Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 05 23

Per savaitę į Lietuvą atvyko beveik tūkstantis karo pabėgėlių iš Ukrainos

Per savaitę į Lietuvą atvyko beveik tūkstantis karo pabėgėlių iš Ukrainos, iš viso jų registruota 53,7 tūkst., rodo pirmadienį skelbiami Statistikos departamento duomenys.
Ukrainiečių registracijos centras Kaune
Ukrainiečių registracijos centras Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atvykėlių srautas toliau mažėja – savaitę anksčiau jų atvyko apie 1,3 tūkst.

Naujausiais duomenimis, atvykstančiųjų per parą vidurkis siekia 142 ir yra mažiausias nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios – piko metu pabėgėlių vidutinis srautas per parą siekė beveik du tūkstančius.

Nuo praėjusio pirmadienio 275 atvykusisieji buvo nepilnamečiai, iš jų 84 – iki šešerių metų.

Daugiau nei trečdalis, t.y. 19,9 tūkst. visų atvykusių ukrainiečių registruota Vilniuje, registracijos centre ir Migracijos departamento Vilniaus skyriuje.

Beveik 9,4 tūkst. pabėgėlių registruota Kaune, 7,7 tūkst. – Klaipėdoje, beveik 5,6 tūkst. – Alytuje, 4 tūkst. – Šiauliuose, per 1,9 tūkst. – Marijampolėje, beveik 1,5 tūkst. – Panevėžyje. Daugiau nei tūkstantis migrantų registruoti Tauragėje, beveik po 900 – Telšiuose ir Utenoje.

5,6 tūkst. į Lietuvą atvykusių karo pabėgėlių yra vaikai iki šešerių metų, beveik 15,7 tūkst. – nuo šešerių iki 18 metų, per 2,5 tūkst. žmonių – vyresni nei 65-erių.

Dauguma atvykusiųjų pateikė prašymus dėl leidimo laikinai gyventi humanitariniu pagrindu. Didžioji dalis jų – moterys ir vaikai.

Departamento duomenys taip pat rodo, kad toliau mažėjant bendram pabėgėlių srautui, praėjusios savaitės pabaigoje kiek išaugo vyrų dalis 27-33 metų amžiaus grupėje – joje vyrų buvo keturi iš dešimties. Tarp kitų pastarąją savaitę atvykusių pilnamečių karo pabėgėlių vyrų dalis svyruoja nuo ketvirtadalio iki trečdalio.

Ukrainoje paskelbus mobilizaciją, karinei tarnybai tinkami 18–60 metų amžiaus vyrai privalo likti šalyje.

Pagal atvykstančiųjų nurodytas profesijas, jų populiarumas išlieka nepasikeitęs: didžiausią Ukrainos pabėgėlių dalį sudarė prekybos ir sveikatos sričių specialistai, jų atitinkamai registruota 2297 ir 2127, taip pat vadybininkai (2079), ekonomistai (1958), kulinarijos (1938), apskaitos specialistai (1693), inžinieriai (1593), statybininkai (1481), mokytojai (1298), mokslo darbuotojai (1182).

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios iš šalies išvyko daugiau nei 6 mln. žmonių, dar daugiau nei 8 mln. asmenų buvo priversti palikti savo namus, bet liko Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius