Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 27

Performansas žuvusiems Ukrainoje pagerbti: Vilniuje kviečia savo rankomis supilti kalną ir apsodinti gėlėmis

Performanso „Swimming Through“ (liet. „(iš)plaukti“), kurio metu olimpinė čempionės Rūta Meilutytė plaukė per kraujo spalva nudažytą tvenkinį priešais Rusijos ambasadą Vilniuje, komanda rengia naują performansą „Iš-gyventi“. Menininkai kviečia Vingio parke rankomis piti kalną ir apsodinti jį gėlėmis.

„Nors šis performansas turėjo būti kuriamas kartu su ukrainiečiais Kyjive, dėl padidėjusio pavojaus civiliams ir nepaliaujamų Rusijos bombardavimų, performansą nusprendėme perkelti į Vilnių.

Rusijai užpuolus Ukrainą, kare kasdien miršta ir kenčia daugybė žmonių. Agresija, prievarta, neteisybė ir netektys temdo tikėjimą žmogiškumu. Išgyvename kolektyvinę kaltę, nežinomybę, netikėjimą, gedulą ir nusivylimą. Kviečiame kartu tai išbūti ir kalno pylimo procese palaidoti skausmo kūnus“, – rašoma performanso organizatorių pranešime žiniasklaidai.

Supiltas kalnas – mirties, bet ir atgimimo simbolis, nes apsodintas ir žydintis jis tampa vienybės, meilės ir žmogiškumo įsikūnijimu, rašo organizatoriai.

„Kviečiame kartu supilti ir apsodinti kalną, šitaip pagerbiant visus kare žuvusius, visus užkastus bevardžiuose masiniuose kapuose, visus, iš kurių buvo atimtas gyvenimas. Šis ritualas – ne tik apie mirusius, jis ir apie mus – gyvuosius. Didžiulės bendrystės reikalaujančiame procese, rasis erdvės artumui, gerumui, žmogiškumui ir galimybei atgimti.

Šio įtraukaus performanso metu ypač svarbus kiekvieno dalyvaujančio skiriamas laikas ir atsidavimas. Dalyvauti kviečiame kuo ilgiau, nes kantrybė, ištvermė, monotoniško veiksmo ritmas ir kontempliatyvi būsena yra proceso esmė.

Prašome laikytis rimties, tylos, susikaupimo, neskubėti ir procese dalyvauti atsargiai, saugojant save ir kitus.

Norintys giedoti ar dainuoti, tą gali daryti dalyvaudami procese arba už performanso rato ribų“, – rašoma pranešime.

Laikas: Nuo liepos 29 d. iki kol kalnas bus supiltas ir apsodintas kasdien nuo 9 val. Iki 21 val.

Vieta: Vingio parkas, 54°41'01.4"N 25°14'06.0"E

Kviečiama atsinešti: žemių, smėlio, akmenų iš jums brangių ir reikšmingų vietų, taip pat krepšių, prijuosčių ar audeklų žemėms nešti. Paskutinę performanso dieną sodinsime gėles, todėl prašome atsinešti daugiamečių augalų iš savo darželių, geriausia, geltonos, mėlynos arba žalios spalvos.

Organizatoriai prašo performanse nedalyvaujančių žmonių (žiūrovų, fotografų, operatorių (išskyrus organizatorių komandą)) neperžengti nubrėžtų performanso rato ribų ir netrukdyti procesui.

Organizatoriai filmuos ir fotografuos viso proceso metu, prašome netrukdyti dokumentacijai. Vėliau video ir fotografijomis pasidalinsime su žiniasklaidos priemonėmis Lietuvoje ir užsienyje.

Performanso vietoje bus specialios vietos, iš kurių galėsite nešti žemes, smėlį, bus krepšių, kibirų, kastuvų bei pirštinių.

„Kiekvieno prisidėjimas ir kiekviena žemės sauja – svarbi“, – rašoma pranešime.

Performanso autorės: Rūta Meilutytė, Neringa Rekašiūtė, Aurelija Striužė, Berta Tilmantaitė

Performanso įgyvendintojai: Rūta Meilutytė, Neringa Rekašiūtė, Aurelija Striužė, Berta Tilmantaitė, Arūnas Želvys, Laurynas Leonaitis, Vykintas Vaitkevičius, Mindaugas Drigotas, Andrius Repšys ir visi prisijungę.

Performanso rėmėjai: UAB „Infes“, „MailerLite“, UAB „Jokado projektai“, „Crustum“

Viso performanso metu bus renkamos aukos Ukrainai.

Norintys prisidėti, aukoti gali ir dabar:

Rūtos Meilutytės labdaros ir paramos fondas

Banko sąskaita: LT937044090103534137

Paskirtis: Auka Ukrainai

Bankas: SEB

Surinktos aukos bus skirtos fondams, teikiantiems humanitarinę pagalbą Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius