Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 03

Pavyzdine laikoma Šv.Teresės šeimyna su 12 vaikų po gaisro liko kaip stovi, bet džiaugiasi išgelbėta mažyle

Vėlų trečiadienio vakarą, kilus gaisrui Šv. Teresės šeimynos namuose, Užpaliuose, Utenos rajone, 12 vaikų globojantys Jūratė ir Eugenijus Keraminai turėjo vos 3 minutes, kad saugiai paliktų namą. Jie liko kaip stovi, tačiau didžiausias šokas buvo, kai susiskaičiavo vaikus.
Utenos rajone, Užpaliuose,  sudegė šv. Teresės šeimynos namai
Utenos rajone, Užpaliuose, sudegė šv. Teresės šeimynos namai / Vytauto Ridiko („Utenos diena“) nuotr.

Namas liepsnojo jau po 3 minučių

Kaip pasakojo pati J.Keraminienė, nuo ko kilo gaisras, kol kas tiksliai nėra žinoma, tačiau manoma, kad kamine užsidegė suodžiai. Nelaimė įvyko vėlai vakare. Dalis vaikų jau miegojo, dalis jau gulėjo ar ruošėsi miegui. Tuo metu namuose globėjai buvo su visais savo vaikais, globėjų jau suaugęs sūnus ir močiutė.

„Kad degame, pastebėjo mano sūnus ir viena mergaitė. Jau buvo pasirodžiusi atvira liepsna. Iš karto visi puolėme bėgti iš namo. Kol vedėme visus vaikus, nepastebėjome, kad viena mergaitė iš miegų nesusigaudydama grįžo atgal į lovą. Lauke susiskaičiavę pamatėme, kad vieno vaiko trūksta. Buvo didžiulis šokas. Rėkėme, kad vaikas viduje, bet ugniagesiai žarnas vyniojasi, buvo labai baisu. Tada sūnus išdaužė langą – tuo metu kambarys jau buvo pilnas dūmų, bet ugnies dar nebuvo. Apgraibomis surado vaiką, išmetė pro langą ir pats krito pro jį.

Lauke susiskaičiavę pamatėme, kad vieno vaiko trūksta. Buvo didžiulis šokas. Rėkėme, kad vaikas viduje, bet ugniagesiai žarnas vyniojasi, buvo labai baisu.

Viską, kas liko iš namo, teks nugriauti, nes karščio paveiktų sienų nebeatstatysi. Tačiau ugniagesiams pretenzijų neturime, mes per vėlai pamatėme ugnį, tad ir jie atvykę nieko padaryti jau negalėjo.

Ir iš kaimynų niekas nematė. Mat ugnis plito antrame aukšte po stogu. Jei stogas būtų iš šiferio, ugnis iš karto būtų prasimušusi į viršų, o stogas pas mus buvo metalinis, todėl ugnis prasimušė į apačią, į pirmą aukštą, o ne į viršų. Kai jau antras aukštas degė atvira liepsna, liko tik spėti išbėgti. Po trijų minučių jau degė visas namas. Truputį būtume susivėlinę, nežinia, kaip pavyktų išsikapstyti“, – teigė moteris.

Namas buvo ką tik remontuotas, bet draustas

Sudegęs namas buvo neseniai suremontuotas. Keraminai savo lėšomis įrenginėjo antrą aukštą – darė miegamuosius kambarius vaikams. Mat pas juos lankosi jau užaugę globotiniai, o kur nakvoti jiems nėra. Neseniai namas kaip tik buvo padengtas nauju stogu. Tą padaryti padėjo vietos verslininkai ir savivaldybė.

Vytauto Ridiko („Utenos diena“) nuotr./Utenos rajone, Užpaliuose,  sudegė šv. Teresės šeimynos namai
Vytauto Ridiko („Utenos diena“) nuotr./Utenos rajone, Užpaliuose, sudegė šv. Teresės šeimynos namai

Šiuo metu šeimyna planuoja įsikurti J.Keraminienės tėvų name, kuriame pastaruoju metu niekas negyveno. Name nėra centrinio šildymo, todėl savivaldybės atstovai planuoja artimiausiomis dienomis jį ten įrengti.

„Tėvų namas normalus, tvarkingas, tėvai jį prižiūrėjo. Tiesa, jis mažesnis, bet teks susispausti ir sutilpti. Anksčiau žmonės viename kambaryje gyveno ir po devynis. Nors mūsų yra dvylika, kambarių daugiau negu vienas. Nieko baisaus, susitvarkysime. Mūsų namas buvo draustas, taigi turėtume gauti išmoką, tik dar nežinau, ar padengs visą namo vertę, ar tik dalį. Bandysime jį atstatyti iš naujo. Ir vaikams sakau, kad reikia susitelkti ir nepraskysti. Reikia dirbti, pradėti viską iš naujo ir viskas bus.

Likome kaip stovime: nei drabužių, nei mokyklos priemonių, nieko. Laimė, spėjau pasiimti dokumentus. Tačiau žmonių gerumas neišpasakytas. Todėl sakau vaikams – atkreipkite dėmesį, kiek daug žmonių mus myli ir padeda. Žmonės sureagavo iš karto, sunešė drabužių, daiktų. Kol kas dar nebuvo laiko jų peržiūrėti, tik šiandien tai darysime ir žiūrėsime, kas yra ir ko reikia. Labai gaila virtuvės įrangos – jau buvome įsikūrę patogiai. Turėjome iš labdaros padovanotą mėsmalę už 1500 eurų. Tačiau iš tiesų džiaugiamės, kad visi likome gyvi, o daiktai yra įsigyjami“, – teigė J.Keraminienė.

Nuotr. iš www.onosbaznycia.lt/Šv. Teresės šeimyna prie savo namų su lankytojais iš Šv. Onos bažnyčios parapijos
Nuotr. iš www.onosbaznycia.lt/Šv. Teresės šeimyna prie savo namų su lankytojais iš Šv. Onos bažnyčios parapijos

Šeimyną Keraminai turi jau 18 metų. Šiuo metu pas juos auga 3–17 metų amžiaus vaikai. Iš viso jie globojo 37 vaikus.

Savivaldybė planuoja šeimyną labai paremti

Kaip pasakojo Utenos vaikų teisių apsaugos skyriaus laikinai einanti vedėjos pareigas Andžela Rožienė, specialistai iš karto nuvyko į nelaimės vietą pasižiūrėti, kokia situacija su vaikais, kur jie yra, kas jais rūpinasi. Vyko ir dvi psichologės, tačiau pasikalbėti prireikė tik vienai mergaitei, visi kiti jautėsi gerai.

„Visi vaikai prižiūrėti. Keturi didesni vaikai gyvena bute Utenoje, juos ten prižiūri J.Keraminienės sesuo. Kiti prisiglaudė pas globėjų draugus, kur taip pat prižiūrėti. Taigi tokios pagalbos, kad reikėtų paimti vaikus ir juos kažkur apgyvendinti, neprireikė. Vaikams organizuotas maitinimas iš Užpalių mokyklos. Kreipėmės į labdaros fondą, kuris parūpino drabužių, kitų daiktų. Taigi vaikai nebus paimti ir apgyvendinti kitur, jie visi liks toje pačioje šeimynoje.

Šiuo metu savivaldybė ruošia jiems apsigyventi namą. Per savaitę turėtų būti baigti darbai ir šeimyna galės įsikelti. Namas mažokas, bet jie dar turi butą Utenoje. Dideli vaikai, lankantys gimnaziją, galės gyventi ten. Globėjai nuolat važinėja į Uteną, nes kitus vaikus veža į muzikos mokyklą, tad nebus problemų prižiūrėti Utenoje gyvenančius vaikus. Bus dedamos visos pastangos, kad namas būtų atstatytas. Ketina prisidėti ir pati savivaldybė, ir rėmėjų ieškosime. Tai užtruks, bet nieko. Jie turi sodybą, žodžiu, turi, kur išvažiuoti ir pailsėti. Ne ta situacija, kad jie visai neturėtų, kur dėtis“, – teigė pašnekovė.

Namo, į kurį planuoja įsikelti Keraminai, remonto darbams savivaldybė ketina skirti 40 tūkst. eurų. Taip pat jau kelis tūkstančius pervedė šeimai būtinosioms išlaidoms.

Šv. Teresės šeimyna laikoma pavyzdine. Ji yra prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadorė. D.Grybauskaitė šeimyną yra aplankiusi 2011 m. per Vaikų gynimo dieną

Norintiems paremti Šv. Teresės šeimyną pinigus galima pervesti į sąskaitą SEB banke LT667044060007594204.

Dėl papildomos informacijos kreiptis į Utenos rajono savivaldybės administracijos Vaikų teisių apsaugos skyrių: tel. 8 389 61625, 8 389 63898, 8 389 43832.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius