-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 02 /17:33

Per „Baltic Pride“ eitynes policininkams priešinęsis Petras Gražulis atiduodamas Seimo teismui: parlamentarams siūloma panaikinti jo teisinę neliečiamybę

Kolegos nepasigailėjo Seimo nario Petro Gražulio, kuris per seksualinių mažumų eitynes „Už lygybę“ priešinosi policininkams ir jų buvo sulaikytas. Laikinoji parlamento komisija trečiadienį nusprendė siūlyti Seimui leisti panaikinti politiko teisinę neliečiamybę. Tiesa, prieš galutinai apsispręsdami, jos nariai įsivėlė į diskusiją, ar P.Gražulis tikrai nevykdė pareigūnų reikalavimų ir ar šie, uždėdami antrankius, nepersistengė bei nebuvo neleistinai suvaržę jo laisvės.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Po ilgiau nei valandą užtrukusios diskusijos komisija nusprendė siūlyti Seimui panaikinti P.Gražulio teisinę neliečiamybę ir patenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti laisvę. Trečiadienį tokiam rezoliucijos projektui pritarė 6 komisijos nariai, „prieš“ balsavo 5 parlamentarai.

Policininkai buvo suvaržę laisvę? 

„Antrankių uždėjimas yra akivaizdus sulaikymas“, – posėdyje tvirtino komisijos narys socdemas Eduardas Šablinskas. Anot jo, įsivėlę į diskusiją dėl P.Gražulio teisinės neliečiamybės parlamentarai atsidūrė kvailiausioje situacijoje.

„Jei jis toks nusidėjėlis, gal reikėjo tramdomuosius marškinius aprengti. Būtų aišku, kad jis – ne nusikaltėlis, o kažkoks kitoks“, – svarstė E.Šablinskas. Jis patikino visiškai nepritariantis P.Gražulio veiksmams – „ką jis darė ir ką dabar daro“. Bet esą politikas, protestuodamas prieš seksualines mažumas, pažeidė tik politikų elgesio kodeksą: „Pasielgė tikrai nepadoriai savo įstaigos, savo kolegų atžvilgiu.“

BFL/Š.Mažeikos nuotr./Eduardas Šablinskas
BFL/Š.Mažeikos nuotr./Eduardas Šablinskas

Todėl socdemas pasiūlė P.Gražulį atiduoti Seimo etikos ir procedūrų komisijos teismui, o, jei panašiai elgsis dar kartą, bus galima rengti ir apkaltą.

Konservatorius Liutauras Kazlavickas, pareiškęs, kad kritikos nusipelno tiek policija, tiek pareigūnus provokavęs ir dėmesio siekęs P.Gražulis, pažymėjo, kad šioje istorijoje negalima įžvelgti politinio susidorojimo. Todėl jis pasiūlė leisti parlamentarui apsiginti ir įrodyti tam tikrus faktus teisme.

Kitas konservatorius Stasys Šedbaras pabrėžė, jog iš pateiktų įrašų „galime matyti, kad buvo nevykdomi policininkų reikalavimai“.

Anot socdemo Albino Mitrulevičiaus, parlamentaras „provokavo veiksmus, susidūrimus su eisenos dalyviais ir policija“. O „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius pareigūnų atsaku piktinosi: „Taip brutaliai elgtis su Seimo nariu... Banditams taip rankų neužlaužia.“

Mečislovas Zasčiurinskas auklėjo Petrą Gražulį

Nors trečiadienį komisijos nariai ketino tik aptarti parengtą pažymą apie tyrimą ir tartis, ar ar tenkinti generalinio prokuroro D.Valio prašymą panaikinti partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūno teisinę neliečiamybę, posėdyje pasirodė ir pats P.Gražulis.

Vytautas Kamblevičius: „Taip brutaliai elgtis su Seimo nariu... Banditams taip rankų neužlaužia.“

Komisijos pirmininkui „darbiečiui“ Mečislovui Zasčiurinskui įpusėjus skaityti pažymą, parlamentaras pašoko nuo kėdės ir išėjo į koridorių duoti interviu. Nedidelis šurmulys „darbiečiui“ nepatiko. „Petrai, ateik čia!“ – įsakmiai paliepė komisijos pirmininkas. P.Gražulis tučtuojau sugrįžo ir, tarytum nusikaltęs mokinukas, sustojo prie stalo.

M.Zasčiurinskas paprašė jį dalyvauti posėdyje ir nesiblaškyti, tačiau kai kurie komisijos nariai suabejojo, ar to reikia. Pirmininkui pasiūlius balsuoti, ar P.Gražuliui būtina klausyti diskusijos, ranką pakėlė tik vienas, todėl jis galėjo tęsti pokalbį su žurnalistais.

O konservatorius Arvydas Vidžiūnas pajuokavo, kad per posėdį nebuvo išnagrinėta viena įvykių versija: kad „tvarkiečių“ deleguotas vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas davė pavedimą pareigūnams sulaikyti P.Gražulį ir taip jam sukurti rinkimų kampaniją. 

Gresia areštas iki 30 parų

Komisija turėjo iki spalio 7-osios pateikti Seimui rezoliucijos, ar siūlyti tenkinti prokuroro prašymą leisti suvaržyti P.Gražulio laisvę, projektą. Pasiūlius naikinti Seimo nario imunitetą, tam turės pritarti daugiau kaip pusė, t.y. bent 71 iš 141 parlamentarų.

Kreiptis į Seimą dėl politiko teisinio imuniteto panaikinimo D.Valio paprašė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Pareigūnai siekia patraukti jį administracinėn atsakomybėn dėl elgesio per eitynes Vilniuje.

Kaip nurodyta policijos surašytame protokole, parlamentaras liepos 27 d. apie 12.45 val. Vilniaus Gedimino prospekte nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų sustoti, neiti į „Baltic Pride“ eitynes, neperžengti užrašais „Stop policija“ pažymėtos specialios juostos, kartu, aktyviais veiksmai naudodamas jėgą, stumdamas policijos pareigūnus bandė prasiveržti į renginį ir sulaikomas bandė ištrūkti.

Už šį pažeidimą numatoma bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštu nuo 15 iki 30 parų.

Parlamentaras be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Nepanaikinus P.Gražulio teisinės neliečiamybės nebus įmanoma nagrinėti jo administracinės bylos. Būtent dėl šios priežasties praėjusią savaitę politikas nestojo prieš teismą.

Prieš trejus metus Seimas jau buvo atsisakęs panaikinti P.Gražulio teisinę neliečiamybę. 2010-aisiais per pirmąsias Lietuvoje seksualinių mažumų eitynes jis irgi nepaisė pareigūnų nurodymų, perlipo užtvarą. Politikui tuomet buvo skirta tik bauda už vieną pažeidimą, kiti pažeidimai liko nenagrinėti.

Petras Gražulis: „Mes ėjome Gedimino prospektu ten, kur visi ėjo, gerti kavos. Manęs nepraleido. Aš klausiau, kodėl. O jie nieko nepasakė, bet pradėjo stumti. Aš bandžiau praeiti, bet jie mane čiupo.“

Aiškino ėjęs gerti kavos

Praėjusią savaitę komisija apklausė prokurorę, patį parlamentarą ir Vilniaus policijos vadovus. P.Gražulis, į posėdį atvykęs su advokatu Rimu Andrikiu, pasakojo tikėjęsis po renginio dezinfekuoti Gedimino prospektą. Politiko teigimu, su bendražygiais susitikę Katedros aikštėje jie paprotestavo, monsinjoras Alfonsas Svarinskas pasimeldė ir visi patraukė kavos.

„Stanislovas Buškevičius pakvietė po visko išgerti kavos. Mes ėjome Gedimino prospektu ten, kur visi ėjo, gerti kavos. Manęs nepraleido. Aš klausiau, kodėl. O jie nieko nepasakė, bet pradėjo stumti. Aš bandžiau praeiti, bet jie mane čiupo, ėmė nešti. Trypė kojomis, be abejo“, – aiškino parlamentaras.

P.Gražulis sakė po kelių valandų grįžęs į eitynes ir elgęsis lygiai taip, kaip prieš jas, bet jau nebuvo sulaikomas. Jis taip pat piktinosi, kad policija nesulaikė be kelnių šmėžavusių homoseksualų, o ėmėsi jo.

„Elgiausi pagal savo sąžinę“, – sakė jis ir tikino esąs teisus, tačiau žadėjo pats balsuoti už savo imuniteto panaikinimą ir gintis teisme.

Advokatas savo ruožtu tvirtino, kad P.Gražulis šios juostos nekirto, o buvo už jos nustumtas pačių pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius