„Negavau įrašo. Šiaip iš esmės yra galimybė eiti į archyvą, užsidėti ausines ir klausyti pasirašius kažkokį pasižadėjimą neatskleisti tretiesiems asmenims. Tai yra baisu. Bet mes kreipsimės dar kartą. Kaip mano padėjėjai surado, yra rašoma reguliavime jų sugalvotam, kad tik įrašai nėra vieši, o stenogramos turi būti padarytos. Tai iš esmės mes galim visi prašyti stenogramos ir ji turi būti duota“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Paklausta, kaip vertina situaciją, kai viešo posėdžio įrašo negali gauti net Seimo nariai, politikė sakė, kad buvo sunku tuo patikėti: „Aš buvau pritrenkta, aš negalėjau tuo patikėti nei, kad žiniasklaidai neduoda, nei kad Seimo nariams. Tai buvo tiesiog tam tikras kultūrinis šokas, aš kitaip visai manau.“

Beje 15min žurnalistai kreipėsi į Seimo kanceliariją prašydami ir posėdžio stenogramos, tačiau Seimas žurnalistams nesuteikė ir jos.

Sprendimui neviešinti įrašų pritarė Seimo valdyba su V.Pranckiečiu priešakyje

15min žiniomis, po žurnalistų ir Seimo narių užklausų Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A.Stančikas kreipėsi į Seimo valdybą su klausimu, kaip elgtis ir ar galima šiuos įrašus viešinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Seimo valdyba posėdyje, kuriame dalyvavo Viktoras Pranckietis, Rima Baškienė, Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė vienbalsiai patvirtino Seimo kanceliarijos parengtą atsakymo projektą, kuriame rašoma, kad viešų komitetų posėdžių garso įrašai nėra oficialūs dokumentai, kuriuos privaloma viešinti.

„Posėdžio garso įrašas yra išimtinai vidaus administravimo veiklos techninė priemonė, nepriskirtina viešosios informacijos, t. y. informacijos, skirtos viešai skleisti, kategorijai“, – rašoma Seimo kanclerės Daivos Raudonienės pasirašytame rašte, skirtame Seimo valdybai.

Tarp argumentų, kodėl posėdžių įrašų viešinti negalima, yra paminėta net tai, kad Seimas neužtikrina savo padarytų įrašų autentiškumo ir patikimumo: „Taip pat pažymime, kad garso įrašų sudarymui nėra taikomi jokie specialūs reikalavimai, užtikrinantys garso įrašų autentiškumą bei patikimumą.“

Su visa Seimo kanceliarijos išvada galite susipažinti čia:

Seimo pirmininko atstovė spaudai 15min perdavė komentarą, jog Seimo pirmininko vertinimu, dabar galiojantys teisės aktai sudaro tokią prielaidą, todėl kartu su šiuo sprendimu nutarta pavesti Seimo kanceliarijai pateikti Seimo valdybai siūlymus dėl teisės aktų tobulinimo.

R.Karbauskis: pats esu labai nustebęs

R.Karbauskis socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad jau klausė Seimo valdybos narių, kodėl buvo atsisakyta pateikti viešo posėdžio stenogramą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Noriu pabrėžti, jog pats esu labai nustebęs, kodėl Seimo kaimo reikalų komiteto posėdžio stenograma nėra prieinama besidomintiems šio komiteto sprendimais. Kokios gali būti paslaptys, kai komiteto posėdžiai yra atviri?

Šiandien jau skambinau Seimo valdybos nariams, bandydamas išsiaiškinti, kuo remiantis atsisakyta pateikti posėdžio stenogramą. Manau, tai pažeidžia teisės aktus, kurie reglamentuoja visuomenės teisę susipažinti su informacija. Tikiuosi, kad tokia praktika nebepasikartos ir Seime bus sudarytos visos sąlygos tiek žiniasklaidai, tiek visuomenei susipažinti su norima informacija“, - socialiniame tinkle rašė R.Karbauskis.

R.Karbauskio imperiją narsto prokurorai, VTEK, opozicija žada inicijuoti parlamentinį tyrimą

Primename, kad 15min tyrimas atskleidė, jog per artimųjų valdomas įmones LVŽS lyderio R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“ prieina prie žemės, kurios nebegali pirkti dėl įstatyme įtvirtintų apribojimų. R.Karbauskio koncernui ir daugumai susijusių įmonių daugiau žemių pirkti negalima, bet tai daro jo artimųjų verslai – jie oficialiai nėra susiję su „Agrokoncernu“.

Į 15min tyrimą sureagavo ir politikai, ir institucijos bei teisėsauga. Seimo opozicija pranešė inicijuosianti parlamentinį tyrimą dėl Karbauskių imperijos veiklos, o Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl R.Karbauskio verslo ir jo šeimos valdomų žemių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra

Prokurorai paskelbė inicijuojantys tyrimą ginant viešąjį interesą. Tokią galimybę, susijusiems asmenims galimai viršijus 500 hektarų ribą, numato įstatymas. Po tyrimo prokurorai spręs, ar yra „įstatyme numatyti pagrindai kreiptis į teismą“.

Taip pat tyrimą dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių pradėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

R.Karbauskis galimai laiku nedeklaravo daugiau nei 3 milijonų eurų piniginės dovanos savo vaikams. Taip pat politikas savo deklaracijoje iš viso nebuvo nurodęs, kad du jo sūnūs, sesuo, brolis, marti ir tėvas valdo žemės ūkio bendroves.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis

Po 15min tyrimo Seimo narys savo deklaraciją papildė ir nurodė joje artimiausių giminaičių valdomas bendroves bei pinigines dovanas vaikams. R.Karbauskis deklaracijoje nurodo, jog sandoriai buvo įvykdyti 2017 metų lapkričio mėnesį, o pagal įstatymą sandorius reikia deklaruoti per mėnesį. Taigi politikas galimai pavėlavo deklaruoti dovanas vaikams.

Taip pat 15min išsiaiškino, jog nors R.Karbauskis tvirtina, kad jo šeimos įmonės nėra susijusios su „Agrokoncernu“, bet šioms „nesusijusioms“ bendrovėms vadovauja „Agrokoncerno“ darbuotojai ir „valstiečių“ sąjungos nariai. O pats koncernas kai kuriuos politiko šeimos nariams priklausančius ūkius pristato kaip savo.

VIDEO: R.Karbauskis nemato nieko blogo, kad jo šeimos įmonėms vadovauja jo koncerno ir partijos žmonės

Primename, jog R.Karbauskis kategoriškai nesutinka, jog su jo artimaisiais susijusios įmonės pasitelktos įstatymo apėjimui. Politikas kartoja, jog perkant žemę įstatymai apeiti nebuvo – nes jų esą visą laiką buvo laikomasi.

VIDEO: R.Karbauskis apie žemes valdančias savo vaikų, brolio, sesers įmones: jūs turite kokių nors pretenzijų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius