-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 05 /09:50

Teisingumo viceministras Raimondas Bakšys pats traukiasi iš pareigų, STT tikrins kalėjimų sistemos pirkimus

Trukdymu kalėjimų sistemos auditui praėjusią savaitę apkaltintas teisingumo viceministras Raimondas Bakšys pirmadienio rytą pranešė, kad traukiasi iš pareigų. Po susitikimo pas premjerą Saulių Skvernelį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius paskelbė, kad tarnyba peržvelgs įkalinimo įstaigų viešuosius pirkimus.
Raimondas Bakšys
Raimondas Bakšys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Susidariusiomis aplinkybėmis nebematau galimybių toliau vykdyti pradėtas reformas ir įgyvendinti iškeltus politinius uždavinius“, – išplatintame pranešime pirmadienį cituojamas R.Baškys.

Jis apsisprendė tuo metu, kai premjeras Saulius Skvernelis apie susidariusią padėtį kalbėjosi su policijos, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Kalėjimų departamento vadovais.

STT direktorius S.Urbanavičius žurnalistams teigė, jog tarnyba pagal kompetenciją vertins labiausiai korupcijos pažeidžiamas sritis kalėjimų sistemoje.

Tokiomis sritimis jis pavadino viešuosius pirkimus.

„STT šiai dienai turi keletą ikiteisminių tyrimų, susijusių su viešaisiais pirkimais, bet jie nebuvo aptarti šiandien (...) Mes patys pavertinsime ir patys nuspręsime, ar imtis analizuoti kai kurias sritis, ar ne“, – teigė jis.

S.Urbanavičius patikslino, kad apie Teisingumo ministeriją nekalbėta, tik apie Kalėjimų departamentą ir jo žinioje esančias įstaigas.

R.Krikštaponis nesileido į kalbas

Pirmas iš susitikimo pas premjerą išėjo Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis. Tačiau į žurnalistų klausimus jis atsakinėti nenorėjo.

„Čia ministerijai, čia ne man klausimai“, – atsimušinėjo jis, klausiamas apie audito stabdymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Krikštaponis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Krikštaponis

„Pirkimus vykdome mes, Kalėjimų departamentas (...) Dėl kai kurių pirkimų yra pradėti ikiteisminiai tyrimai (...) Yra pradėti ikiteisminiai, yra tarnybiniai patikrinimai – viskas vyksta, daugiau aš nieko negaliu pakomentuoti “, – sakė jis.

Paklaustas, ar palaiko kontaktą su už auditus atsakinga Rasa Kazėniene, R.Krikštaponis atsakė neigiamai.

„Gerėja situacija“, – apie pirkimus kalėjimų sistemoje sakė jis, tačiau kaip ji gerėja, nedetalizavo.

Praėjusią savaitę Teisingumo ministerijoje dirbanti Rasa Kazėnienė įvardijo, kad teisingumo viceministras Raimondas Bakšys gesina Kalėjimų departamento auditą ir net vienu metu buvo sustabdęs kreipimąsi į prokurorus dėl pažeidimų, nustatytų Pravieniškių pataisos namuose. Viceministras visa tai vadino absurdu.

„Tai buvo akivaizdžiai sustabdyta ne ministrės, bet būtent jo iniciatyva. Ir tuo metu mes tikrai įjungėme stabdį, tęsėme auditą toliau, kai tuo tarpu Pravieniškių pataisos namai rengė sau dirvą tam, kad galėtų šiek tiek sušvelninti visas aplinkybes. Žinojo mūsų ketinimus, mes buvome sustabdytos tuo metu, kai galėjome maksimaliai pareikalauti atsakomybės“, – praėjusią savaitę apie viceministrą pasakojo Teisingumo ministerijoje dirbanti Rasa Kazėnienė, kuriai patikėta rūpintis bausmių vykdymo sistemos įstaigų auditu.

Po spaudos konferencijos premjero patarėjas S.Malinauskas buvo pareiškęs, kad jeigu R.Bakšys nesitrauks, trauksis jis.

Pirmadienį jis R.Baškio sprendimą pavadino dideliu žingsniu į priekį.

„Dar nežinau savo likimo, dabar jis premjero rankose. Suprantu, kad subordinacijos klausimai buvo pažeisti, bet esu įsitikinęs, kad po jau įvykusių pokyčių, procesai judės kur kas greičiau ir bus kur kas skaidresni“, – „Facebook“ rašė S.Malinauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė

Teisingumo ministrė M.Vainiutė sakė, kad jai pareiškimai apie trukdymą auditui buvo naujiena.

Jos teigimu, ji visai neseniai bendravo tiek su R.Kazėniene, tiek su Audito skyriaus vadove Dorita Visalgiene, ir jos apie tokius dalykus esą net neužsiminė, ji teigė ketinanti paskelbtą informaciją aptarti su pačiomis auditorėmis.

Dėl ministrės kompetencijos suabejojo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri teigė, kad M.Vainiutė nekontroliuoja padėties ministerijoje ir negeba sklandžiai organizuoti darbo.

Ministrę iš pareigų taip pat ragina trauktis ir ją delegavusi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius