-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 11 /14:58

15min studijoje – kyšininkavimu kaltinamas Eligijus Masiulis: šiandien apie kalėjimo kamerą nemąstau

Penktadienį 15min studijoje lankėsi kyšininkavimu kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Su E.Masiuliu kalbėjomės po kratų jo namuose dvejų metų sukakties išvakarėse. 2016-aisiais gegužės 12-oji buvo ta diena, kai pareigūnai iškrėtė E.Masiulio namus ir automobilį ir surado 250 tūkst. eurų. Įtariama, kad 106 tūkst. 200 eurų E.Masiulis buvo paėmęs kaip kyšį iš buvusio „MG Baltic“ koncerno viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

VIDEO: Kyšininkavimu kaltinamas Eligijus Masiulis: šiandien apie kalėjimo kamerą nemąstau

E.Masiulis tai netrukus paneigė ir žadėjo, kad, kai jis prabils, papasakos tiek, kad Lietuvoje gyventi taps įdomu. Praėjus keliems mėnesiams po to, kai jam buvo pareikšti įtarimai, E.Masiulis pareiškė, kad iš R.Kurlianskio paimti pinigai buvo ne kyšis, o paskola.

Šiemet byla pasiekė teismą ir netrukus bus pradėta nagrinėti iš esmės. Iki teismo posėdžiams prasidedant buvo paviešinti iš prezidentės Dalios Grybauskaitės naudoto el.pašto E.Masiuliui rašyti laiškai, o šią savaitę Valstybės saugumo departamentas (VSD) išslaptino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimui apie verslo ir politikų ryšius paprašytą informaciją apie koncerno „MG Baltic“ įtaką Lietuvos politiniam gyvenimui.

Apie kalėjimą negalvoja

Skaitytojai E.Masiuliui turėjo daug klausimų apie tai, ar jau galvoja apie kalėjimo kamerą, ar rinksis kamerą su vaizdu į Seimą ar, ironiškai sakant, į jūrą, ar domisi kalėjimo maistu ir t.t. E.Masiulis tikina tikįs, kad įrodys savo nekaltumą. „Atsakydamas tiems skaitytojams, galiu pasakyti, kad apie tai tikrai nemąstau“, – teigė kyšininkavimu kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Jis teigė tikintis, kad įrodys savo nekaltumą.

Paklaustas, kodėl iš karto po kratos nekalbėjo apie dabar pateikiamą versiją, kad tai buvęs ne kyšis, o paskola, E.Masiulis akcentavo, jog tai buvę itin emociškai sunkus laikas. Tą dieną jis pavadino sunkiausia savo gyvenime, esą tuo metu net nežinojo, kuo yra kaltinamas ar įtariamas, nors tai jau buvo skelbta žiniasklaidoje.

Kita vertus, E.Masiulis patvirtino, kad vykstant kratoms turėjo galimybę pats skaityti naujienas.

„Aš supratau kokioje situacijoje esu ir aš supratau, kad kiekvienas žodis turi teisinę reikšmę. Natūralu, kad turėjau apgalvoti“, – teigė buvęs politikas.

E.Masiulis apie prezidentės prašymus: „Ar tai ne provokavimas?“

Nebūtinai aš vienas esu tas šaltinis, – apie nutekintą susirašinėjimą su prezidente sakė E.Masiulis.

Tuoj po kratų E.Masiulis tikino, kad kai prabils, gyventi Lietuvoje pasidarys tikrai įdomiau. Klausiamas, ką tada galvojo, jis tikino užuominomis laidęsis ne tik apie prezidentės laiškus, bet ir apie juos.

„Turėjau omeny bendrą kontekstą, kad nėra viskas taip primityvu ir tam tikrus politinius užkulisius“, – dėstė E.Masiulis, bet daugiau sukonkretinti nenorėjo.

Paklaustas, ar tai jis paviešino savo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės laiškus, kuriuos išplatino „Lietuvos rytas“, E.Masiulis iš pradžių išsisukinėjo, kad reikėtų klausti tų, kurie paviešino.

„Nebūtinai aš vienas esu tas šaltinis, keista, kad visi susikoncentravo į mane. Teisėsauga kratų metu paėmė visus mano elektroninius prietaisus ir kai jie buvo man grąžinti, tai aš nebeturėjau galimybių prisijungti prie Lietuvos Respublikos Seimo nario pašto, – sakė E.Masiulis. – Ta beprotiška gyvenimo skuba neleisdavo man užsiimti archyvaro darbu, kopijos tikrai nesidarydavau, neturėdavau tiesiog tam laiko.“

Jis taip pat tikino, kad tyrimo metu dalyvaudamas apklausoje pas Justą Laucių jis susidarė įspūdį, kad prokuroras tuos laiškus turi, nes pats prokuroras pasiūlė kitame susitikime tuos laiškus aptarti. Pasak jo, tai būtų buvę logiška, kad laiškai būtų įtraukti į bylą, nes juose kalbama apie su byla susijusius asmenis, detales.

„Jeigu tu žinai, kad aš palaikau santykius su koncernu, ir sąmoningai prašai, kad linkėjimus perduočiau, ar tai nėra provokavimas, galbūt kai kuriais atvejais aš net nebūčiau ėjęs susitikti su koncernu?“ – klausė E.Masiulis.

E.Masiulis tikino, kad jam nemalonu nuolat matyti tuos laiškus viešoje erdvėje ir naudos iš to jam esą nėra. O ar naudos neturėtų koncernas, galintis dėstyti, kad politikai, net ir prezidentė, pati siekė kontaktų ir prašė palankumo?

„Aš tikrai neadvokatauju koncernui. Koncernas, kaip žinia, yra nusisamdęs daug savo advokatų“, – atsakė E.Masiulis.

Jis tvirtino prezidentės tikrai nekaltinantis dėl to, kad jam iškelta byla, tačiau jam kyla abejonių, ar byla tiriama be dvigubų standartų, todėl ir siekiama, kad iš jos nedingtų jokia detalė.

VSD ataskaitą vadino rašliava

Jis pats, tiesa, labai kritiškai vertina atsaku į paviešintus laiškus tapusią VSD Seimo komitetui ir trims valstybės vadovams pateiktą informaciją, kurioje aptariama „MG Baltic“ įtaka politikams.

E.Masiulis šį dokumentą vadino rašliava.

Pirmiausia, buvusiam Seimo nariui ir ministrui neaišku, kodėl VSD, jei jau laikė Liberalų sąjūdį „MG Baltic“ projektu, jam pačiam ne kartą išdavė leidimus dirbti su ypatingai slapta informacija.

„Jeigu E.Masiulis ir Liberalų sąjūdis yra konkretus koncerno projektas, produktas ir kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, tai kada VSD elgiasi iš tikrųjų nuoširdžiai: ar tada, kai duoda man leidimą prieiti prie pačios slapčiausios informacijos, kurią, įsivaizduokime, galėčiau perdavinėti, ar dabar, kai rašo tokias rašliavas ir bando manipuliuodami tam tikrais faktais, pridėdami savų pamąstymų, nupiešti keturiolikos metų istoriją?“ – klausia E.Masiulis.

Jis tikino, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas jam išvis neuždavė nė vieno klausimo apie santykius su koncernu, todėl būtų normalu, jei tyrėjai dabar bent apklaustų pakartotinai.

„Aš laukiu, kada pakvies. Jei galima sakyti, tai prašausi“, – apklausos Seimo komitete sieksiantis sakė E.Masiulis.

Jis kategoriškai neigė, kad Liberalų sąjūdis nuo pat įsikūrimo buvo „MG Baltic“ projektas.

„Aš įsižeidžiau, nes, jei jau projektas, tai mes turėjome didžiausią paramą gauti“, – E.Masiulis priminė, kad tuomet, kai įmonės dar galėjo legaliai remti partijas, daugiau pinigų iš koncerno gavo konservatoriai, o ne liberalai.

Pats E.Masiulis sako su „MG Baltic“ atstovais susipažino vėliau, negu buvo įkurta partija. Todėl pasak jo, VSD yra nesolidu tokias toli siekiančias išvadas daryti remiantis viena žinute.

Jis tikino, kad iki šiol Liberalų sąjūdžiui linki didžiausios sėkmės ir tiki, kad ji yra nekalta, neturėtų figūruoti byloje ir liks stipri ir vieninga net po visų smūgių.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas nekomentavo lrytas.lt paskelbtos informacijos, kad „MG Baltic“ vadovas Darius Mockus prieš susitikdamas su E.Masiuliu skaičiavo, kiek išvis „jie gauna“ iš koncerno ir iš R.Kurlianskio išgirdo kad „Du šimtus eurų tai galvoju beveik (...) Ir, manau, kad... ir manau, kad truputį reikia pasilikti viršui, Eli... ta prasme, čia Eligijui (...) reikia.“

Jis neprisiminė ir nė vieno atvejo, kad „MG Baltic“ vadovai būtų jį šantažavę, tačiau nejautęs ir ypatingo palankumo iš koncerno valdomos žiniasklaidos.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius