Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 28

Pasitelkę žinomo naujienų portalo naujienos imitaciją skelbia melą apie COVID-19 vakciną

Socialiniame tinkle skelbiamas paveikslėlis, kuriuo siekiama įtikinti, neva naujienų portalas „Delfi“ skelbė informaciją apie komos ištiktus žmones, kuriems buvo suleista eksperimentinė COVID-19 vakcina. Tai nėra tiesa.
Asociatyvinė nuotr.
Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“ nuotr.

„Beveik trečdalis žmonių dalyvavusių bandymuose atsidūrė komoje, tačiau skiepus vistiek naudoti masiskai, – skelbia antraštė suklastotame paveikslėlyje.

15min nuotr./Feisbuke skelbiamas padirbtas paveikslėlis
15min nuotr./Feisbuke skelbiamas padirbtas paveikslėlis

Paveikslėlis primena mobilaus įrenginio ekrano kopiją, kurioje matomas skaitomas straipsnis. Matomas naujienų portalo logotipas, žurnalisto Aurimo Perednio atvaizdas.

Tačiau realybėje tokio straipsnio delfi.lt nebuvo publikavę. Pasinaudoję pateiktu pavadinimu jokios publikacijos tokia tema neaptiksime. Nepublikavę teksto tokiu pavadinimu tvirtino ir delfi.lt žurnalistai.

Dar daugiau, atidžiau įsižiūrėjus į paveikslėlį tariamos naujienos pavadinime galime pamatyti net penkias klaidas. Trūksta dviejų kablelių („Beveik trečdalis žmonių, dalyvavusių skiepų nuo koronaviruso bandymuose, <...>“), „vis tiek“ rašoma kartu, žodyje „masiškai“ pamiršta raidė „š“, o pavadinimo pabaigoje paliktas taškas.

Paveikslėlyje pateikta informacija negali būti teisinga ir dėl to, kad kiekvienas vakcinų gamintojas, siekiantis pardavinėti savo gaminį Europos Sąjungoje (ES), privalo laikytis Bendrijos taikomų gamybos reikalavimų.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Tai reiškia, kad nepaisant to, kur vakcina gaminama, prieš patekdama į ES gydytojų kabinetus produkcija privalo būti išbandyta su tūkstančiais žmonių. Oficialus ES informacijos apie vakcinas tinklalapis pateikia informaciją apie Bendrijoje, taigi ir Lietuvoje, naudojamų vakcinų testavimo procedūrą ir apimtis.

Viena realiausių kandidačių sukurti veiksmingą vakciną nuo COVID-19, Jungtinės Karalystės įmonė „AstraZeneca“, mėnesio pradžioje skelbė stabdanti vakcinos nuo COVID-19 klinikinius atsitiktinių imčių bandymus, nes vienam savanoriui pasireiškė neaiškūs negalavimai.

Tam, kad bandymai būtų sustabdyti, pakanka vieno atvejo, todėl kalbėti apie į rinką tiekiamą vakciną, kuri trečdaliui ją gavusių sukelia komą, nėra realu.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius