Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 19

Pinigai už „Kastanedos“ dainas Garliavoje – dabar, sutartis – paskui

Garliavoje pasirodžiusi grupė „Kastaneda“ honorarą iš organizatorių suskubo pasiimti tą pačią dieną, nors dokumentų dėl atlygio perdavimo dar nesusitvarkė ir žada tai padaryti tik artimiausiomis dienomis.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš ko gavo pinigus, nežino

Luko Pačkausko ir Donato Baumilos duetas nedideliam būreliui susirinkusiųjų prie Kedžių namų koncertavo trečiadienio popietę. Jie atidarė renginių, skambiai pavadintų „Atlikėjai – už teisingumą“, ciklą. Nors buvo skelbta, esą atlikėjai muzikuos nemokamai, L.Pačkauskas prisipažino už pasirodymą sulaukęs honoraro, kurį iškart sumokėjo jam nepažįstamas asmuo.

„Negaliu tiksliai pasakyti, kas tas žmogus, aš asmeniškai jo nepažįstu. Atėjo ir padavė pinigus. Sunku pasakyti, ar iš jų (Kedžių – 15min.lt) aplinkos, ar iš organizatorių. Reikia, kad su tuo dirbtų išmanantys žmonės, kad būtų atsakingi asmenys“, – aptakiai kalbėjo atlikėjas.

Paklaustas, ar užmokestis už koncertą buvo įformintas sutartimi arba kitokiu dokumentu, L.Pačkauskas patikino, kad „dėl to bėdų nėra, su verslo liudijimais dirbame“. Tik paprašytas patikslinti, kaip buvo šiuo konkrečiu atveju dainininkas pripažino, kad „dar neapsiforminome“. „Tai būtinai padarysime. Dažnai taip daroma – atsiskaitoma renginio dieną. Žmonės, kurie organizuoja, dažnai neturi laiko. Susitarimas toks, kad per savaitę formalumus turime sutvarkyti“, – 15min.lt aiškino „Kastanedos“ narys.

Jo žodžiais, atsiskaityti už koncertus grynaisiais nėra reta praktika: „Kadangi mes visus popierius esame susitvarkę, taip yra patogiau.“

Negaliu tiksliai pasakyti, kas tas žmogus, aš asmeniškai jo nepažįstu. Atėjo ir padavė pinigus, – sakė Lukas Pačkauskas.

Prašymo pasirodyti Garliavoje duetas sulaukė praėjusios savaitės pabaigoje. Organizatoriai paskambino D.Baumilai, mat internete nurodytas jo telefonas. Tiesa, galutinį sutikimą „Kastaneda“ davė tik pasirodymo išvakarėse.

„Jei mus kviestų dalyvauti akcijoje ir pasisakyti „už“ ar „prieš“, mes greičiausiai pasvarstytume. Turime savo nuomonę tuo klausimu, bet šiuo atveju mano nuomonė yra neutrali. Ta istorija yra sukėlusi didelį atgarsį ir tiek. Bet ji nebuvo akcentuojama. Buvo tiesiog pasirodymas nuosavame kieme žmonėms, kurie ten būna, atrakcija. Pagalvojome: why not (angl. – kodėl ne), tai yra mūsų darbas ir galime tai padaryti. Nei dainas siejome su jų politika, nei patys apie tai kalbėjome. Buvo standartinis maždaug 40 min. pasirodymas.“

Lukas tvirtino dalyvavęs ir keistesniuose koncertuose, kurie būna užsakyti per gimtadienius ar partijų vakarėlius: „Mes tiesiog linksminame publiką. O visuomenėje buvo taip nušviesta…“

Kviečia visus norinčius atlikėjus

Atlikėjai Lietuvoje pajamas gauna pagal su juridiniais ar privačiais asmenimis sudarytas autorines sutartis arba vykdydami individualią atlikėjo veiklą pagal pažymą, 15min.lt pažymėjo Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė. Kai pajamas pagal autorines sutartis dainininkams išmoka Lietuvos juridinis asmuo arba nuolatinis gyventojas, nuo šios sumos jis turi išskaičiuoti ir į biudžetą sumokėti 15 proc. pajamų mokestį, o išmokas deklaruoti.

Nuo 2010 m. atlikėjai, įregistravę individualią veiklą pagal pažymą, nuo gautų pajamų turi mokėti 5 proc. pajamų mokestį. Nesvarbu, ar atlikėjas pajamas gauna pagal autorinę sutartį, ar kaip individualią veiklą vykdantis gyventojas, jos laikomos A klasės pajamomis, nuo kurių pajamų mokestį išskaičiuoti turi išmokantis asmuo. Gavus pajamų pagal autorinę sutartį, valstybinio socialinio draudimo įmoka (38,7 proc.) skaičiuojama nuo 50 proc. autorinio atlyginimo, kai jis išmokamas gyventojui, neturinčiam darbo pajamų. 37,5 proc. įmoka „Sodrai“, skaičiuojama nuo 50 proc. pajamų už įregistruotą atlikėjo veiklą, mokama, jei atlikėjas nesusijęs su mokančiuoju pinigus darbo santykiais. Įmokas abiem atvejais išskaičiuoja užsakovas.

Manoma, kad koncertais Kedžiai ir Venckai bando pritraukti žmonių dėmesį bei kuo daugiau jų pakviesti atvykti į Klonio gatvę.

Muzikantų, koncertuojančių uždaruose renginiuose (vestuvėse, pobūviuose, laidotuvėse, jubiliejuose ir pan.), pasirodymai gali būti traktuojami kaip individuali (ne atlikėjo) veikla, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą.

15min.lt rašė, kad Garliavos Klonio gatvėje, Vytauto ir Laimutės Kedžių namų kieme, buvo įrengta dengta 6 metrų pločio scena su garso aparatūra. Čia koncertuoti kviečiami visi norintys atlikėjai ir grupės. Jiems patariama kontaktuoti su velionio Drąsiaus Kedžio teta Audrone Skučiene. Po „Kastanedos“ čia koncertavo jaunimo grupė „Kvinta“, ketvirtadienį suplanuotas grupės „Poliarizuoti stiklai“ pasirodymas, vakare laukiama poezijos skaitymų.

Manoma, kad koncertais Kedžiai ir Venckai bando pritraukti žmonių dėmesį bei kuo daugiau jų pakviesti atvykti į Klonio gatvę. Kol kas neaišku, kad moka už scenos ir aparatūros nuomą ir ją prižiūrinčių žmonių darbą. Ši suma, net su didelėmis nuolaidomis, esą gali siekti kelis tūkstančius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius