-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 25

Paskutinės akimirkos pasigerinimas: PVM lengvata šildymui – jau pakeliui

Valdančiosios koalicijos politinė taryba pirmadienį sutarė dar metams pratęsti PVM lengvatos šildymui galiojimą, o ketvirtadienį reikiamus teisės aktus jau skuba priimti Seimas. Po pateikimo šiam pasiūlymui pritarus, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pasiūlė taikyti ypatingą skubą ir įstatymo pataisas priimti dar ketvirtadienį.
Šildymo kainos
Šildymo kainos / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tačiau iškart balsuoti nepavyko, nes socialdemokratas Artūras Skardžius panoro būti dar geresnis rinkėjams, nei „darbiečiai“. Pastarieji siūlė lengvatą pratęsti metams – iki 2016 m. liepos. Tuo tarpu A.Skardžius tvirtino, kad lengvata turėtų galioti iki pat 2017-ųjų. Tai yra iki tol, kol baigsis rinkimų į Seimą periodas.

Šiai pataisai ketvirtadienio vakarą Seimas pritarė, taip pat nubalsavo už įstatymą po svarstymo. Tik priėmimui ketvirtadienį jau nepakako balsų, todėl jis vyks antradienį.

Duotų visiems, bet iš kur imtų – nesako

K.Daukšys tikino, kad jis mielai pratęstų PVM lengvatos šildymui taikymą ir dar ilgiau nei kita žiema, tačiau nedrįsęs to siūlyti, nes koalicija sutarė dėl lengvatos pratęsimo tik metams. K.Daukšys tvirtino, kad, jo supratimu, PVM lengvata turėtų būti taikoma ir malkoms bei kitam kietam kurui, tačiau ir to jis siūlyti esą nebedrįsta, nes jau kelissyk Seimas tam yra nepritaręs.

Ši lengvata iškreipia visą sistemą, nes ją gauna ir tie, kurie gyvena Seimo bendrabutyje arba „Vilniaus vartuose“, – sakė A.Sysas.

Tuo tarpu opozicija prašė K.Daukšio pagalvoti, ar tikrai reikia nuolaidas taikyti visiems butuose gyvenantiems žmonėms, o gal verčiau per kompensacijas šelpti tuos, kam iš tiesų reikia pagalbos.

Socialdemokratas Algirdas Sysas, nepaisydamas valdančiųjų politinės tarybos sutarimo, kolegos tiesiai paklausė, kas jam svarbiau – PVM lengvata šildymui ar 437 eurus siekianti minimali mėnesio alga, nes abi „darbiečių“ iniciatyvos kainuoja nepigiai, tik niekas nenurodo, iš kur pinigų paimti.

„Tikrai noriu pasakyti, kad čia ne renovacijos, o rinkimų problema. Artėja rinkimai ir pradedami teikti visokie pasiūlymai. (…) Ši lengvata iškreipia visą sistemą, nes ją gauna ir tie, kurie gyvena Seimo bendrabutyje arba „Vilniaus vartuose“, – teigė A.Sysas.

Sujaudino straipsnis?

Jam pritarė opozicijos lyderis Andrius Kubilius, pareiškęs, kad „darbiečiai“ dėl lengvatos susirūpino tik tada, kai perskaitė straipsnį, kad šios lengvatos galiojimas baigiasi liepos 1 dieną.

Nuo straipsnių tikrai nesusijaudinu. Yra įdomesnių dalykų, nuo kurių reikia jaudintis, – kalbėjo K.Daukšys.

„Tada jūs susijaudinote ir prisiminėte, kad esate valdžioje. Ar čia normalus valdymo būdas?“ – klausė A.Kubilius.

„Nuo straipsnių tikrai nesusijaudinu. Yra įdomesnių dalykų, nuo kurių reikia jaudintis. Tikrai pats nesinaudoju PVM lengvata, nes šildausi dujomis, asmeninio interesų konflikto neturiu“, – pažymėjo K.Daukšys.

Balsavo ne visi valdantieji

Ketvirtadienį po pateikimo už PVM lengvatos šildymui galiojimo pratęsimą balsavo ne visi valdantieji, nors dėl to ir buvo sutarta valdančiųjų politinėje taryboje.

A.Sysas aiškiai pasisakė prieš ir taip pat balsavo, taip pat susilaikė socialdemokratai Arūnas Dudėnas, Kazys Grybauskas, Alma Monkauskaitė, Antanas Nesteckis, Marija Aušrinė Pavilionienė,  Raminta Popovienė ir Edvardas Žakaris.

Finansų ministerijos apskaičiavimais, lengvatos panaikinimas vien šiemet kainuos 20–21 mln. eurų, o šios išlaidos nėra numatytos šalies biudžete. Kitąmet PVM lengvata šildymui turėtų kainuoti apie 50 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius