Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 01

Paskutinis Lietuvos atsisveikinimas su A.Brazausku (atnaujinta 16.35 val., video, nuotraukos)

Ketvirtadienį vyksta paskutinis atsisveikinimas su šeštadienį po sunkios ligos mirusiu pirmuoju nepriklausomos Lietuvos prezidentu Algirdu Mykolu Brazausku.
Algirdo Brazausko laidotuvės
Laidotuvių procesija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

11 val., su prezidentūros Kolonų salėje pašarvotu A.Brazausku atsisveikinti pradėjo rinktis užsienio valstybių lyderiai. Į Lietuvą atvyko Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas ir kadenciją baigęs valstybės vadovas Arnoldas Ruutelis, Latvijos dabartinis prezidentas Valdis Zatleras, kadenciją baigęs valstybės vadovas Guntis Ulmanis ir buvęs premjeras Andris Berzinis. Pagerbti mirusį prezidentą A.Brazauską atvyko ir Gruzijos lyderis Michailas Saakašvilis, buvęs Suomijos prezidentas Martti Ahtisaari.

Atsisveikinti su pirmuoju nepriklausomos Lietuvos vadovu atvyko ir Lenkijos prezidentai Lechas Walęsa bei Aleksanderis Kwasniewskis, keturi šios šalies parlamentarai. Taip pat Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo administracijos vadovas Sergejus Naryškinas, Baltarusijos premjeras Sergejus Sidorskis, Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Edminas Bagdonas, Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta, buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Austrijos ir Kazachstano atstovai, operos dainininkas Virgilijus Noreika, kuriam itin sunkiai sekėsi tvardyti skausmą.

Kai kurie svečiai klaupiasi prieš A.Brazausko karstą, jie išreiškia užuojautą iš Kaišiadorių grįžusiai Kristinai Brazauskienei, A.Brazausko dukroms. A.Brazausko artimiesiems itin jautriai savo užuojautą išreiškė buvęs Latvijos valstybės vadovas Guntis Ulmanis, su kuriuo prezidentas buvo geri bičiuliai.  

Atnaujinta 12.56 val. Pagarbą atidavus užsienio valstybių vadovams ir diplomatams prie A.Brazausko karsto  paskutinį kartą pasikeitė sargyba: karius pakeitė Valstybės apsaugos departamento pareigūnai.

Paskutinį kartą atsisveikinti su A.Brazausku atvyko ir aukščiausi šalies pareigūnai – prezidentė Dalia Grybauskaitė, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, premjeras Andrius Kubilius, Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Atiduoti pagarbos dar sykį atvyko ir Socialdemokratų partijos nariai bei Bažnyčios hierarchai, tarp kurių – Jo Eminencija kardinolas metropolitas Audrys Juozas Bačkis.

Netrukus paskutinį „sudie“ tars A.Brazausko artimieji.

Atnaujinta 13.15 val. M.Saakašvilis sakė, kad turėjo garbės A.Brazauską pažinoti jam būnant premjeru ir atsimena, kad tuo metu jis jau buvo legendinis lyderis.

„Lietuvos nepriklausomybė iš esmės atnešė Sovietų Sąjungos griūtį. Atsimenu, studijavau Ukrainoje, Kijeve, kai Lietuva paskelbė nepriklausomybę. Tai buvo vienos nuostabiausių dienų mano gyvenime. Jis ne tik buvo vienas iš tų, kuris atkūrė Lietuvą, bet ir įkvėpė Gruzijos žmones kovoti už nepriklausomybę, – kalbėjo į laidotuves atvykęs M.Saakašvilis. – Jis buvo labai aktyvi politinė figūra. Aš, pavyzdžiui, žinau, kad prieš pat revoliuciją Gruzijoje 2003 metais jis paskambino ir ragino tuometį (Gruzijos – aut. past.) prezidentą E.Ševarnadzę atsistatydinti, nusileisti liaudies reikalavimui. Jis niekada neprarado tikėjimo Gruzija, jis niekada neprarado intuicijos ir išminties. Jis buvo vienas tų žmonių, iš kurių norisi mokytis, semtis įkvėpimo. Tai didelė netektis. Aš manau, kad būti čia yra mano pareiga. Noriu išreikšti gilią užuojautą, ko gero, artimiausiems mūsų draugams – lietuviams, taip pat šeimos nariams.“

Nors liko dar daugiau nei pusvalandis, kai laidoti bus išvežtas karstas, lauke jau būriuojasi keli šimtai žmonių. Lauke padaryti atitvėrimai, budi nemažai pareigūnų, ant stogų matyti snaiperiai.

VIDEO: A.Brazausko laidotuvių ceremonija

Atnaujinta 13.37 val.  Pagerbti A.Brazausko atvykęs buvęs Lenkijos prezidentas A.Kwasniewskis, kuris buvo artimas Lietuvos prezidento draugas, žurnalistams sakė, kad A.Brazauskas buvo vienas žymiausių Centrinės ir Rytų Europos politikų. Jis taip pabrėžė, kad A.Brazauskas buvo geras Lenkijos draugas.

L.Kučma sakė, kad A.Brazauską prisimins ne tik kaip politiką, bet ir kaip artimą bičiulį, su kuriuo mėgdavo leisti laiką ne tik oficialioje aplinkoje. L.Kučma sakė, kad A.Brazauskas buvo puikus medžiotojas, kartu jie dalyvavo ne vienoje medžioklėje.

Rusijos valdžios ir tautos vardu užuojautos Lietuvai pareikšti atvyko Rusijos prezidento D.Medvedevo administracijos vadovas Sergejus Naryškinas. Jis teigė, jog A.Brazauskas Rusijoje žinomas kaip didis politikas, kuris sprendimus priimdavo viską gerai apgalvojęs ir pasvėręs.

Buvęs Suomijos vadovas Marttis Ahtisaaris velionį Lietuvos prezidentą vadino savo draugu. „Aš vertinu jį kaip gerą draugą, mes dažnai matydavomės, jis atvykdavo į Suomiją“, – sakė M.Ahtisaaris. Jo teigimu, A.Brazauskas buvo stiprus žmogus ir politikas, kuris vedė Lietuvą itin sunkiu šaliai laiku.

A.Brazauskas buvo vienas svarbiausių bei žinomiausių Rytų ir Vidurio Europos politikų, – sakė A.Kwasniewskis.Latvijos prezidentas Valdis Zatleras A.Brazauską vadino vienu didžiausių lietuvių. Jis teigė vertinąs tai, ką pasiekė A.Brazauskas vadovaudamas Lietuvai tuo metu, kai Baltijos šalims buvo sunku.

Atsisveikinti su A.Brazausku atvyko ir buvę Lenkijos prezidentai Aleksandras Kwasniewskis bei Lechas Walęsa. „A.Brazauskas buvo vienas svarbiausių bei žinomiausių Rytų ir Vidurio Europos politikų. Jis buvo labai įsigilinęs į mūsų regioną. Jis gerai suprato Europą ir jos problemas, buvo geras Lenkijos draugas“, – sakė A.Kwasniewskis.

Atnaujinta 13.46 val. Šiuo metu iš prezidentūros Kolonų salės išnešamas A.Brazausko karstas. Lauke išsirikiavusi Garbės sargybos kuopa. Prie prezidentūros susirinko daugybė žmonių, prieiti arčiau privažiavimo jau beveik neįmanoma.

Atnaujinta 13.58 val. Procesija jau pajudėjo. Kolonos priekyje nešamas A.Brazausko portretas, žygiuoja kariai, paskui eina trys dvasininkai, nešami vainikai. Už karinio lafeto išsirikiavę artimieji, šeimos draugai. Kolonoje taip pat eina buvę A.Brazausko partijos kolegos.

Atnaujinta 14.12 val. Laidotuvių procesiją pasitiko skambantys šv. Petro ir Povilo bažnyčios varpai. A.Brazausko karstą inešant į kapines pradėta dainuoti lietuvių liaudies daina „Oi neverk motušėle“.  Karstas apklotas valstybės vėliava, jį lydi Garbės sargybos kuopa. Kelyje, kuriuo juda laidotuvių procesija, daugybė žmonių.

Atnaujinta 14.28 val. Laidotuvių procesija juda Antakalnio kapinių link. A.Brazausko būsimas kapas išpuoštas žmonių atneštais glėbiais gėlių, netoli kapo išstatyti ir aukščiausių šalies pareigūnų ir kitų žmonių A.Brazauskui atnešti gėlių vainikai.

Visa kapo duobė išpuošta baltų rožių žiedais. Iš tokių pačių rožių nupintas ir kapą uždengsiantis didžiulis gėlių vainikas. Kariai jau išsirikiavo netoli kapo duobės, atvyko ir tautiniais drabužiais apsirengę ansamblio „Lietuva“ atstovai.

Čia pradeda rinktis įvairioms partijoms priklausantys parlamentarai, buvę bendražygiai: Linas Linkevičius, Juozas Bernatonis, Antanas Valionis, Vyriauysbės nariai, kiti.

Kalbas prie kapo sakys D.Grybauskaitė, Algirdas Butkevičius, A.Kwasniewskis, Antanas Vinkus. Ceremoniją ves aktorius Gintaras Mikalauskas.

Žmonės prašomi pasitraukti toliau nuo įėjimo į kapines.

Atnaujinta 14.49 val. Į kapines atvyko užsienio ambasadoriai, ministrai. Per garsiakalbius skamba gedulingos giesmės.

Atnaujinta 15.19 val. A.Brazausko karstas atvežtas į Antakalnio kapines.Dėl didžiulio karščio kai kurie žmonės slepiasi čia pastatytose palapinėse. Karstas atnešamas prie kapo duobės, tuoj bus sakomos kalbos.

Atnaujinta 15.45 val. Prie kapo duobės sakomos kalbos. Pirmoji kalbėdama prezidentė D.Grybauskaitė sakė, kad A.Brazauskas stovėjo prie valstybės vairo visais svarbiausiais šaliai momentais. Ji pabrėžė, kad A.Brazauskui politinė karjera buvo ne ambicija, o pareiga. Prezidentė dar kartą pakartojo, kad būtent A.Brazauską gali vadinti savo mokytoju.

Tuo tarpu buvęs velionio partijos kolega A.Butkevičius pabrėžė, kad A.Brazauskas įdėjo didžiulį indėlį šaliai siekiant nepriklausomybės. A.Butkevičius sakė, kad vienintelis A.Brazausko tikslas buvo šalies gerovė.

Atnaujinta 16 val. Itin jaudinamą kalbą pasakė ambasadorius Maskvoje Antanas Vinkus. Jis pažėrė kaltinimų Bažnyčiai, kuri neleido A.Brazausko karsto įnešti į Arkikaktedrą. A.Vinkus kalbėjo, kad A.Brazauskas su juo atvirai kalbėjo apie mirtį, prisipažino dar nenorintis išeiti.

Kalbą prie karsto sakė ir A.Kwasniewskis. Jis sakė, kad atsisveikiname su didžiu žmogumi, kuris padėjo įstoti į Eurpos Sąjungą, NATO, jo pastangos buvo reikšmingos visam regionui. Kalbą jis sakė lenkiškai, verčiama buvo į lietuvių kalbą. Baigdamas kalbą svečias prabilo ir lietuviškai: „Sudie, Algirdai, sudie, bičiuli.“

Papildyta 16.05 val. Nuaidėjus trims pagarbos salvėms A.Brazausko karstas nuleistas į baltomis rožėmis išpuoštą kapo duobę. Vyskupui ant karsto užbėrus žemių, paskutinį „sudie“ tarė velionio žmona Kristina, dukros ir kiti artimieji. Jie į kapą įbėrė žemių ir atidavė savo gėles. K.Brazauskienė prie kapo raudojo, kiti artimieji taip pat sunkiai tramdė ašaras.

Atnaujinta 16.35 val. Kariai nuo velionio prezidento karsto nuėmė Lietuvos trispalvę, kurią kartu su Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine atidavė A.Brazausko žmonai K.Brazauskienei. Gavusi trispalvę su ordinu, velionio prezidento našlė juos pabučiavo.

Prezidento kapo duobė buvo užkasta giedant lietuvių liaudies dainas. „Palaiminki Laidotuvių ceremonija baigėsi Lietuvos Respublikos himnu. Šiuo metu laidotuvių dalyviai reiškia užuojautą K.Brazauskienei ir pamažu skirstosi.

Buvo aukojamos dvejos mišios

Ketvirtadienio rytą už mirusį prezidentą buvo aukotos ir dvejos mišios. 7:45 val. šv.Mišios buvo aukojamos mirusio prezidento gimtinėje – Kaišiadoryse. Čia esančioje Kristaus Atsimainymo bažnyčioje už mirusįjį meldėsi ir jo antroji žmona Kristina Brazauskienė bei partijos bičiuliai socialdemokratai. Mišiose dalyvavo A.Brazausko dukra Laima su vyru Daliumi Mertinu.

Tuo tarpu 9 val. prasidėjusiose šv.Mišiose Vilniaus arkikatedroje pasimelsti už mirusį prezidentą A.Brazauską atvyko jo anūkai ir šalies politikai – premjeras Andrius Kubilius su žmona Rasa, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, ministrų kabineto nariai, kai kurie parlamentarai. Į mišias atvyko ir eurokomisaras Algirdas Šemeta.

Mišiose Vilniuje dalyvauja ir būrelis visuomenės atstovų. Pamaldų pradžioje brolis Astijus perskaitė Šventojo Sosto valstybės sekretoriaus laišką, kuriame perduodama užuojauta netekus A.Brazausko: „Karštai maldoje užtardamas garbingą mirusiojo sielą, popiežius visiems jo gedintiems suteikia sustiprintą apaštališkąjį palaiminimą.“

A.Brazauskas skaitė Šventąjį Raštą

Šv.Mišias aukodamas Jo Eminencija kardinolas metropolitas A.J.Bačkis per pamokslą susirinkusiems tikintiesiems pasakojo šių metų vasarį aplankęs tuo metu reanimacijoje gulėjusį A.Brazauską: „A.Brazauskas man pasakė: „Su dideliu susidomėjimu skaitau Šventąjį Raštą.“

Planuojant A.Brazausko laidotuvių ceremoniją tikėtasi, kad šv.Mišiose Arkikatedroje dalyvaus mirusio prezidento artimieji, taip pat – aukščiausi šalies pareigūnai, politikai bei visuomenės veikėjai. Tačiau Jo Eminencijos kardinolo metropolito A.J.Bačkio sprendimas šv.Mišias aukoti be A.Brazausko karsto Arkikatedroje sukėlė nemažą pasipiktinimo bangą įvairiuose visuomenės sluoksniuose.

Nors savo sprendimo Bažnyčia oficialiai nekomentuoja, žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad tokį dvasininkų sprendimą galėjo lemti tai, kad A.Brazauskas su antrąja žmona gyveno be bažnytinės santuokos.

Pasirodžius informacijai, kad kai kurie politikai ketina dalyvauti Arkikatedroje aukojamose šv.Mišiose, kai kurie – Kaišiadorių bažnyčioje, trečiadienio vakarą prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys žurnalistams patvirtino, kad šalies vadovė nusprendė nedalyvauti nei vienose, nei kitose Mišiose.

Kiek seniau D.Grybauskaitė apgailestavo, kad šv.Mišios už mirusį pirmąjį Lietuvos prezidentą atkūrus nepriklausomybę bus laikomos be velionio karsto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius