-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 05 /12:26

Saulius Skvernelis stoja Mildos Vainiutės pusėn: ministrė pradėjo spręsti daugybę metų nespręstas kalėjimų sistemos problemas

Ar teisingumo ministrė Milda Vainiutė liks pareigose, paaiškės po antradienį planuojamo susitikimo, žada premjeras Saulius Skvernelis. Prieš pirmadienio susitikimą su premjeru M.Vainiutė demonstravo, kad nori dirbti toliau. S.Skvernelis leidžia suprasti didelių priekaištų jai neturintis, jo teigimu, norint suprasti, kaip ministrei sekasi, reikia žiūrėti visą vaizdą, o ne kažką ištraukti iš konteksto. Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pakartojo, kad teisingumo ministrė nesusitvarko su pareigomis.
Milda Vainiutė
Milda Vainiutė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

S.Skvernelis su M.Vainiute pirmadienį kalbėjosi apie 40 minučių. Po pokalbio žurnalistams pasirodė tik vienas premjeras.

Nors pati M.Vainiutė anksčiau buvo teigusi, kad jos likimas paaiškės po pirmadienio pokalbio su ministru pirmininku, tačiau taip neatsitiko.

„Šiandien su ministre nebuvo kalbos apie galimybes jos dirbti ar nedirbti. Mes turime rytoj darbinį susitikimą, kuriame galėsime įvertinti ministrės veiklą, darbus ir perspektyvas (...) Savo poziciją rytoj po susitikimo aš pasakysiu“, – sakė Vyriausybės galva.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis aiškino, kad jam keista matyti kai kuriuos politikus, kurie esą yra nustebę dėl to, kad kalėjimų sistemoje yra problemų.

„Tai yra įsisenėjusios, ne šios kadencijos, ne šios ministrės problemos, kur klestinti sovietinė kultūra, modifikuota į lietuvišką versiją, toje sistemoje, kur iš esmės realiai galima kelti klausimą, kas įkalinimo įstaigas valdo – administracija ar neformali administracija, ir ar tos problemos buvo sprendžiamos. Ministrė pradėjo spręsti. Galime diskutuoti – sėkmingai, nesėkmingai, bet iki to laiko tai buvo nematoma, ignoruojama ir tiesiog buvo slepiama“, – kalbėjo premjeras.

S.Skvernelis pirmadienį nuo ankstyvo ryto apie bausmių vykdymo sistemos bėdas kalbėjosi su policijos, STT ir Kalėjimų departamento vadovais. Anot Vyriausybės vadovo, policija netrukus turėtų paskelbti informaciją apie tyrimus, kurie vykdomi šioje srityje. Tai esą padės geriau suprasti, kas darosi minėtoje sistemoje.

S.Skvernelis antradienį ketina susitikti su Kalėjimų departamento auditą vykdančia Teisingumo ministerijos darbuotoja Rasa Kazėniene.

Klausiamas apie pirmadienį atsistatydinusio teisingumo viceministro R.Bakšio vaidmenį, premjeras pabrėžė neturintis informacijos apie tai, ar šis iš tiesų galėjo daryti spaudimą auditoriams.

„Bus pateikta, kokie auditai yra baigti. Kalbant apie auditą yra specialios procedūros, kada auditas baigiamas ir patvirtinamos išvados. Bet buvo viena išvada, kuri buvo nepateikta teisėsaugai vertinti“, – apie Teisingumo ministerijos vykdomus auditus kalbėjo premjeras.

S.Skvernelis apie prezidentę: ji visada naudoja aštrią leksiką

Pirmadienį kritiką M.Vainiutei pakartojo prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Konkretus atvejis Teisingumo ministerijoje, Kalėjimų departamente parodė, kad vis tik ministrė ne savo vietoje, tikrai nesusitvarko su savo pareigomis ir demonstruoja politinį neįgalumą“, – prezidentės pasisakymą žurnalistams pirmadienį cituoja BNS.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad „kova su korupcija Lietuvoje negali būti selektyvi, negalima vienų smerkti, gaudyti, o kitiems atleisti“.

„Nenorėčiau komentuoti – prezidentė visada naudoja aštrią leksiką, tai yra jos nuomonė, ji yra gerbtina“, – paklaustas, ar ne per aštriai apie ministrę pasisakė prezidentė, teigė S.Skvernelis.

Apie neigiamus M.Vainiutės vertinimus paklaustas S.Skvernelis sakė, kad iš šalies žiūrint sunku objektyviai vertinti tiems, kurie nedirba ministerijoje ir nežino realios situacijos institucijoje. Jo teigimu, reikėtų vertinti visą situaciją Teisingumo ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose.

„Ši situacija susiklostė ne per metus laiko. Tai yra senos, įsišaknijusios supuvusios sistemos atvaizdavimas“, – teigė jis.

„Kalbant apie ministrę, galima paminėti – nebuvo žinoma situacija Registrų centre tiek dešimtmečių? Buvo sprendimai daromi iki to laiko? Nebuvo. Teisinės pagalbos tarnybos nežinoma buvo problema? Buvo daromi (sprendimai, – red. past.) tame pačiame Kalėjimų departamente apie įstaigų vadovus? Tiesiog buvo nepripažįstama problema ir vengiama ją spręsti“, – tvirtino jis ir pridūrė, kad kitas klausimas, ar šias problemas ėmusi spręsti ministrė viską padarė tinkamai.

M.Vainiutė: už kritiką visada labai dėkojame

„Aš manau, kad aš valdau situaciją. Bet aišku, už kritiką visada labai dėkojame, visada ji padeda darbuotis. Man sunku vertinti (kodėl prezidentei taip atrodo – aut.), gerbiu valstybės vadovę, jos nuomonę, ji man labai svarbi. Būtų labai nekorektiška taip pasisakyti, nes jinai yra valstybės vadovė, ji skiria asmenis į pareigas, ji turi teisę tokią pareikšti“, – prieš susitikimą su premjeru sakė M.Vainiutė.

Ministrė teigė, kad pokyčiai vyksta – keitėsi Kalėjimų departamento, Registrų cento vadovai.

„Bet neįvyks taip greitai (...) Tikrai ne per metus įvyks“, – kad jai reikia daugiau laiko parodyti, ką gali, sakė ministrė.

Klausiama, ar nenori pati prisiimti atsakomybės dėl susidariusios situacijos, ji nedaugžodžiavo: „Aš dabar einu pas ministrą pirmininką, tikrai informuosime. Turbūt tas pokalbis ilgai neužtruks“.

S.Malinauskas lieka dirbti patarėju

Viceministrą raginęs atsistatydinti premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas, kurio iniciatyva buvo surengta minėtoji R.Kazėnienės spaudos konferencija, lieka pareigose. Tai premjero patarėjas paskelbė pats, nors premjeras savo sprendimą žadėjo paskelbti kiek vėliau.

Spaudos konferencija buvo surengta tuo metu, kai premjeras atostogavo, ministro pirmininko patarėjas buvo sakęs, kad ją surengė savo iniciatyva.

Patarėjo sukeltą triukšmą premjeras pirmadienį pavadino dideliu noru skaidrinti procesus Kalėjimų departamente.

„Bet kita vertus tai yra netinkamas absoliučiai pasirinktas būdas, ir tai vertinu, kaip tam tikrą politinio pasitikėjimo patarėjo patirties neturėjimą“, – pabrėžė premjeras. Anot jo, ne spaudos konferencijose tokie klausimai turi būti sprendžiami.

Anot premjero, žmonės, kurie dega noru spręsti problemas yra geresni už tuos, kurie viskam abejingi.

S.Malinauskas buvo pareiškęs, kad jeigu R.Bakšys nesitrauks, trauksis jis.

Pirmadienį viceministras paskelbė, jog traukiasi iš pareigų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimondas Bakšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Raimondas Bakšys

M.Vainiutė žurnalistams sakė jam trauktis nesiūliusi. „Jis man ryte skambino ir atėjo jau su prašymu atleisti iš pareigų.“

R.Baškio sprendimą S.Malinauskas pavadino dideliu žingsniu į priekį.

Trauktis iš pareigų ministrę yra paraginę tiek valdžioje likę socialdemokratai, tiek ją delegavusi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

M.Vainiutės kėdė susvyravo po to, kai praėjusią savaitę Teisingumo ministerijoje dirbanti Rasa Kazėnienė įvardijo, kad teisingumo viceministras Raimondas Bakšys gesina Kalėjimų departamento auditą ir net vienu metu buvo sustabdęs kreipimąsi į prokurorus dėl pažeidimų, nustatytų Pravieniškių pataisos namuose. Viceministras visa tai vadino absurdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius